Kisalföld logö

2017. 12. 14. csütörtök - Szilárda 0°C | 7°C Még több cikk.

Nem kell hitelesíteni a melegvíz-mérőket

Nem kell hatévente újra hitelesíteni a melegvíz-mérőket Mosonmagyaróváron.
Legutóbbi ülésén fogadta el új távhő-szolgáltatási rendeletét Mosonmagyaróvár önkormányzata. Az új szabályozásnál figyelembe vették a helyi igényeket és a korábban jelentkezett problémákat is. Kovács Gergely alpolgármester lapunknak elmondta: a korábbi helyi szabályozás némileg elmaradt a távfűtéssel kapcsolatos gyakorta jelentkező problémáktól. Az új szabályozásban azonban már ezek is benne foglaltatnak.

Minden év őszén és tavaszán újra előkerült az a probléma, hogy fűtsön-e már vagy még a szolgáltató. Ezt az új távhő-szolgáltatási törvény, illetve az ennek alapján készült helyi rendelet egyértelműen rendezi, hiszen a fűtési időszak szeptember 15-től május 15-ig tart. Ez természetesen nem azt jelenti, hogy a szolgáltatónak ebben az időszakban meggondolatlanul fűtenie kellene, csak amennyiben az szükséges és a fogyasztók igénylik.
A visszajelzések alapján szintén megoldatlan volt korábban a fűtés indulásának és leállásának kérdése is. Az új szabályozás ezt egyértelművé tette: a szolgáltatónak fűtenie kell, a fogyasztók pedig amennyiben nem igénylik, lemondhatják.

Az új szabályozás szerint a szeptembertől májusig tartó időszakon túl is kérhetik a lakók a távfűtést, ám csak akkor, ha a szolgáltató már befejezte vagy még nem kezdte el a rendszer karbantartását.
Az új rendeletben a meleg víz mérésével és elosztásával kapcsolatos problémákat is rendezték. Így a mérések alapján kiszámolt veszteséggel megnövelték a meleg víz hőtartalmát. Az alpolgármester hangsúlyozta: ezzel a fogyasztókat nem éri hátrány, hiszen a számlákon a meleg víz hőtartalma nagyobb lesz ugyan, ám a fűtésnél ugyanekkora mértékben számolnak majd kevesebbet.

Szintén gondot okozott, hogy a mérőóra nélküli lakásokra nagyon kevés vagy nagyon sok vízmennyiség maradt az elszámolásnál. Az új rendeletben ezt úgy oldották meg, hogy a mérőóra nélküli lakásoknál 0,7 köbméter vizet számítanak négyzetméterenként hat hónapra. Ezt azt jelenti például, hogy egy 50 négyzetméteres lakásnak 35 köbméter meleg vizet számláznak ki fél évre.

Az új szabályozás a mérőórák hitelesítésének problémáját is rendezte. Eddig kétféle melegvíz-mérő óra működött. Az úgynevezett elszámolási mérőórákat hitelesíteni kellett, míg a költségmegosztókra ez nem vonatkozott. Az előbbiek hitelesítését hatévente kell elvégezni, ami Mosonmagyaróvár esetében azt jelenti, hogy a városban működő mérők többségének már lejárt a hitelesítése. Ennek megújítása egy óracsere költségeivel járna. Ezért az új rendelet értelmében a piros melegvíz-mérő órák költségmegosztóként funkcionálnak, így a lakókat nem terheli a hitelesítés költsége.

Új eleme a rendeletnek, hogy akik elfelejtik határidőre leadni mérőóraállásukat, azoknál az előző fél évben mért fogyasztást veszik figyelembe a számlázáskor.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Siker kell és szolidaritás

Radikális lépéssel júliustól csökkentjük a munkavállalók utáni járulékterheket" – mondta Orbán… Tovább olvasom