Kisalföld logö

2018. 01. 18. csütörtök - Piroska 0°C | 6°C Még több cikk.

Nem jutottak pénzhez az automatából

Évente több alkalommal próbálják meg kifosztani a parkolójegy-automatákat Mosonmagyaróváron. A minap például egyszerűen kitépték a szerkezetet a földből és így próbáltak pénzhez jutni az elkövetők.
Brutális módszerrel próbáltak meg ismeretlenek kifosztani egy jegykiadó automatát az egyik mosonmagyaróvári fizetőparkolóban a minap. Az elkövetők a Cserháti Sándor utcában lévő egyetemi parkolóban egyszerűen kitépték a földből a lebetonozott szerkezetet, majd megpróbáltak hozzáférni a benne lévő pénzhez. A fizetőparkolókat működtető Városüzemeltető és Fenntartó Kft. munkatársai reggel észlelték a brutális rongálást.

Az elkövetők brutális módon kidöntötték az automatát, ám a pénzt ezúttal sem tudták kivenni – mutatja Tóth László, a parkolási csoport vezetője.
Az elkövetők brutális módon kidöntötték az automatát, ám a pénzt ezúttal sem tudták kivenni – mutatja Tóth László, a parkolási csoport vezetője.

– Nem ez volt az első eset. Sajnos gyakoriak a hasonló rongálások – mondja Tóth László, a parkolási csoport vezetője, aki szerint a mostani elkövetők vélhetően autóval húzatták ki az automatát a he-
lyéről. A szerkezet ugyanis fél köbméteres betontömbbe van ágyazva, így azt egyszerűen emberi erővel lehetetlen kidönteni. A tettesek miután ledöntötték az automatát, megpróbálták elvinni a benne lévő pénzt. Ez azonban sikertelen próbálkozás maradt, így végül a szerkezetben lévő kis akkumulátorral távoztak a vandálok. Ezzel a tápegységgel azonban valószínűleg semmire sem mennek az elkövetők, hiszen csupán egy másik hasonló jegykiadó működtetésére alkalmas. A társaság feljelentést tett a rendőrségen az ügyben.

Tóth László hangsúlyozta: az automatában mindössze 7505 forint volt, a vandálok viszont közel kétmilliós kárt okoztak a rongálással. A szerkezet ugyanis teljesen tönkrement, vélhetően újat kell helyette beszerezni. A parkolási csoportvezető szerint értelmetlen próbálkozás a jegykiadó automaták kifosztása. Egyrészt a szerkezet belsejében külön széfben és ezen belül is további zárt fémkazettákban gyűlik az aprópénz. Így az elkövetők legfeljebb akkor jutnak az érmékhez, ha a többmázsás jegykiadót elviszik és otthon feldarabolják. Emellett nem éri meg a nem kevés fáradtságot a leendő zsákmány sem. Az automatákat ugyanis rendszeresen ürítik, így a legjobb esetben is néhány tízezer forintnál többet nem tartalmaznak.

Tóth László hozzátette: Mosonmagyaróvár is tagja a Magyar Parkolási Szövetségnek, a szervezet adatai alapján kijelenthető, hogy országos szinten a Lajta-parti városban az egyik legmagasabb a parkolóautomaták rongálása. Tizennégy éve működnek jegykiadó automaták Mosonmagyaróváron, azóta minden évben legalább négy szerkezetet tesznek tönkre a vandálok és a tolvajok. Minden esetben a pénz megszerzése miatt rongálják meg az automatákat a legkülönfélébb módszerekkel. Előfordult például olyan eset is, amikor a tettesek csavarhúzója beletört az automatában lévő széfbe. Az elkövetőknek azonban az elmúlt közel másfél évtized alatt történt számos eset egyikénél sem sikerült pénzt kivenni a jegykiadóból. A csoportvezető szerint ebből is látszik, hogy nem érdemes „megtámadni" az automatákat.

Olvasóink írták

 • 4. Attis83 2012. szeptember 12. 07:32
  „Itt nem csak a cikkel van baj.

  Ezek szerint, ha jól gondolom, és a jövőben, valami oknál fogva (újságcikk olvasása) szisztematikusan tönkreteszik az automatákat, akkor 1éven belül a cég csődbe megy?

  Persze, hogy 2millió forintos kár keletkezik, ha páncélököllel sem lehet kinyitni, olyan biztonsági széf van benne.
  Elgondolkodtató, hogy egyrészt miért kell ilyen robbantásbiztos széf bele, másrészt, ha egyszerűbben hozzájutottak volna a pénzhez, akkor a parkolócégnek, kb. lett volna a zárjavítással együtt max. 25ezer forintos kára, nem pedig 2millió...

  Persze ez túl bonyolult...gondolkodásmód...”
 • 3. xjs 2012. augusztus 31. 18:00
  „"A szerkezet ugyanis fél köbméteres betontömbbe van ágyazva"

  A képen az autómata alján lévő betonlapra gondolnak?

  Akkor itt valami tévedés lehet a fogalmak és a mértékegységek terén, mert fél köbméter az általános iskolások között is 1x1x0,5 méteres kocka. Míg a képen jó ha 0,4x0,4x0,05 méteres van. :P”
 • 2. RickCartman 2012. augusztus 30. 14:28
  „egyáltalán soha, senki nem jár arra a környéken? senki se lát, hall semmit? bezzeg ...”
 • 1. Contar 2012. augusztus 29. 18:39
  „Esetleg egy térfigyelő kamera nem volt a környéken?

  Egyáltalán megéri ott automatát fenntartani?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Cserbenhagyót keres a rendőrség

Cserbenhagyásos baleset okozóját és szemtanúit keresi a rendőrség. A baleset Máriakálnok és a… Tovább olvasom