Kisalföld logö

2018. 06. 24. vasárnap - Iván 12°C | 20°C Még több cikk.

Nem csökkent a véradók száma

Győr-Moson-Sopron – Sokan – elsősorban a Nyugat-Dunántúlról – Ausztriába járnak át vért adni 10 ezer forintnak megfelelő összegért – hangsúlyozta Balla Tibor, a Magyar Véradók Szövetsége elnöke. A Győri Regionális Vérellátó Központ vezetője nem tud arról, hogy tömegesen mennének a magyarok a szomszédos országba ezzel a céllal.
A hatvanas évektől Magyarországon térítésmentes a véradás. Balla Tibor, a Magyar Véradók Szövetségének elnöke évek óta azért kardoskodik, hogy fizessenek azoknak, akik karjukat nyújtják a véradásra. Másként – állítása szerint – inkább Ausztriába megyünk, és pénzért adjuk vérünket, sőt, az anyatejet is itt értékesítjük. Mint mondja, ezért esetenként akár tízezer forintnak megfelelő eurót lehet kapni az osztrák vérellátó szolgálatoknál, főként akkor, amikor az országban vérhiány tapasztalható. Meg nem nevezett informátorára utalva kiemelte: többéves gyakorlat, hogy magyar vérrel, anyatejjel segítjük ki szomszédainkat. Főként a pénzszűkében lévő nyugat-dunántúliak kelnek útra, miközben itthon is sokszor hiánycikk a vér – fogalmazott a 180-szoros véradó, nyugdíjas tiszti főgyógyszerész elnök, majd hozzátette: törvénymódosítást kezdeményez, hogy ne legyen ingyenes a véradás, egy alkalomra 5000 forintot fizessenek. Ezért minden fórumon felszólal, kérését eljuttatta a szakminisztériumba, sőt, Brüsszelbe is.

– Büszkék vagyunk arra, hogy Magyarországon elsőként vált a véradás önkéntessé, térítésmentessé.

Amennyiben fizetnének a véradóknak, romlana a minőség, sokan visszaélnének ezzel a lehetőséggel – véli dr. Vörös Katalin, a Győri Regionális Vérellátó Központ vezetője.

Elmondta: megyénk élen jár a véradásban, jóval az országos átlag fölött teljesítünk, elsősorban a Vöröskereszt önkéntes és hivatásos dolgozóinak, alapszervezeteinek köszönhetően. Átlagosan évente 450 ezer egységnyi vért vesznek le Magyarországon, ebből 30 ezer egységet a Győr-Moson-Sopron megyei önkéntesek adnak.

A plazmadonorok Ausztriában 25–50 eurót kaphatnak egy alkalommal. Felvételünk illusztráció.
A plazmadonorok Ausztriában 25–50 eurót kaphatnak egy alkalommal. Felvételünk illusztráció.

– El tudjuk magunkat látni vérrel, mely jó minőségű, kiváló alapanyag – fűzte hozzá a szakember, aki nem tud arról, hogy megyénkből sokan átjárnának Ausztriába vért adni. A véradások többségét ott is a Vöröskereszt szervezi, így azok ugyancsak térítésmentesek.

Azt viszont elképzelhetőnek tartja, hogy az úgynevezett plazmaferézis-központok keresnek donorokat, akiknek fizetnek is. Az európai országok közül Ausztria az egyik legnagyobb plazmaferézisalapanyag-előállító. A vér minőségétől függően 25–50 euró közötti összeget lehet kapni, és különbség az is, hogy míg vért 4–5 alkalommal adhatunk évente, plazmát akár 50 alkalommal is.

A Vöröskereszt mosonmagyaróvári területi szervezetének vezetője, Horváthné Piller Edit nem tapasztalta, hogy az utóbbi időben csökkent volna a véradók száma. Például a mosonmagyaróvári Hunyadi-iskolában szervezett véradáson tavaly 277-en nyújtották karjukat, míg idén 289-en jelentek meg, és ez jellemző a vidéki akciókra is.

Az önkéntesek segítségét egy ötszáz forintos étkezési jegygyel, valamint édességgel és egy fél liter ásványvízzel honorálják.

Olvasóink írták

  • 2. reikisgabi 2009. december 12. 17:25
    „Most is "fizetnek" a véradásért. Én ugyanis véradó vagyok, és alkalmanként egy 500 Ft-os vásárlási utalványt kapok.”
  • 1. six66 2008. szeptember 30. 12:46
    „Ajjaj... KÉRDEZTEM.... GYŐŐŐŐŐRBE kell, hogy utazzak, hogy vért adjak az állam-bácsi betegeinek ??? (Hülyét máshol.....)
    Apropó... hol fizetik azt a 10.000-t ???... már megyek is.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A feleség szerint férjét ártatlanul tartják fogva

Mosonmagyaróvár - A feleség szerint nem férje követte el azt a bűncselekményt, amivel a rendőrség… Tovább olvasom