Kisalföld logö

2018. 01. 19. péntek - Sára, Márió 3°C | 7°C Még több cikk.

Nem baloldaliak, hanem méltatlanok

Mosonmagyaróvár - A népszerűtlenség ellenére is vállalják a döntést – jelentette ki Szabó Miklós polgármester az utcaátnevezések tárgyalása kapcsán a képviselő-testület legutóbbi ülésén. Az ellenzék szerint a kormányzó koalíció szembemegy a lakossági akarattal.
Kiélezett vita közepette tárgyalták a képviselők a közterületek átnevezéséről szóló előterjesztést a testület legutóbbi ülésén. Mint ismeretes, a testület még múlt évben állított fel egy munkacsoportot, hogy vizsgálják felül a város közterületeinek elnevezését. A bizottság végül tizennégy utca átkeresztelésére tett javaslatot. A képviselők ennek alapján májusban már határoztak első körben három utca új nevéről. A továbbiakkal most foglalkozott a testület.

Szentkuti Károly (SZDSZ) hangsúlyozta: mindegy, mit akarnak az érintett utcák lakói, a kormányzó többség politikai döntést hoz a kérdésben. Szerinte a tavaly létrehozott munkacsoport is politikai megrendelést teljesített. A képviselő kifogásolta, hogy noha a Schönherz Zoltán utca lakóinak kétharmada aláírásával tiltakozott az átnevezés ellen, a testület szembemegy a határozott lakossági megnyilvánulással. Lehetett volna itt is kompromisszumra jutni, mint az Április 4. utca esetében. Itt ugyanis a lakók kérésére a tervezett „Október 26." utca helyett „Április" utcát javasolt a szakbizottság. Szentkuti név szerinti szavazást kért a Schönherz Zoltán utca esetében, ám ezt leszavazta a testület. Dr. Tóásó Gyula (MSZP) azt javasolta: a kormányzó koalíció mérlegelje ezt kérdést, hogy nem lenne-e praktikusabb elállniuk ettől a szándékuktól. A képviselő szerint irritálja a lakosságot, hogy a Fidesz–MDF számára nem szimpatikus neveket lecserélik. Németh Sándor (MDF) kiemelte: a lakók nem a „Schönherz Zoltán" nevet védik, hanem csupán a kényelmetlenségeket akarják így elkerülni.

Szabó Miklós elmondta: nem a „baloldali" neveket akarják lecserélni, hanem azt szeretnék, hogy az arra méltatlanok nevét ne őrizze közterület. A munkacsoport által átnevezésre javasolt Határőr utcát például kivették a listáról. A polgármester hangsúlyozta: a munkacsoportba nem politikai beállítottság alapján választottak tagokat. Az aláírásgyűjtéssel kapcsolatban elmondta: csak szervezés kérdése, hogy valami ellen mennyien tiltakoznak. A népszerűtlenség ellenére is vállalják ezt a döntést. Dr. Pető Péter (Fidesz) szerint nem a jelenlegi testület felelőssége, hogy 1990 és 1994 között nem változtattak. Kovács Gergely (MSZP) módosító javaslatát – miszerint a Schönherz Zoltán utcát vegyék le napirendről és a bizottság vizsgálja újra – a testület leszavazta.
A képviselők többsége végül megszavazta a határozati javaslatot, így a Hámán Kató utcát Kapucinus utcára, a Frankel Leó-lakótelepet Manninger János-lakótelepre, az Engels Frigyes utcát Erkel Ferenc utcára, a Bardócz Béla utcát Sattler János, az Április 4. utcát Április utcára, a Mező Imre utcát Rókadombi utcára, a Petz György utcát Dohy János utcára, a Sallai Imre utcát Szent Imre utcára, a Ságvári Endre utcát Major Pál utcára és a Schönherz Zoltán utcát Kaszás Miklós utcára nevezték át.

Polgármesteri jutalom

A testület döntött a polgármester jutalmazásáról is. A képviselők elfogadták az igazgatási és ügyrendi bizottság javaslatát, amiben háromhavi illetményének megfelelő összegű jutalmat állapított meg. A jutalmazást az ellenzék nem támogatta.

Olvasóink írták

 • 15. BK 2007. december 10. 09:33
  „Kedves Mindenki!

