Kisalföld logö

2018. 05. 21. hétfő - Konstantin 13°C | 23°C Még több cikk.

Nem jár alanyi jogon a fürdőzés

A mosonmagyaróvári ingyenes termálbelépőkről a polgármester újabb nyilatkozatában leszögezte: a mentesség nem jár alanyi jogon. A pontosításra azért volt szükség, mert az ingyenbérletet követelve százak ostromolják a városházát.
Elszabadult a pokol a mosonmagyaróvári városházán az elmúlt napokban, miután lapunk február 27-i számában megjelent írásban a polgármester azt nyilatkozta, hogy továbbra is ingyenesen járhatnak a város termálfürdőjébe azok a hetven éven felüliek, aki korábban is rendszeresen igénybe vették ezt a szolgáltatást. A cikkben szerepelt az is, hogy a mentességet a város első emberénél kell kérni. Az írás megjelenését követően százak rohamozták meg a hivatalt az ingyenbérletet követelve.

Az elindult lavina megállítása érdekében Stipkovits Pál polgármester a Kisalföldnek elmondta: az ingyenes termálbérlet a hetven éven felülieknek nem jár alanyi jogon.

– A mentesség január 1-jei megvonása nem függ össze a termál tulajdonosváltásával. Amióta ez a kedvezmény érvényben volt, fönnállt a veszélye annak, hogy az üzemeltetőt szankcionálni fogják, miután a jogszabály értelmében az ingyenesen kiadott bérletek után is adót kell fizetni. A gyulai gyógyfürdő üzemeltetőjének például 3,5 millió forintos büntetést kellett fizetnie emiatt a közelmúltban. Ezért már korábban is felvetődött, hogy megszűnik ez a mentesség. Jogszabály, illetve szerződés nem rendelkezett az ilyen kedvezmény nyújtásáról, csupán hallgatólagosan működött a termál üzemeltetőjével kötött egyezségben. A részvények értékesítésekor rögzítettük, hogy a Flexum Rt. a helyi lakosoknak továbbra is biztosítja a környezetükben szokásos kedvezményeket, amíg jogszabály ezt nem tiltja.

– Mivel a jogszabályok nem teszik lehetővé a kedvezmény utáni adómentességet, az új tulajdonos január 1-jétől megszüntette a hetven éven felülieknek járó mentességet. Ezt követően keresték fel a hivatalt azok, akik korábban rendszeresen éltek ezzel a lehetőséggel. Kérték, hogy segítsünk annak a mintegy harminc idős embernek, akik a mentességet igénybe véve gyakran jártak a termálba. Az egyeztetések eredményeként úgy határoztunk, hogy a szolgáltatást rendszeresen igénybe vevők részére az önkormányzat megvásárolja a bérleteket. Az előzetes számítások szerint úgy gondoltuk, hogy száz bérlet elegendő lesz és ennek teremtettük meg az anyagi feltételét.

A szükséges 600 ezer forintot a Flexum Dolgozói Alapítvány, az önkormányzat, a Motim Rt., valamint tíz belépő megvásárlásával a polgármester biztosította.

– Az újságcikk megjelenését követően azonban „megindult a lavina" és rengetegen jelentkeztek az ingyenes bérletekért, ezért az eredeti elképzeléseket át kellett értékelni. Annak ellenére, hogy az írás utalt arra, hogy a szolgáltatást rendszeresen igénybe vevők számára biztosított a mentesség, jelentkeztek olyanok is, akik még életükben nem jártak a termálban. Sőt, a megye legtávolabbi pontjairól is jöttek igénylők. Az önkormányzat azonban azt nem tudja vállalni, hogy mindenkinek alanyi jogon biztosítsa ezt a kedvezményt.

Éppen ezért rászorultsági alapon kizárólag a mosonmagyaróváriakat illeti meg ez a mentesség, illetve a dolgozói alapítványon keresztül azokat, akik valamilyen formában kötődnek a Flexumhoz.

– A lista-összeállításra egyrészt azért volt szükség, hogy megelőzzük az esetleges visszaéléseket, másrészt pedig felmérjük a
reális igényeket. A nyilvántartás alapján az igénylők levelet kapnak majd az igazgatási osztálytól, amivel aztán átvehetik a bérleteiket a termál pénztárában. A nagyszámú jelentkező miatt azonban nem tudjuk garantálni, hogy díjmentesen járhat a termálba egész évben mindenki, aki akar. Ám amennyiben további forrásokat sikerül találnunk, tovább bővítjük ezt a kört.

– Sokan jelentkeztek az ingyenbérletért olyanok is, akik valamilyen mozgásszervi megbetegedésben szenvednek. Közülük sokan nem is tudtak arról, hogy amennyiben jelentkeznek a szakorvosnál, évente kétszer tizenöt alkalomra szóló ingyenes bérletet kapnak.
Méhes Ákos

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Két éven belül lezárják a halászi hidat

Közel tizenkét éve egy rönkszállító teherautó leszakította a halászi hidat. A helyére beállított… Tovább olvasom