Kisalföld logö

2018. 06. 25. hétfő - Vilmos 14°C | 22°C Még több cikk.

Nem hagynak helyet a fáknak

Mosonmagyaróvár - Csaknem négyszáz facsemetét és ugyanennyi cserjét, tuját ültettek el a Városüzemeltető és Fenntartó Kft. munkatársai az elmúlt napokban városszerte.

Az új lakóterületek tervezésekor a beruházók sokszor nem hagynak helyet a fásításra.

Ahogy minden évben, úgy ezúttal is ebben az időszakban végzi az őszi fásítást a Városüzemeltető és Fenntartó (VÜF) Kft. Az idei fásítást három forrásból valósította meg a társaság.

Szirlt György, a parkfenntartásért felelős részleg vezetője portálunknak elmondta: az önkormányzat finanszírozásából összesen 108 fát, 430 cserjét és 45 tuját ültettek ki a VÜF munkatársai a város különböző területein. Emellett a Virágos Magyarországért Mozgalom virágosítási versenyén különdíjat nyert Mosonmagyaróvár: ennek jutalma 30 facsemete volt. A Mosonmagyaróvár Környezetvédelméért Közalapítvány támogatásával pedig 48 lombos fát – gömbmeggyet, díszkörtét és vérszilvát – ültettek el a Duna-lakóparkban.

Kétszáz facsemetét ültettek a Wittmann parka. A sűrűbb részekről is ültetnek át növényeket a ritkább területekre.
Kétszáz facsemetét ültettek a Wittmann parka. A sűrűbb részekről is ültetnek át növényeket a ritkább területekre.

Folytatódik a Wittmann park két éve megkezdett felújítása is. Ennek során szakszerűen eltávolítják a beteg és száraz növényeket, illetve pótolják azokat. A Földanya Alapítvány programja keretében a város 200 facsemetéhez jutott, amit a parkban ültetnek el. Emellett a sűrűbb területekről telepítenek át facsemetéket, cserjéket a ritkább részekre.

A munkálatok során a város egész területén végeztek fapótlásokat. Ám elsősorban ott, ahol év közben megsérültek vagy elpusztultak a növények, illetve a lakók kérték a fásítást. Szirtl György hozzátette: a tapasztalatok szerint általában minden évben ilyenkor – amikor már megkezdődnek a munkálatok – özönlenek a faültetéssel kapcsolatos lakossági igények a társasághoz és a polgármesteri hivatalba. Ezeket azonban már nem tudják teljesíteni, hiszen őszre már összeáll a részletes fásítási program. Éppen ezért felhívják a lakók figyelmét, hogy az ilyen jellegű kéréseiket még év közben jelezzék a városháza városfejlesztési osztályán, vagy a VÜF Kft.-nél.

A munkálatok során a város egész területén végeztek fapótlásokat. Ám elsősorban ott, ahol év közben megsérültek vagy elpusztultak a növények, illetve a lakók kérték a fásítást.
A szakember emlékeztetett az önkormányzat közelmúltban alkotott rendeletére, amiben egyebek mellett rögzítették a faültetés szabályait is. Ez nem csupán a közterületen, hanem az udvarokon is előírja a telekhatártól számított kötelező ültetési távolságot. Egyre gyakrabban okoz problémát az új lakóterületek, városrészek kialakításakor, hogy a tervezésnél nem hagynak helyet a növények telepítésére. Legutóbb például a Duna-lakópark fásításánál okozott fejtörést a szakembereknek a növények elhelyezése, ugyanis nagyon szűk hely állt rendelkezésre erre a célra.

Olvasóink írták

  • 3. Roben 2009. december 09. 09:15
    „moderálva sértő”
  • 2. jucuska07 2009. december 08. 17:54
    „Azért te egyszerű mert a fa tisztítja a vadrácsos verdád által kibocsátott mérget és nem ..... bele a szmogba.”
  • 1. Griffin 2009. december 08. 17:05
    „minek a fa,kell a parkoló a vadrácsos verdámnak, he!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Autókat rongáltak

Mosonmagyaróvár - Személyautót törtek fel ismeretlenek az Egres utcában. Tovább olvasom