  Nagyon ritkán szólok hozzá a fórumhoz, azt hiszem eddig csak egyszer tettem, de most mégis megteszem. Van akinek szoc-lib leszek, és van akinek nem. Pedig, ha tudnátok az igazságot... Ezek csak tények lesznek, bár néhányótok szemében biztos demagógnak fogok tűnni...

  Szóval, néhány tény:

  - az utcanevek változtatása biztos jó dolog, és az etikai részével egyet is tudok érteni, azonban ezt normális helyeken már 17 éve megtették, ha jók az ismereteim, akkor ebben a városban akkor jobboldali vezetés volt. Ma, azonkívül, hogy kényelmetlenséget okoz egy ilyen folyamat, ami azért nem kifogás, rengeteg időbe és pénzbe kerül. Milyen jó is lesze majd mindenkinek mindenhova elmennie a banktól a postán át az orvosig, és folytathatnám, hogy átjelentse a címét. Jó lesz a vállalkozásokat és egyéb okmányokat illetékkel együtt átiratni és a cégbíróságon bejegyeztetni. Ez tényleg nem kevés pénz. Zárójelben jegyzem meg, hogy a felajánlott ingyenes lakcímkártyakiadás amúgyis ingyenes néhány feltétellel...Szóval sok idő, sok pénz, mert az idő pénz is...
  - sportcsarnok nagyon jó dolog, de már 1982-ben elkészült az első makett!!! Azóta eltelt jó pár év, és semmi! Lehet, hogy drága lett volna, most viszont Mosonszolnok a példa...Amúgy nem elég sportcsarnokot építeni, azt meg is tölteni, és ez a nehezebb feladat. Nézzétek meg mi a helyzet a városi sporttal és kultúrával. Lásd MTE!!! De kell a csarnok, és nagyon helyes, ha a jelenlegi városvezetés meg tudja oldani!!! A sport fontos, nevelő szerepe is van!
  - a körforgalom mostani terve azért kerül kevesebbe, mert nem tartalmazza azokat a mélymunkálati elemeket, amik szükségesek lennének ahhoz, hogy stabil legyen az útrendszer. Nem tartalmaz mélyépítési munkálatokat, csak néhány betonpanelt, mint az M0-ás, csak körbe lerakva. Így legalább évente lehet újra utatburkolni.
  - a városi rendezvények véleményem szerint kezdenek jó irányt venni, de ki kellene emelni kettőt-hármat, ami igazán minőségi és nagy volumenű lenne. Akkor haladnának egy picit előre! Nagy tömeget megmozgató eseményeknek van hír és brand (márka) értékük! Több pénzt kellene belefektetni, mert úgy látom, hogy sok városi honatya és vállalkozó nincs igazán tisztában az igazi költségeivel az ilyen dolgoknak! Én csinálok egyet dec. 21-én a Magyar utcán a Télifesztivál keretében, szeretettel várlak Titeket is oda! Ja, és sokkal nagyobb és komolyabb marketing tevékenység is kellene ezekhez a dolgokhoz. Ehhez viszont jobb helyi médiákra is szükség lenne. Talán majd most, a Kultúrház átalakításával!
  - az ipari parkon kár szenvedni, mert komoly, igazán jelentős vállalkozót nem most kellene vadászni, hanem 12-17 éve kellett volna, mint más normális város tette. Ma, inkább mennek el a cégek Mosonmagyaróvárról, mint jönnének! Lásd az elmúlt hetek híreit!!! Ezen már késő rágódni, főleg a schengeni határnyitás jegyében.
  - a bulvár-botránynak nevezett dolgokról az a véleményem, hogy egy közszereplőnek vállalnia kell a felelősséget mindenért, amit tesz. Ha most egy baloldali értéket valló közszereplő karlengetéssel náci motívumokat jelenít meg, akkor ő elveszíti a hitelességét. Ugyanígy jár minden "Isten, haza, család!" elveket valló jobboldali is, aki pornóbotrányba, család elhagyásba és egyebekbe bonyolódik. Igaz az is, hogy nem ezek alapján kell megítélni a szakmai munkát, de a politika nem csak szakmából áll!!! 3 év múlva úgyis kimndják az ítéletet az emberek, vagy így, vagy úgy!
  - a végső véleményem pedig az, hogy Mosonmagyaróváron inkább utakat kellene javítani, az iskolák infrastruktúráját fejleszteni, munkahelyeket teremteni, közelebb hozni a helyi kórházat a lakosság szívéhez, ifjúságpolitikai stratégiát kialakítani, hogy a fiatalok ne hagyják el a várost!

