Kisalföld logö

2018. 03. 21. szerda - Benedek -4°C | 5°C Még több cikk.

Nem kért gyest, nem mehet nyugdíjba

"Magamat is hibáztatom, de szinte gyerekfejjel szültem a fiamat és senki nem mondta, hogy nekem is járna gyes."
 - Akkoriban így jelentős összegtől estünk el és most mintha dupla büntetés járna ezért az évekkel ezelőtti mulasztásomért. Épp a huszonkét hónapnyi biztosítotti időszak hiányzik ahhoz, hogy negyven év munka után jövő tavasszal elmehessek nyugdíjba. Majd csak hét év múlva tehetem ezt meg – mondta el Takács Józsefné. Hozzátette: tudja, hogy a jogszabályoknak megfelelően utasították el nyugdíjigényét, de nem tartja méltányosnak ezt, ezért levelet ír a szaktárcához.

A jánossomorjai Takács Józsefné azért osztotta meg lapunkkal történetét, mert tanulságosnak tartja. Felidézte, hogy tizenöt évesen kezdett el dolgozni az iskolát otthagyva, amikor szülei betegek lettek. Most ezért még nehezebb megemésztenie, hogy nem kérheti nyugellátását, míg olyanok, akik kevesebb ideig dolgoztak nála, de kétszer három évig gyesen voltak, elmehetnek nyugdíjba. Pedig munkáltatója kifizette volna az előírt szolgálati idő hiányzó részét, de a jogszabályok ezt sem engedik. Hogy megértsük indokait, tudni kell, hogy első munkahelyén másfél évig dolgozott, majd felmondott és két hónapon belül terhes lett a
fiával. Mivel akkoriban a munkahelyi pénztárban fizették ki a gyest is, azt gondolta, neki nem jár, mert már nem dolgozik a gyárban. Senki nem mondta, hogy kaphatott volna, mert volt egyévnyi munkaviszonya.
Tizenhárom hónapos volt a fia, amikor bevétel híján elkezdett újra dolgozni, aztán újra terhes lett. Második gyereke után csak öt hónapig kapott gyest, mert előtte ennyi ideig dolgozott. A rosszabb hír az volt, hogy kiderült: lánya tartósan beteg, több műtéten esett át, a fővárosba kellett kórházba hordaniuk.

Takács Józsefné úgy érzi, többszörösen kibabrált vele a bürokrácia, szeretné, ha régi iratai alapján ügyét méltányosan kezelnék.
Takács Józsefné úgy érzi, többszörösen kibabrált vele a bürokrácia, szeretné, ha régi iratai alapján ügyét méltányosan kezelnék.


Lapunkban olvasott arról az asszony akkoriban, hogy a gyerek betegsége miatt emelt összegű családi pótlék járna férjének. Az ahhoz szükséges orvosi szakvéleményt be is szerezték, ám a magasabb pótlékot hiába igényelték, kérésüket évekig újra meg újra elutasították. Így nem kaptak támogatást a gyermek utaztatásához, gyógyszereihez se. Az asszony ebbe nem nyugodott bele. Írt az akkori egészségügyi miniszternek, aki kivizsgáltatta ügyét és kiderült: jár nekik az emelt összeg, de a jogszabályok szerint visszamenőlegesen csak hat hónapra kaphatták meg. Pedig a kislány már tizenhárom éves volt.

– Arra is gondoltam, hogy ennyi évnyi elmaradt családi pótlék fedezné a nyugdíjhoz hiányzó szolgálati időmet, de persze a jogszabályok nem értelmezhetők így. Mégis bízom kérelmem méltányos elbírálásában – mondta el az asszony, aki munkahelyén a legidősebb nem nyugdíjas dolgozó.

