Kisalföld logö

2018. 08. 20. hétfő - István 18°C | 30°C Még több cikk.

Nem kell féni a bezárástól

A mosonmagyaróvári kórház bejáratánál pénteken aláírást gyűjt a Moson Megyei Nők Egyesülete.
A mosonmagyaróvári Moson Megyei Nők Egyesülete holnap délelőtt kilenc órától délután négy óráig aláírásgyűjtő akciót szervez a Karolina Kórház gyermekosztályának megmentéséért. Amint arról már beszámoltunk (Kisalföld, 2006. március 4.), az egyesület tavaly összefogva a környék lakóit és vállalkozóit, több millió forintot gyűjtött össze, amelyből megvalósították a Kórház gyermekosztályának rekonstrukcióját. A Kórház vezetése nemrégiben úgy döntött, hogy az ápolási osztály ágyszámának növelése érdekében átszervezéseket hajt végre, s így a gyermekosztály egy része esetleg megszűnhet.

A Moson Megyei Nők Egyesülete tiltakozni szeretne a gyermekosztály megcsonkítása ellen, amelyet többmilliós beruházással, az ő közreműködésükkel változtattak igazán gyermekbaráttá. Az egyesület azt sem tartja elfogadhatónak, hogy a gyermek pácienseket esetlegesen a felnőtt betegekkel egy osztályon helyezzék el.
Mivel végleges döntés még nem született az ügyben, a szervezők remélik, hogy az aláírásgyűjtéssel talán tehetnek valamit a kedvező végkifejletért.

Aki egyetért törekvéseikkel, az pénteken aláírásával nyilváníthat véleményt a Karolina Kórház bejáratánál, ahol az egyesület fotókkal is demonstrálja majd mindazt, amiért küzd. Maga az akció április 4-ig tart, az aláírásgyűjtő íveket ekkor összesítik, s aztán továbbítják azokat a Kórház vezetőségének.

A gyermekosztály ágyszámának csökkentése még csak az elgondolás szintjén van, döntés nem született – kezdte dr. Keszei Károly osztályvezető főorvos. – A fekvőbeteg-ellátás finanszírozási gondjai a mi Kórházunkat is elérték: a krónikus ágyakra hatalmas az igény. Egy 20-30 ágyas részleget kell létrehozni: anyagi okok miatt új épületrészbe költözésre nincs lehetőség, így ezeket az ágyakat az aktív osztályokról kell „összeszedni".

Krónikus osztály azonban csak egy helyen működhet. Ez még csak terv, ám az már nagyjából világos, hogy az ágyszámcsökkentés milyen mértékben érintheti a részlegeket. Ezzel a lépéssel a mátrix Kórházakhoz csatlakozhatnánk: ez kisebb kötöttséget jelent, s lehetővé teszi, hogy valamennyi várakozó beteget elhelyezzünk. A belgyógyászati jellegű osztályoknak (bel-, kardiológiai, tüdő- sebészeti jellegű- és gyermekosztály) kevesebb ágy jutna, míg a jelenlegi 77 helyett 25-30-al több ágy lehetne a krónikus betegeké. A gyermekosztály húsz ággyal várja a betegeket. A betegellátás azonban az esetleg csökkentett számmal is folyamatosan biztosítható.

– A Moson Megyei Nők Egyesülete jelentős felajánlást tett, hálásak is vagyunk érte. Az esetleges átszervezéssel azonban nem válna köddé a felajánlásuk: például a játszószoba is megmaradna, igaz, más helyen. A termek felszereltsége, a bútorok, mind-mind a betegek javát szolgálnák továbbra is. A Kórház intézkedési tervét április harmincadikáig kell kidolgozni, a döntés az önkormányzat feladata. Hangsúlyozom: addig ez csak egy elképzelés, kedvezőtlen esetben sem osztálybezárásról van szó, s a felajánlott felszerelések továbbra is a betegeket segíthetik – mondta a főorvos.

Gyermekükkel lehetnek

A Karolina Kórház gyermekosztályán a szülők elhelyezése is megoldott. Három ágy és két pótágy biztosítja nekik, hogy gyermekük mellett lehessenek akár éjszakára is. Erre van is igény: konkrét gyermekéletkori megkötés nincs, aki akar, maradhat. A szülők külön fürdőszobát és vécét használhatnak, valamint zárható szekrényben helyezhetik el holmijaikat. Étkezést is tudnak biztosítani.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kühne: 370 dolgozó sorsa a tét

Amint arról lapunkban csütörtökön beszámoltunk, a közbeszerzési döntőbizottság a napokban megsemmisítette az ÁPV Rt. tulajdonában lévő Autóbusz Invest Kft. január elején közzétett autóbusz-beszerzési tenderét két kategóriában. Ezzel rendkívül nehéz helyzetbe került a győri Kravtex tulajdonában lévő mosonmagyaróvári Kühne rt., mely idén ünnepli százötven éves jubileumát... Tovább olvasom