Kisalföld logö

2017. 10. 24. kedd - Salamon 9°C | 13°C Még több cikk.

Nem célszerű már tovább bővíteni az átkelőt

Hegyeshalom - Területi adottságai miatt nem lehetséges, ám a rendészeti miniszter szerint nem is célszerű bővíteni a hegyeshalmi határátkelőt, mivel januárra úgyis el kell bontani a sávokat.

A hegyeshalmi határátkelő állapotával, illetve jövőjével kapcsolatban kérdezett Kovács Zoltán fideszes képviselő az igazságügyi és rendészeti minisztertől. Az ellenzéki honatya azt kifogásolta, hogy a nyár végi erős forgalomban, szavai szerint, szocialista időkre emlékeztető várakozás előzi meg a be-, illetve kijutást. Emellett az átkelő és környéke leromlott állapotát is felpanaszolta a képviselő. Kovács Zoltán többek közt azt tudakolta a minisztertől, hogy mennyit költenek évente a nyugati határátkelőkre.

Takács Albert miniszter a napokban adott válaszában leírta: a nyugati határátkelőhelyek fejlesztésére – figyelembe véve schengeni csatlakozásunk várható időpontját – az elmúlt években minimális anyagi forrás állt rendelkezésre, az állagmegóváshoz, üzemeltetéshez szükséges fedezetet azonban rendszeresen biztosították. A fejlesztések terén előnyt élveznek a várható külső határon lévő átkelők. Hazánk valamennyi határátkelőhelyén az odavezető utak, környezetük tisztán tartása, a növények ápolása, szükség esetén mobil illemhelyek átmeneti kihelyezése az illetékes helyi önkormányzatok feladata és kötelessége. Erre az Önkormányzati és Területfejlesztési Minisztérium normatívát biztosít. A tavalyi forgalom alapján az idei évre a hegyeshalmi önkormányzat 13,4 millió forintot kapott.

A határőrség kellő információval rendelkezik ahhoz, hogy pontosan prognosztizálja a kiemelt forgalmú időszakokat. Ekkor átcsoportosításokkal biztosítani tudják valamennyi forgalmi sáv folyamatos működtetését. Hegyeshalomnál várakozásmentesen napi mintegy 30 ezer utas léptethető át, de a kiemelt időszakokban ez a szám 110 ezerre is felmegy. A miniszter szerint a határátkelő nem bővíthető. Ugyanakkor nem is célszerű bővíteni, mivel hazánk schengeni csatlakozása kapcsán Magyarországnak az átkelőkön akadálymentesítési – elbontási – kötelezettségei vannak.

Méhes Ákos

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ekevasba rohant

Bezenye - Az elsődleges vizsgálatok szerint vélhetően figyelmetlenség vezetett ahhoz a közlekedési… Tovább olvasom