Kisalföld logö

2017. 07. 23. vasárnap - Lenke 20°C | 33°C Még több cikk.

Nem épülhet több társasház

Nem akarnak társasházakat a szomszédjukba, ezért fordultak az önkormányzathoz a Károly utca egy szakaszán lévő ingatlanok tulajdonosai.

A lakók szerint a beépítési paraméterek változtatásával megoldható lenne a probléma. Az önkormányzat támogatja a módosítást.

A Károly utca melletti ingatlanok építési övezeti előírásainak módosítását kérték a lakók az önkormányzattól. A Károly utca Gulyás Lajos és Móra Ferenc utcák közötti szakasza a szabályozási tervben 2002 óta úgynevezett településközponti vegyes építési övezetbe tartozik. Vélhetően a volt kertészeti telep helyére tervezett gyógyfürdőhöz kapcsolódó szolgáltatások okán került ilyen besorolásba. Így itt a beépíthető terület harminc százalék, a megengedett épületmagasság pedig 6,5 méter. A kialakult beépítés zömmel családi házas, egy-két magasabb épület található közöttük. A közelmúltban elindult egy folyamat, ami nagy felháborodást váltott ki az érintett ingatlantulajdonosok között.

Ebben az övezetben önálló lakóház építhető, a lakásszám azonban nincs korlátozva. Ezt kihasználva egy vállalkozó tízlakásos, kétemeletes társasház építésébe kezdett az egyik telken. Ez a tendencia folytatódni látszik, a szomszédos ingatlant is felvásárolták ilyen célból, ahová kilenc lakást és két üzletet terveznek. Az utcaszakasz lakói – öt kivételével – kérelmet nyújtottak be az önkormányzathoz a szabályozási terv módosítására. Ez gátat szabna ennek a nemkívánatos tendenciának. Indokaik közt szerepel az utcaképbe nem illő, zavaró hatású épületek mellett a Károly utca további forgalomnövekedése is. A lakók kérték az ingatlanok kertvárosi lakóövezetbe sorolását 4,5 méteres maximális épületmagasság meghatározása mellett. A kertvárosi lakóövezetben legfeljebb két lakás építhető egy telken.

A hivatal szakemberei megvizsgálták ennek a lehetőségét. Szeritük is az egyik lehetséges mód a lakóövezetbe sorolás lenne. Ez különösen a Károly utcától nyugatra eső telkeknél jöhet szóba, hiszen a Vörösmarty utca felőli telkek is ebbe az övezetbe tartoznak. Így az egész, utakkal határolt tömb egységes szabályozású lehetne. A keletre eső telkeknél esetleg megtartható a településközponti vegyes építési övezet, de korlátozni kellene a lakásszámot és az épületmagasságot 4,5 méterben kellene maximálni. Mindezek alapján a képviselő-testület előzetesen támogatta a változtatást, így megindulhat a módosításhoz szükséges eljárás.

Ezzel együtt döntöttek a képviselők a változtatási tilalom elrendeléséről is ezen a területen. Az épített környezet alakításáról és védelméről szóló törvény ad lehetőséget az önkormányzatnak a változtatási tilalom elrendelésére azon területekre, melyekre szabályozási terv készül. Ennek lényege, hogy a tervkészítés ideje alatt se történhessenek olyan beépítések, telekalakítások, melyek ellentétesek a tervezett változtatásokkal.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

8 autó karambolozott az M1-esen Mosonmagyaróvárnál

Egy autó szalagkorlátnak hajtott. A mögötte közlekedő hét jármű a baleset miatt egymásnak ütközött. Tovább olvasom