Kisalföld logö

2017. 12. 14. csütörtök - Szilárda 0°C | 7°C Még több cikk.

Nem kezdeményez a Szigetköz

Már három natúrparki kérelem fekszik a minisztérium asztalán, ám egyik sem a Szigetközé.
illusztráció
Haraszthy László helyettes államtitkár szerint „alulról" kell kezdeményezni ezt a minősítést. Bár a térségnek ígérték az első jogszabályilag elfogadott natúrparkot idénre, mára a Vértes is beelőzött.

„ A természetvédelmi törvénybe nemrégiben bekerült a natúrpark, mint – az unióban is létező – jogi fogalom. Eszerint az érintett térség szervezetei, önkormányzatai kérhetik a natúrparkká minősítést: a Szigetközben egyelőre nincs, aki ezt megtegye" – állítja Haraszthy László helyettes államtitkár. Mint ismert – nem hivatalosan – Magyarországon hat bejegyzett natúrpark működött eddig. A Szigetköz korábban nemzeti parki álmokat dédelgetett – s ehhez koncepciókat is kidolgozott –, ám a miniszter tavaly egyértelműen kijelentette: egyelőre a feltételek hiánya miatt natúrpark lesz 2005-ben a térségben és esetleg a szomszédos Csallóközben. Azóta azonban mintha senki sem érezné fontosnak ennek kezdeményezését.

Önkormányzatok szervezete kérte

– A miniszter védetté nyilváníthatja a Szigetközt, ám ezt valakinek kezdeményeznie kell – folytatta a helyettes államtitkár. – A térség tájvédelmi körzetének bővítése folyamatban van, ám ez csak az első lépés. A natúrparkká minősítést nem felülről, hanem alulról kell kezdeményezni. A tárcához már három térségből érkezett megkeresés: a legutóbbi Vértes által beadott projekt több mint százoldalas és egy jól kidolgozott koncepció.

A miniszter még egyetlen alkalommal sem élt a lehetőséggel, hogy egy területet natúrparkká nyilvánítson, így nincs ebben még kialakult gyakorlat. Mindenesetre, a Vértes esetében az ottani önkormányzatok olyan szervezetet hoztak létre, melyet mindegyikük támogatott: ellenjegyzésükkel kérelmezték a natúrparkká minősítést. Emellett a földtulajdonosokkal és használóival is megegyeztek. A natúrparki minősítést olyan terület kaphatja meg, ahol – a nemzeti parkhoz képest – kisebb a természeti érték, hisz az idegenforgalommal is összhangba kell hozni. A miniszter natúrparki „címkét" adhat, s ezzel a pályázatoknál előnyt élvezhetnek.

Jó projekt esetén néhány hónap

– A Szigetközi Tájvédelmi Körzet bővítése folyamatban van, a természetvédelmi hivatalba már felterjesztették. A kezelési terv elkészítése után miniszteri rendelet szabályozhatja a kiterjesztést, ám előtte egyeztetni kell a társminisztériumokkal: ez lassítja a folyamatot. A natúrparki minősítés egy tökéletes pályázat esetén akár egy hónap alatt elintézhető: ha kisebb kiegészítéseket kérünk, akkor is csak néhány hónap az átfutási ideje. Ezután történhet meg az ünnepélyes felavatás: az első natúrpark megszerzésére most a Vértes a legnagyobb esélyes – mondta Haraszthy László.

A példa: Írott-kő

A Kisalföld már 2004. szeptember elsején megkereste az Írott-kő Natúrpark vezetőit. Kiderült: az Írott-kő–Geschriebenstein Natúrparkról magyar–osztrák vegyes bizottság kezdte meg az előkészítő munkálatokat. A tényleges munkák 1994-ben kezdődtek, a megnyitásra két évvel később került sor – ám csak az osztrák oldalon. Az Írott-kőnél 1997 szeptemberében avatták fel a natúrparkot. Létrehozója és működtetője az Írott-kő Natúrparkért Egyesület. Megalakulásuk egyedülállónak tekinthető, mivel egyaránt magába tömörít magánszemélyeket, vállalkozásokat, önkormányzatokat, nemzeti parki igazgatóságot, erdészetet, turisztikai hivatalt, továbbá természetbarát-, városszépítő és közéleti egyesületeket. Az egyesület a natúrpark fejlesztésére vonatkozó elképzeléseket kidolgozta, s egyeztetett az érintettekkel.

Az egyesület ügyvezető szerve a háromtagú elnökség, az önkormányzatokat érintő ügyek és a nagyobb horderejű döntések előkészítésekor azonban a kibővített elnökség ülésezik. Tagjai az elnökség tagjain kívül a tagönkormányzatok képviselői, illetve a természet- és környezetvédelmi, az erdő- és mezőgazdasági, az üdülési és vendéglátási, a kulturális, valamint a településrendezési szakterületek felel ősei. A szervezetnek jelenleg csaknem 80 tagja van. A szakmai-személyi feltételeket egy titkár Phare-programfelelős, egy térségi turisztikai menedzser és egy ügyintéző foglalkoztatása biztosítja. A natúrparkprojektben érintett önkormányzatok nevében Kőszeg lett a gesztor: ők pályáztak a Phare CBC Nagyprojekt Alaphoz. Ekkor két alprojekt finanszírozására nyílt lehetőség.

Az egyik a megvalósíthatósági tanulmány, amelynek részeként elkészült egy átfogó helyzetelemzés, meghatározták a natúrpark fejlesztési irányait, továbbá olyan projekteket dolgoztak ki, amelyek ezek megvalósítását segítik elő: ugyanis egy terület natúrparkká nyilvánítása önmagában nem eredményez gazdasági növekedést. Bakos György, az Írott-kő Natúrparkért Egyesület elnöke korábban a Kisalföldnek elmondta: szervezetük évente körülbelül tízmillió forintos állami támogatást kap, ám korábban ez az összeg jóval nagyobb volt.

A pályázatokon viszont 1997 óta cs aknem 300 millió forintot nyertek. Emellett tagdíjakból, adományokból és a felajánlott adók egy százalékából is kerül a kasszájukba. Az elnök szerint a natúrpark szervezeti felépítését náluk viszonylag gyorsan megoldották, ebben a helyi erdészet és nemzeti parki igazgatóság segített.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tizenhat kiskutya egy alomban

Tizenhat kiskutyája született egy három éves német dognak a napokban Mosonmagyaróváron. Tovább olvasom