  A helyesírási hibákért elnézést kérek, és maradok tisztelettel mindenki iránt!”
 • 14. Tom 2007. december 07. 18:13
  „Csók mindenkinek! Szóval, járok rendezvényekre, sőt csináltam is már ebben a városban, nem is kicsit... Épp ezért látom a leépülést! Lemaradva azok vannak ebben a városban, akik olyan lehetetlen és olyan hosszútávú eszetlen költségekbe hajszolnák a várost, amit nem engedhetne meg magának, nálunk gazdagabb település sem. Tévedés ne essék, nem az elmút 1 évben épült le a város! Valóban mutyiland voltunk a rendszerváltás után, de nem csak 12, hanem 16 évig! Az ipari parkot már ott rontották el! Ti tudjátok, hogyan akarták megcsinálni? Én tudom és ha valaki leírja majd egyszer, közröhej tárgya lesz a város és a benne részvevők is. Szóval nekik érdekük is, nehogy kiderüljön! Néha olyan, mintha elindulna valami a városban, de azután mintha "egyeseknek" az lenne az érdekük, hogy nehogy má! Jó ez így nekik, ne változzon semmi! Nem az utcanevektől, nem 1 útkereszteződéstől fogják jobban érezni magukat az emberek. Sok ilyen kicsi dologtól. Ami jó lenne, ha folyamatosan, tervszerűen, nem ad-hoc módon, vagy x baleset bekövetkezése után kerülne megvalósításra. A régi gárda persze, hogy kekec, de mérjük eszükhöz és tehetségtelenségükhöz... De az újaknak azért nem lenne kötelező ugye megcsinálni olyan hibákat? Pláne nagyon remélem, hogy 3 év múlva nem az lesz, hogy "na ezek is...!" Gazdaság, ipar, nagyobb munkáltatók megjelenése viszi előre a várost. Nem Tesco, a nagy Tesco féle csak agyonnyom egy ilyen kis várost.”
 • 13. zenelady 2007. december 07. 09:32
  „Én még mindig azt mondom, Tom, hogy le vagy maradva. Nem figyelsz oda a történésekre, csak vagdalózol. Teljesen tudom, mik történnek a városban (legalábbis arról tudok, ami érdekel), mert elég hiteles forrásaim vannak. Úgyhogy nem favorizálom a sportcsarnokot, hanem tudom,hogy sokkal jobb konstrukciót terveznek, és valószínűsítenek. Valamint egy elcseszett ipari parkkal nem tudtak mit kezdeni korábban, most alakul az új, és a régit is szándékoznak feltölteni. Figyelj már oda egy kicsit! Valahol el kell kezdeni, és az első lépés már mindenhol megvan! A rendezvényekre meg gondolom nem jársz el, a Szigetköz ízei-Vármegye borai rendezvény nagyonis sikeres volt!”
 • 12. pancser 2007. december 07. 08:03
  „Csak annyit Tom, hogy mindenért az elősző 12 év a felelős amit flhánytorgatsz. Az ipari parkért, a körforgalom elmaradáráért stb. Örülj az új városvezetés eredményeinek. Egyébként nem sír rí az önkörmányzat, régiek közül egyesek az élő fába is belekötnek. A régi utcanevek igenis foltok az város arcán, sár de mondhatnám ugyanezzel a betűkkel némi kiegészítéssel ékezet elhagyásával is. Ezeket a foltokat le kell mosni, egyes prominens személyek azt mondják ez így rendben van ahogy most van, természetesen a lakók mögé bújva, őket bujtogatva. Vajon ők nem szokták lemosnia az arcukról ami nem odavaló?”
 • 11. Tom 2007. december 07. 07:14
  „pancser! Gondolom csak a neked tetsző dolgokat szoktad olvasni. Ha elolvastad volna és értetted is volna amit írtam, abban eléggé egyértelmű volt, hogy nem csak az utóbbi 1 évvel, hanem sokkal réggebbel is bajom van! Zenelady kolléganőd favorizálja a sportcsarnokot. Ami bődületes baromság lesz a városra nézve. Ha ilyen szép nevem lenne, akkor lehet, hogy én is pancser lennék, lehet még olvasni sem tudnék... A "higéniát" pedig mindig magán kezdi az ember!”
 • 10. pancser 2007. december 06. 23:05
