Kisalföld logö

2018. 01. 17. szerda - Antal, Antónia 1°C | 5°C Még több cikk.

Nem jó biznisz a fogorvosi ügyelet

Jelenleg kilenc fogorvos végzi Mosonmagyaróváron az ügyeleti fogászati ellátást, melynek biztosítása önkormányzati feladat. A kistérségi társulás azt keresi: a környékbeli települések hogyan csatlakozzanak a rendszerhez.

A települési önkormányzatok kötelesek gondoskodni az egészségügyi alapellátásokról, benne a fogászatról és ügyeletről. Mosonmagyaróváron a fogorvosi ügyelet jelenlegi rendszere 2006 óta működik.

– A területi ellátás kötelezettsége mellett olyan szerződést kötöttünk a mosonmagyaróvári fogorvosokkal, hogy az ügyeleti ellátást is meg kell oldaniuk. Hat felnőtt- és három gyermekfogorvos látja el ezt a feladatot a városból, valamennyien a saját rendelőjükben hétvégén és ünnepnapokon reggel 8-tól 10-ig és este 6-tól 8 óráig – tudtuk meg Márkus Erikától, a városháza munkatársától.

Dr. Kuta Danuta – Ügyeletenként tizenkét pácienst fogadunk átlagosan.
Dr. Kuta Danuta – Ügyeletenként tizenkét pácienst fogadunk átlagosan.


A Lajta-parti város a fogászati ügyelet fenntartásához lakosonként 35 forinttal járul hozzá. A befizetett mintegy 1,1 millió forint továbbá kiegészül Mosonszolnok, Máriakálnok és Újrónafő hozzájárulásával. Ezen települések is 35 forintot adnak lakosságarányosan. A kistérség további településeinek – amennyiben a náluk bejelentett lakcímmel rendelkező páciens a mosonmagyaróvári fogorvosi ügyeleten kap ellátást – azonban kiszámlázzák az adott kezelés költségeit. Több panasz is érkezett a számlákra vonatkozóan (így például Kimle Győrből kapott befizetendő számlát, Halászi pedig olyan lakó után, aki nem élt a településen). A vidéki fogászati ügyelet kialakítása tehát megoldásra vár.

– A településeknek meg kell vizsgálniuk az alapellátásra szerződött fogorvosokkal kötött szerződéseiket, hogy abban az ügyelet szerepel-e. A legközelebbi tanácsülésen két megoldást kell megvitatnunk. El kell dönteni, hogy a települések csatlakoznak-e a fejkvótás fizetéssel a jelenlegi ügyeleti ellátáshoz vagy olyan szerződést kötünk, amely szerint a települések a betegeik után fizetnék a számlákat – hangsúlyozza Botos Gábor, a kistérségi társulás munkaszervezet-vezetője.

Felvetődik a kérdés, hogy a jelenlegi ügyeleti rendszerbe bevonhatók-e a vidéki fogorvosok, vagy ők esetleg külön alakítanak ügyeletet betegeiknek.

Olvasóink írták

  • 3. embertelen 2011. október 01. 10:29
    „Minden tisztelet a képen látható dr. Kuta Danuta doktornőnek és társainak, akik még ilyen feltételek mellett is viszik a fogorvosi ügyeletet. A többi, harácsoló fogorvos szégyelheti magát!”
  • 2. fityesz 2011. szeptember 29. 20:43
    „T.Tudósító.A biznisz nem magyar szó,kérem óvakodjon a jövőben a hasonló tévedésektől.A vidéki fogorvosok kibújása az ügyelet alól pedig egyszerűen arcátlanság!Az önkormányzatok pedig tudomásul veszik és fizetnek,mint katonatiszt.Ez ám a jóvilág!Egy dolgozó a Tescoban ezért azonnal az utcán találná magát.Miért nem lehet egyenlő mércével mérni ember és ember között?A magánrendelést bezzeg egy fogorvos sem mondja fel.”
  • 1. INVEKTUS 2011. szeptember 29. 19:59
    „:P”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Csomagtartóban bújtak meg a pakisztániak - fotók

A kocsi utasterében a sofőrön kívül még hárman ültek, ám az autó átvizsgálása során a csomagtartóban… Tovább olvasom