Olvasóink írták

 • 12. Tündenéne 2012. augusztus 13. 10:46
  „A családi ellátások ugyan járnak, de azokat igényelni kell. Ha az ember nem megy utána, sajnos néha rossz helyzetbe keveredik. Az embernek (sajnos) hozzá kell szoknia, hogy nem fogják a szájába rágni, hogy mi meg hogyan jár, hanem igenis utána kell menni.”
 • 11. kotorék 2012. augusztus 09. 20:35
  „Senkit sem hagyunk az árokparton!”
 • 10. pancser 2012. augusztus 08. 16:04
  „9."abszurdisztán" A nők korábbi nyugdíjba vonulását nem lehet biológiai indokokkal alátámasztani. Az érzelem meg nem anyagi kategória ugyebár. A Fidesz nagyon nagyvonalú jogszabálya a lovagiasság szabályai szerint meg a szavazatokért jött létre és nem a gazdasági racionalitás nyomán.”
 • 9. abszurdisztán 2012. augusztus 08. 12:45
  „A hölgyek 60 felett töltsék az idejüket az unokákkal, a családdal és ne a futószalag mellett álljanak ! A gyerekszülések, a munkahely, az otthoni második műszak , mindezek alapján szerintem joggal mehetnének nyugdíjba előbb.Viszont a rendőrök, katonák ilyen mértékű kedvezményével nem értek egyet.Van olyan 44 éves ,erős, egészséges férfi ismerősöm,aki már nyugdíjas.Inkább a hölgyet látnám akkor már otthon a fakanál mellett,mint ezt a férfit.”
 • 8. pancser 2012. augusztus 08. 09:43
  „7."nagyjancsi" nincsen vitám Önnel mert amit írt a 7.alatt az igaz, abban is egyetértek, hogy a 65 évet nevezhetjük nem fair-nek is. Csakhogy az ország lehetőségei alapján készülnek a törvények, amire telik arra futja, a társadalom elöregedése a legnagyobb gond. Vannak munkák amelyeket nehéz 65 éves korig teljes értékűen csinálni, vannak amit viszont lehet, ebből is fakadnak majd feszültségek. Felértékelődik az egészség is, vagyis mindenkinek fontosabb lesz a kondiciójának megőrzése mint eddig, ha nyugdíjas akar lenni.”
 • 7. nagyjancsi 2012. augusztus 08. 08:32
  „Kedves "pancser". Nem tudom hány éves ön, de kíváncsi leszek, hogy 65 évesen mennyi kedve lesz még majd a munkahelyéhez. Kivétel persze ha valami szép nyugis állása van, esetleg a hobbija a munkája, mint Jockey Ewingnak. Bizony van, aki 40-50 év munka után szívesebben koncentrálna a családjára, a kertjére, a hobbijára, bélyeggyűjtésre satöbbi.. És nem mondjuk a két műszakra. Nem embertelen 65 évesen dolgozni, de nem is túl fair. A fegyveres testület tagjait pedig azért hánytorgatom, mert míg egy darukezelővel szemben, aki 40 évig végzi a többműszakos idegőrlő VALÓBAN felelős munkáját, nagyon is igazságtalan a fegyveresek korai nyugdíjazása.”
 • 6. pancser 2012. augusztus 07. 16:10
  „5. Azt hiszem még sokan nem fogják fel miről van szó! Mi van abban embertelen ha valaki 65 éves korban megy nyugdíjba mint sok más, nem fog félni nem lesz egyedül, csupán arról van szó jó otthon várni az apanázst mint tenni érte. Nyilván jobb érzés mint dolgozni járni. Nálam nem nyerő a hölgy de sok másnál sem. Az hogy a fegyveres testület tagjai ekkor meg ekkor... miért akarja ezt a gyakorlatot folytatni kedves "nagyjancsi"?”
 • 5. nagyjancsi 2012. augusztus 07. 15:21
  „Inkább kifizetem az ő nyugdíját mint a sok nyugdíjas 40-50 éves határőrét akik hülyére keresték/lopták magukat. Nagy tisztelet a kivételnek!”
 • 4. pancser 2012. augusztus 07. 13:33
  „3."abszurdisztán"Nem szabadna, minő emberség!? Eszedbe jut, hogy ezt a pénzt valakinek be kell fizetni, hogy másoknak kifizessék, gondolom nem. Aki ilyesmit mond az süket is meg vak is, meg még a cuculizmus ködében él. Alig dolgoznak ebben az országban, ezt a luxust nem engedheti meg magának az ország, hogy néhány nyavalygó sajnáltassa magát és ilyen alapon valamiféle járadékot kapjon. Dolgozza le az időt mint mások tízezerével az a becsületes!
  Egyébként kedves "abszurdisztán" a statisztikák szerint semmilyen biológiai indok nem támasztja alá a nők korábbi nyugdíjba menetelét, a férfiak sokkal esendőbbek!”
 • 3. abszurdisztán 2012. augusztus 07. 11:08
  „Nem értel egyet Pancserral, a hölgy jogosult lenne a nyugdíjra.Nagy kitolás, hogy így 7 évet kell dolgoznia még.Szorítok Önnek.A hölgyeknek 65 éves korig dolgozni nem szabadna.”
 • 2. pancser 2012. augusztus 07. 10:26
  „Egyáltalán nem tudok egyetérteni az ilyen folyton levelező sérelmeit soroló személyekkel alapból. Nem ő az első aki saját felelőtlenségét most kivételezéssel kívánja ellensúlyozni. Dolgozza le a hátra lévő időt ahogy mások is, aki meg egyetért vele gondoljon bele, hogy az ilyen eseteket az ő zsebe bánja, már annak aki dolgozik. A nyugdíjas meg arra gondoljon, hogy az ő nyugdíjalapjából fizetik amit akar. Érzelmekből nem lehet országot építeni, 58 éves ember még képes dolgozni!”
 • 1. Hókuszpóka 2012. augusztus 07. 07:24
  „Hosszú harc lesz, kitartást hozzá!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Eltérő vélemények az életpályamodellről

A bértáblázat a pedagógusok szerint „szép ígéret”, de nem biztos, hogy a gazdaság meg… Tovább olvasom