  „Tomikának baja van a jelenlegi városvezetéssel, nekünk meg a régiekkel. Az utcanevekhez is ragaszkodtak, mert nem volt nekik fontos, a komcsi "szentek" maradtak. Tom-tom nem tom nem tudod, hogy azt a kérést, hogy miért jár ki a fél város dolgozni, azoktól kellene megkérdezni akik 12 évig kormányoztak. Belevitték a várost a kórház kapcsán egy adósságcsapdába, de az üzemeltetéséhez pénzt nem adnak, nem tudta a jobb kéz mit hazudik a bal. A sportcsarnok teljes csődbe vitte volna a várost, szerencsére elbuktak a szoc-libek. Jobb híján arra szeretnék rábírni az utcák lakóit szeressék a kommunista hősöket. A sarat le szoktuk törölni, bár van aki nem szeret tisztálkodni mert fárasztja. Szellemi higénia is van a világon Tomika!”
 • 9. Tom 2007. december 06. 22:42
  „Hát kedvesem, a ´lassan elkészül´ jellemzi ezt a város 20 éve! Persze ebből is csak a lassan van mindig meg! Az ipari parkról gondolom azért mondod ezt, mert az életben még olyant nem láttál. A várost és a teljes vezetést, a képviselőtestülettel együtt valószínüleg jobban ismerem lehet, mint Te... Voltál mondjuk Sopronban, Győrben, Tatabányán... Ott hihetetlen változások történtek, továbbá ott vannak ipari parkok. Ez itt csak olyan kis izé.. lesz, amúgy jó magyaróvári módra! A rendezvényekről meg végképp nem kellene mondani semmit, mert ha baromságokat akarsz a városban hallani és látni, akkor azt megkaptátok az utóbbi pár évben. Tényleg el fog készülni 1 db kereszteződés? Hihetetlen! De 1 év múlva hol fog beszakadni alatta az úttest? Nézz már kicsit a városban, hogy le van pusztulva! A Magyar Utca szégyen. Nem a mostani kirakodók miatt! A város intézményeket akar kreálni, mellette meg sír rí, hogy nem tudja fenntartani a jelenlegieket... Ki beszél itt baromságokat? Egyébként a bogárültetést nem én végzem, a képviselőtestület saját magát egyedül is le tudja járatni - na ebben profik!”
 • 8. zenelady 2007. december 06. 15:49
  „Hm, kedvesem, jellemző, hogy neked is mik tűnnek fel. Teljesen a bulvár-média közönsége vagy, az ilyenekre alapoznak a kereskedelmi tévék. Mert ha egy kicsit jobban odafigyelnél a sajtóra, a helyi médiára, vagy csak beszélgetnél a város vezetőivel, a képviselőkkel, esetleg elmennél egy-egy testületi ülésre, ami többnyire nyilvános, nem csak a szexbotrányra kapnád fel a fejed, hanem arra is, hogy lassan elkészül egy normális ipari park, végre talán életet lehelnek a régibe is, megépül a sportcsarnok, és mondjuk a kriminális kereszteződés renbehozatala az Engels utcai kereszteződésben sem piskóta. Az ESZI helyzetének normalizálása, a nagyrendezvények létrehozása mind-mind ide tartozik. A baj az, hogy egy tisztességes ember kevésbé a hangjával, mint a tehetségével dolgozik. És ilyeneknek a véleményét, okoskodását lehet csak az országos médiákban is hallani, mint a tiéd. Az már a legkevésbé sem érdekel, ha teljesen baromságot mondasz, ugye? Hiszen már kimondtad, bogarat ültettél az emberek fülébe.(Ja, egyébként nem politikus vagyok, úgyhogy nem magamat védem, mielőtt még ezt is felhoznád itt...)”
 • 7. Tom 2007. december 06. 15:04
