Kisalföld logö

2018. 02. 19. hétfő - Zsuzsanna -5°C | 4°C Még több cikk.

Nem hoznak gázmasszát

„ Teljesen magamra vállalom a felelősséget a kórház-rekonstrukció többletköltségei miatt – jelentette ki Stipkovits Pál polgármester a mosonmagyaróvári önkormányzat képviselő-testületének csütörtöki ülésén. Majd hozzátette: – De akkor a sikerből is.” A tanácskozáson kiderült: nem helyeznek el gázmasszát a Motim vörösiszap-tárolójában.

Figyelmeztetés

A mosonmagyaróvári önkormányzat képviselő-testületének csütörtöki ülésén napirend előtt Szabó Miklós (MDF) kifogásolta, hogy tavaly ősszel Szentkuti Károly alpolgármester nehezményezte, hogy a Batthyány Akadémia rendezvényeit a városi könyvtárban tartják. Ezután az intézmény igazgatója nem adott helyet az összejövetelnek.

Az alpolgármester azzal érvelt, hogy politikai rendezvényt ne tartsanak közintézményben. A képviselő szerint ennek fényében meglepő, hogy a szabad demokraták rendszerint a Flesch Károly Kulturális Központban tartják Európa Klub elnevezésű programjukat. Szentkuti Károly (SZDSZ) cáfolta, hogy az említett klub pártja programja lenne. Az alpolgármester szerint a művelődési központ sokkal nyitottabb közintézmény, és ott korábban többen is tartottak politikai rendezvényeket.

Nyitrai József (Labe) elfogadhatatlannak tartja az Aqua Kft. ügyvezetőjének a Kisalföldben a közelmúltban tett kijelentéseit, amivel a tulajdonos döntéseit bírálta. A képviselő szerint a polgármesternek szét kellene végre választania a barátságot és a város érdekeit, és megrovásban részesítenie az ügyvezetőt.

Stipkovits Pál polgármester szerint az ügyvezetőnek nincs joga minősíteni a testület döntéseit és figyelmeztette, hogy a későbbiekben tartózkodjék az ilyen jellegű kijelentésektől.

Körforgalmak kellenek

A napirendek sorában tárgyalták a képviselők a városközpont infrastrukturális helyzetét, illetve a tervezett felújítások lehetőségét. Az előterjesztés szerint a városrész úthálózata főként a nagyobb forgalmú helyeken rossz állapotú. Leginkább felújításra szorul a Flesch, a Móra, illetve a Mosonyi utca, valamint több belső útszakasz.

A legfontosabb fejlesztések közé tartozik a Flesch Károly utcán egy kerékpárút megépítése, a Marx, Engels és Kiserdő utca, illetve a Mosonyi, Széchenyi és Aranyossziget utca csomópontjának korszerűsítése. A képviselők közül többen is szorgalmazták az említett két kereszteződésben körforgalom kialakítását. Szabó Miklós azt tudakolta a polgármestertől, hogy a későbbiekben más városrészekre is készítenek-e hasonló komplex tervet.

A képviselő szerint, ha az önkormányzat korábban betartja az útépítési program eredeti sorrendjét, már elkészült volna ezeknek a városközponti utaknak a felújít ása. Vida László (SZDSZ) szerint a városközpont felújítási tervébe kell illeszteni a szelektív hulladékgyűjtő szigetek kialakítását is.

Csorba Dezső (MKDSZ) a városrész teljes infrastrukturális rendszerének kiépítését szorgalmazta. Nagy Sándor (Civil Fórum) hiányolta a tervből a konkrét cselekvési elképzeléseket és úgy véli, bizonytalan forrásokra támaszkodik az egész tervezet. Pap János (Fidesz) több utca egyirányúsítását szorgalmazta, valamint úgy vélte: körforgalmak építésével legalább nyolc helyen kiiktathatnák a jelzőlámpákat a városban. Németh Sándor (MDF) a parkolás és garázsépítés problémáját látja a legsürgetőbbnek a városközpontban. Nyitrai József szerint harminc éve egyetlen utat sem újítottak fel a városrészben.

