Kisalföld logö

2017. 11. 17. péntek - Hortenzia, Gergő 5°C | 7°C Még több cikk.

Nem félrekezelés okozza az eltérést

A mosonmagyaróvári Karolina Kórház igazgatója szerint nem feltétlenül félrekezelések miatt tér el az intézményeknél sok esetben a klinikai és kórbonctani diagnózis.
A mosonmagyaróvári kórház is közte van azon intézményeknek, melyek adatai alapján elkészült jelentésből vonta le vihart kavaró következtetését a szakminiszter.

Szinte az egész egészségügyi szakmát magára haragította Hor váth Ágnes miniszter a hét elején a parlamentben tett kijelentésével, amiben egy tanulmányra hivatkozva azt állította, hogy a kórházban elhunyt betegek több mint 20 százalékát félrekezelték.

A fekvőbeteg-ellátó intézmények minőségi mutatóinak elemzéséről szóló jelentéshez negyvenegy kórház küldött be adatokat az elmúlt év minden hónapjában. A megvizsgált intézmények egyenletesen oszlottak meg az ország minden régiójában és található volt köztük megyei, területi, országos, felekezeti és alapítványi kórház egyaránt. A negyvenegy közt megyénkből kettő: a mosonmagyaróvári Karolina kórház és a soproni Erzsébet-kórház szerepel.

A kisszámú vizsgálatból készült megállapítás szerint a kórházakban a klinikai és a patológiai diagnózisok között magasak – 20–30 százalékos – az eltérések szinte minden intézménynél. Az eltérések az egyetemeknél és a területi kórházaknál a legmagasabbak. Az elemzők szerint ezen a tendencián javíthatna a kórboncolások nagyobb számú elvégzése és a tapasztalatok kielemzése. Az adatok szerint ugyanis alacsony a kórházak boncolási aránya.

Dr. Vermes Tamás, a mosonmagyaróvári Karolina kórház igazgatója szerint a klinikai és a patológiai diagnózisok közti eltérés két dologból fakadhat. Egyrészt az intézmények hajlamosak a tiszta, egyértelmű okból bekövetkezett halálok esetén a család kérésére eltekinteni a boncolástól. Ezért nagyobb számban boncolnak tisztázatlan okból vagy rövid – huszonnégy órán belüli – kórházi tartózkodás alatt bekövetkezett halálok esetén. Ezeknek az eseteknek egy részében nincs is elég idő elvégezni valamennyi diagnosztikai vizsgálatot. A Karolina kórházban egyébként a boncolási arány jóval meghaladja az országos átlagot. Az igazgató szerint az eltérés másik oka lehet, hogy ezekhez a jelentett adatokhoz – diagnózis és beavatkozások – a társadalombiztosító finanszírozást rendel. Ezért az esetek egy részében akár finanszírozási szempontok is befolyásolhatják a vezető diagnózis megjelölését. Nembiztos azonban, hogy a közvetlen halált okozó betegség a vezető diagnózis.

Méhes Ákos

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nyári álláskeresés időben

A diákok legtöbbje, ha munkavállalásra szánja el magát, akkor azt a nyári vakációra tervezi. Érdemes viszont időben nekiállni az álláskeresésnek: év közben sokkal nagyobb az esély rátalálni a legmegfelelőbb munkahelyre, mint a szünidő kezdetén. Tovább olvasom