Kisalföld logö

2018. 01. 17. szerda - Antal, Antónia 1°C | 6°C Még több cikk.

Nem betakarják, eltakarítják a szemetet Szigetközben

Még tavaly nyert hulladékmentesítésre csaknem 100 millió forintot a Szigetközi Természetvédelmi Egyesület (Szite) a szlovákiai Somorjával (Samorin) közösen. A tervek szerint a héten végeznek a munkával.

Eközben néhány szemlélőben felmerült: talán nem is ártalmatlanítják, hanem elássák a szemetet? 

Portálunknak dr. Tóásó Gyula Szite-elnök határozottan és tételesen cáfolta a híreszteléseket. Egyúttal bejelentette: az Alsó-Szigetközben folytatják a munkát.


– Hol tartanak a felső-szigetközi szemét eltakarításával?

– Az érdemi munka már a végéhez közeledik, a hulladékmentesítést végző cég szakemberei várhatóan ezen a héten elszállítják az utolsó – a program során feltárt – szemétkupacot is. Az egyesület számára a legnagyobb feladat az illegális lerakók feltérképezése volt. Ezzel az elmúlt év végére végeztünk. Összesen 47 lerakóhelyet azonosítottunk, ahol több mint 11 ezer köbméter hulladékot mértünk fel. A térségben mindössze Lipóton és Bezenyén nem regisztráltunk ilyen helyeket.


– Hogyan gyűjtötték össze a szétszórt hulladékot elszállítása előtt?

– A tényleges munka április elején kezdődött a lerakók felszámolásával. Általában csupán egy-két helyről kellett elszállítani néhány köbméter szemetet, ám Mosonmagyaróvár területén tizenhárom illegális lerakót szüntettünk meg. Dunaszigeten, Halászin és Héderváron is nagy mennyiségű hulladékot találtunk. Jellemzően az utak mentén, erdősávokban, bokros területeken voltak ilyen lerakások, de akadtak olyan helyek is, ahová láthatóan már évek vagy akár évtizedek óta rendszeresen hordták ki a szemetet. Ezek általában elhagyott bányagödrök voltak, amiket szinte teljesen feltöltöttek már hulladékkal. Találtunk ilyen lerakót Károlyházán, Ásványrárón, Halászin és Héderváron is.

Kedden Héderváron folyt az illegális lerakók felszámolása. A helyszínen dr. Tóásó Gyula megmutatta azt a speciális gépet is, amellyel szétválogatják a termőföldet a hulladéktól.
Kedden Héderváron folyt az illegális lerakók felszámolása. A helyszínen dr. Tóásó Gyula megmutatta azt a speciális gépet is, amellyel szétválogatják a termőföldet a hulladéktól.

– Egyes vélemények szerint nem is elszállították ezekből a bányagödrökből, hanem egyszerűen betakarták földdel a hulladékot.

– Ezeken a helyeken a szeméttel nagy mennyiségű föld is összekeveredett, ezért a kivitelezést végző cég speciális géppel átrostálta az anyagot és az így megtisztított földet tereprendezésre használták fel, míg a szemetet elszállították.


– Melyik cég végezte a szállítást, s mivel igazolható a begyűjtött hulladék sorsa és mennyisége?

– A gyűjtést és ártalmatlanítást közbeszerzési pályázaton a Rekultív kft. nyerte el. A cég folyamatosan megküldte az egyesületnek a részletes munkatervét. Ebben megjelölték a pontos helyszínt és a használt gépeket is. Így lehetőségünk volt a munkálatok akár folyamatos ellenőrzésére is. A társaság a velük kötött szerződés értelmében a hulladékgyűjtés és -ártalmatlanítás minden részletét rögzítette és dokumentálta, ami így visszamenőleg is könnyen ellenőrizhető. A munkák során az illetékes önkormányzatokkal és az egyesülettel szükség szerint egyeztetett a Rekultív, ezekről feljegyzést készített a Szite számára.


– A halászi bányagödörnél történtekről is?

– Ilyen feljegyzést kaptunk a Halászi külterületén, a korábbi bányagödörben lévő nagy mennyiségű hulladék felszámolásáról, illetve az ottani tereprendezésről is. A dunaszigeti téesz egykori telephelyén felszámolt lerakóból komposztban és földben gazdag hulladékot szállított a társaság ide. A megfelelő válogatást követően a megtisztított földet a tereprendezés során elterítették, míg a kiválogatott hulladékot elszállították.


– Mikorra végeznek a munkával?

Negyvenhét lerakóhelyet azonosítottunk, több mint 11 ezer köbméter hulladékot mértünk fel. A térségben mindössze Lipóton és Bezenyén nem regisztráltunk ilyen helyeket - mondta Dr. Tóásó Gyula.
– A szerződés szerint a jövő hét végéig kell elkészülnie a Rekultív kft.-nek az illegális lerakók felszámolásával. Jelenleg Héderváron folynak még munkálatok, ám várhatón már ezen a héten befejeződik ott is a mentesítés. Ezt követi a program második része – ami a napokban indul –, ennek során a környező települések iskoláiban vándorkiállítás és felvilágosító előadások segítségével ismerkedhetnek a fiatalok a hulladékok kezelésével. Nyáron pedig a falunapokon az idősebb korosztálynak tartunk hasonló rendezvényeket.


– Lesz folytatása a programnak?

– A Szite tavaly a szlovákiai Nagymegyerrel közösen pályázott az alsó-szigetközi települések hulladékmentesítésére is. Az egyesületet hétfőn értesítették hivatalosan arról, hogy csaknem 130 millió forint támogatást nyertünk erre. Dunaszegtől Vénekig 15 településen számoljuk fel az illegális hulladéklerakókat – jelentette be a Szite elnöke.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Halleresek kirándulnak Erdélybe

˝Szakmai kirándulás Erdélybe˝ címmel nyert közel másfél millió forint támogatást utazási és… Tovább olvasom