Kisalföld logö

2017. 02. 25. szombat - Géza -1°C | 8°C Még több cikk.

Nem bővíthető a szállókapacitás

A tél még nem érkezett meg, ám már most telt házzal működik Mosonmagyaróváron az átmeneti hajléktalanszálló. A rászorulókat meleg étellel is segíti a város.
Idén márciusban fogadta a legtöbb rászorulót a mosonmagyaróvári hajléktalanszálló, akkor 113 százalékos telítettséggel. Ezzel szemben júliusban mutatkozott a legkisebb szükség e szolgáltatásra. A nyári 80 százalékos kihasználtság a hidegedő napokkal egyre emelkedik: tegnapi látogatásunkkor éppen 43-an kaptak fedelet a fejük fölé a 43 férőhelyes intézményben.

– A szálló kapacitását már nem tudjuk bővíteni a közös színterek szűkössége miatt. Aki azonban kiszorul a szállóról – mert nem tartja be a szabályainkat –, az a hidegben éjjeli krízisszálláson húzhatja meg magát – magyarázza Szépe István szállóvezető, miközben a napokban az épület kerítésén túl elhelyezett két konténert mutatja. Mint mondja, ez egy alacsony küszöbű ellátást nyújt télvíz idején: fedelet és meleget. Most tíz matracot helyeztek el a fűthető konténerekben, de ezt akár bővíteni is tudják.

– A krízisszállást este 6-tól reggel 8-ig lehet igénybe venni. Már a napokban hatan húzták itt meg magukat. Arra számítunk, hogy ennél jóval többen lesznek. A látókörünkben még sok a fedélnélküli, akik most elhagyott épületekben tanyáznak, melyekben nincs fűtés. Míg éjszakára a konténer nyit ki, addig napközben a melegedő áll rendelkezésre reggel 7-től este 7-ig. Itt főzhetnek, tisztálkodhatnak, moshatnak a rászorultak, ezen szolgáltatásokat átlagosan közel ötvenen veszik igénybe naponta.

Aki a szállóból kiszorul, a napokban a szálló kerítésén túl elhelyezett két konténerben húzhatja meg magát.
Aki a szállóból kiszorul, a napokban a szálló kerítésén túl elhelyezett két konténerben húzhatja meg magát.

Szépe István szerint a legnagyobb gondot az átmeneti szálló lakóinak egészségi állapota jelenti, hiszen egyre több az idős, beteg, rokkant, akiknek az ellátására nincs meg a személyi és tárgyi feltétel. A szakember úgy véli, sokan közülük más ellátási formára (pszichiátriai kezelésre vagy idősek otthonára) szorulnának, de innen tulajdonképpen nincs továbblépési lehetőségük.

Korábbi pályázatok által támogatták néhány hajléktalan lakhatását és munkavállalását. Hatból négynek sikerült saját fedelet teremtenie. Két személy a munka világába való visszatéréshez kapott segítséget, ma közülük egy dolgozik.

Szépe István továbbá arról is beszélt, hogy a helyi önkormányzat anyagi támogatásával a napokban indul a téli krízisétkeztetés. Az Alapellátási Centrum, a családsegítők közreműködésével rászorulók – köztük hajléktalanok – kérhetik majd az ingyenes, napi egyszeri meleg ételt. A szakemberek napi 40–45 adag étellel számolnak. Ezt a hajléktalanszállón lehet majd elfogyasztani, de akár a város több pontján is át lehet majd venni kérésre.

Garai István másfél éve lakik a szállón. Amint a 61 éves mosonmagyaróvári férfi elmondta, jövő nyárra szeretne saját lábra állni, munkát vállalni. Ebben most érszűkülete akadályozza. Egyébként a szállón a kazánfűtés az ő feladata.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lemondott a kollégiumigazgató

A csütörtöki testületi ülésen szóba került a falevelek elszállítása, az egyik szórakozóhely bezáratása és a kollégiumigazgató lemondása körüli anomáliák. Tovább olvasom