A képviselő fontosnak tartja továbbá a Kiserdő utcai Lajta-híd másik elemének mielőbbi behelyezését. Szeredi Ádám (MVE) szerint az útfelújítások hatékonyabbá tétele részben megoldást jele ntene a városrész fejlesztésére. Tóásó Gyula (MSZP) úgy véli, hibáztak a tervezet készítésekor, mivel a városrészi egyesület nem kapott lehetőséget arra, hogy időben megtárgyalja azt. Stipkovits Pál elmondta: minden városrészre hasonló tervezetet dolgoznak ki. Ez a milliárdos program közel tíz év alatt valósul meg, aminek a forrásait már elkezdték felkutatni.

Titkos befektetők

A tervezett logisztikai központ szabályozási terve, illetve az ehhez kapcsolódó településszerkezeti terv módosítása kapcsán Tóásó Gyula zárt ülésen kívánta megismerni a befektetők kilétét, illetve a beruházás részleteit. A polgármester elvetette az ülés zárttá tételét, mint mondta: a befektetői szándék majd akkor válik nyilvánossá, ha megtörténik a rendezési terv módosítása, így nincs arra módja, hogy ismertesse a részleteket.

Kritikus időszak lesz

A testület döntött a kórház-rekonstrukció várható kifizetésének finanszírozásáról. Eszerint a beruházást 100 millió forint lekötött betétből, 82 millió folyószámlahitelből, 165 millió – korábban a sportcsarnokra tervezett – hitelből, a 60 milliós többlettámogatásból, valamint szükség szerint átmenetileg a koordinált városfejlesztésre tervezett és igénybe nem vett forrásból finanszírozza az önkormányzat.

Németh Sándor kifogásolta, hogy a 327 milliós hiánnyal szemben a felsorolt tételek 407 milliót tesznek ki. A képviselő elmondta továbbá, hogy a számvevői vizsgálat szerint ezek a többletköltségek elkerülhetők lettek volna. Árvay István (Fidesz) szerint a Flexum eladásából befolyt pénz rövid úton beépül a költségvetésbe. A képviselő úgy véli, az augusztusi és szeptemberi időszak kritikus lehet a város költségvetésében.

Nyitrai József elfogadhatatlannak tartja, hogy miközben ilyen hiányokkal küzdenek, a kórház két személygépkocsit vásárolt. Stipkovits Pál elismerte, hogy valóban nehézségei lehetnek az önkormányzatnak, ám az ingatlanértékesítések realizálása és a szeptemberi adóbevételek „rendbe rakják" a költségvetést. A polgármester hangsúlyozta: teljes egészében magára vállalja a felelősséget a többletköltségek miatt, mert a munkák szükségszerűek voltak. Ám akkor az érdem is legyen az övé – tette hozzá.

Visszavont kérelem

Pap János interpellációjában kifogásolta, hogy nem kapta meg az önkormányzattól a vörös iszappal kapcsolatos és más környezetvédelmi határozatok másolatát. A képviselő szerint jogellenesen tagadták meg a hivatalban a közérdekű adatok kiadását. Stipkovits Pál elmondta: a hivatal dolgozója szakszerűen járt el, mert az első fokon eljáró hatóság határozatait a környezetvédelmi felügyelőségtől van módja beszerezni a képviselőnek.

A témával kapcsolatos szakhatósági állásfoglalások rendelkezésre állnak és a polgármester át is adta ezeket a képviselőnek. A 38 ezer tonna gáztisztító massza elhelyezésének kérdése pedig okafogyottá vált, mivel a Motim Rt. – figyelembe véve az eredménytelen szereplést a környezetvédelmi minisztérium pályázatán – visszavonta a gázmasszára vonatkozó veszélyeshulladék-kezelési engedélykérelmét. A félig telt kazetta rekultivációjára más megoldást dolgoz ki a társaság.

Jutalom

Az igazgatási bizottság javaslatára kéthavi illetményt szavazott meg a testület a polgármesternek jutalomként a köztisztviselői nap alkalmából. Stipkovits Pál elmondta: a város működtetésének számos területén szükség van többletforrásokra, ezért a mintegy 910 ezer forintot az MTE sporttelepének felújítására csoportosítja át.

Kinevezések

A képviselő-testület további öt évre bízta meg Vincze Zoltánnét a Bóbita Óvoda, Graflné Rikker Mariannát a Majoroki Óvoda és Hernádi Sándort a Mosonyi Zeneiskola igazgatásával.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Utat építenek a kivágott fák helyén

A mosonmagyaróvári Mosonyi utcai védett fasor két vadgesztenyéjét útépítés miatt kellett kivágni.… Tovább olvasom