Kisalföld logö

2018. 04. 23. hétfő - Béla 12°C | 25°C Még több cikk.

Nem épül új híd a régi helyén

A halászi Mosoni-Duna-híd megépítéséről kérdezte Pap János fideszes képviselő a közelmúltban Csillag István gazdasági minisztert. A szaktárca vezetője kijelentette: a régi helyen nem épül új folyami átkelő.
A halászi Mosoni-Duna-híd régóta vajúdó megoldása érdekében tett fel kérdést a közelmúltban Pap János Csillag István gazdasági és közlekedési miniszternek a parlamentben. A szaktárcavezető írásos válasza szerint áprilisban befejezték az 1993-ban az új hídról és a Halászit elkerülő útról készített tervezet felülvizsgálatát, így még idén ősszel lebonyolítható a kivitelezési pályázat.

Csillag szerint legkésőbb 2006 tavaszán az elkerülőút és az új híd forgalomba helyezésével megoldódhat a csaknem másfél évtizedes probléma. A régi híd pedig – amennyiben az önkormányzat kezelésbe veszi – a gyalogos- és kerékpáros-forgalom számára fennmaradhat.

A miniszteri válasz újabb kérdéseket fogalmazott meg a képviselőben. Szerinte az elkerülőút nem a halásziaknak fontos, sőt, nekik kimondottan hátrányos, ha elveszítik a régi hídjukat. Ezzel Halászi zsáktelepüléssé válna. Pap újabb levelében többek közt arra volt kíváncsi: a szaktárca mikorra ígéri a jelenlegi nyomvonalra a hidat, igénybe kívánja-e venni a régi átkelő leszakadásáért járó biztosítási díjat, illetve mikorra tervezik és kivel tárgyalnak a híd megépítéséről.

Csillag István válaszában megerősítette: a híd megépítése az elkerülőúttal együtt új helyszínen kívánatos. Halászi pedig az elkerülőút megépítésével nem marad ki a tömegközlekedésből, hiszen a buszok az új útról bejuthatnak a faluba. Az elkerülőút megépítését tartalmazó megoldás azt feltételezi, hogy a régi helyen nem készül új, teljes teherbírású átkelő, hiszen ez műszaki és gazdasági szempontból is irreális.

Az új híd megépítéséről egyelőre még senkivel nem tárgyalt a tárca, mivel a beruházót minden esetben közbeszerzési eljárás keretében jelölik ki. A biztosítást illetően Csillag István elmondta: a régi híd leszakadását követően a jelenlegi átkelő megépítésének költségeit a biztosító fedezte.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Élménymedence és pancsoló

Május 1-jén ismét kinyitott a lipóti termál. A fürdőzőket a főszezonban az előző években felújított… Tovább olvasom