  „Nagyon fontos téma!!! Ja, meg lehet népnemzetieskedni! Az ott lakók meg kit érdekelnek! Lehet, hogy lehetetlen kérés, de először is nem az ott lakók véleménye lenne a lényeges...? Mármint egy normális városban! Komolyan agybaj, ami ebben a városban folyik. Hogy nincsen normális ipar, ipari park, fejlesztések, a fél város kijár dolgozni vidékre, a környező falvak gyáraiba... Az rendben van ugye?! Amatőrebbnél amatőrebb képviselőink vannak, akik a népnemzeti oldal színeiben maximum szexbotránnyal, házassági botránnyal,... és még ki a fene akarja tudni mivel tudnak kitűnni! Normális, előrevivő, a várost fejlesztő javasaltokat eddig még ezektől sem láttunk! Az előző bagázs sem volt piskóta, de ezek úgy látszik beakarják bizonyítani, hogy tudnak még hülyébbek is lenni! Mit bánom én, mit mire keresztelnek. Csak egy normálisan működő várost szeretnék látni, ahol nem csak rinyálnak, siránkoznak, hanem értelmes dolgokat is művelnek zseniális képviselőink... Ez a az előző garnitúrától sem sem következett be, de eddig ezek sem tettek semmit! Ha ez, meg az 56-os múzeum a legfontosabb, akkor komolyan gondok vannak. De az egész polg.hivatalban, meg még jó pár ember fejében!!!”
 • 6. pancser 2007. december 05. 23:17
  „Azt a kutyafáját, lárifári, a testület szembe megy a nép akarattal! A lakók viselni akarják a komcsi "hősök" nevét. Olyan jó Schönherz utcában lakni, ahol az MSZP bujtogat. Mert a kényelmetlenség, ebbe bele lehet halni, inkább viseljük a neveket, nem baj ha emiatt lesajnálják a várost az idegenek. Milyen lakók ezek a lakók, abban a városban ahol a kommunista önkény, a sortűz annyi áldozattal végzett? Szégyenlem magam az utcákban lakók helyett is. Ami az MSZP-ét illeti bújik a szög a zsákból. Nemhiába ingerelte Fletó kiszkirály a rendőrök mögül az ellene tüntetőket.”
 • 5. nagybalazs80 2007. december 05. 19:04
  „Azt hiszem ez bármennyi kellemetlenséget megér! A volt városvezetésnek meg nem kérünk a "tanácsaiból"!”
 • 4. zenelady 2007. december 05. 15:09
  „Na, ezzel egyetértesz larong? Egy másik fórumon az állandó csalódásodról beszélsz a városvezetéssel kapcsolatban... Lehet, hogy naív vagyok, de én bízom ebben a városvezetésben. Soha nem lehet mindenkinek a kedvére tenni. Azért jó lenne belelátni, hogy születnek a döntések, de amíg ez nem megy, én egyenlőre bizakodom...”
 • 3. plvto 2007. december 05. 13:33
  „Nem hiszem, hogy a mostani önkormányzati többségnek köszönhető a város szégyenletes állapota!
  A szoci-libcsi társaságnak 12 éve lett volna, hogy élhető várost alakítsanak ki, de a pr-mosolygáson kívül sokra nem futotta, pedig csak 4 évet voltak ellenzékben!
  Utcanév-átnevezés: a kommunizmus diktatúra volt! ha tetszik, ha nem; ide tartozik a tanácsköztársaság dicstelen 133 napja, és a Rákositól Kádárig elterjedő időszak! Ne legyen róluk utca elnevezve, hiszen egy közterületnévvel valamilyen kiemelkedő telesítmény előtt tiszteleg egy település! Hol is van a Szent Imre utca?
  (...)”
 • 2. larong 2007. december 05. 09:52
  „Nem Németh Zoltán, kedves Anton!

  De, "pocsékolják" csak erre azt a pénzt! Szemléletet kell váltani, és ebbe bele kell hogy tartozzon az utcanév-változtatás is. Ami 17 éve elmaradt, meg kell tenni.
  Milyen arányban is nyert a nemzeti oldal a városban? És mivel én is városlakó vagyok, s nem szeretném, ha a múlt levitézlett "hőseiről" lenneének utcák elnevezve, igenis ragaszkodom az átnevezésekhez.
  Még akkor is, ha az érintett utca lakosainak ez netán nem kellene, illetve kényelmetlen.

  Az 1% alatti párt, és a 14%-os csatlósa (hisz itt a farok csóválja a kutyát) pedig csöndben mea culpázzon az elmúlt 12 év okán. Örüljenek, hogy enm valami hűvösről szemlélik az életet - annyi panamát, marhaságot tettek a városban.

  Úgyhogy: hajrá, Városvezetés! Nem szabad megrettenni! Morogjanak csak, ez legyen a legnagyobb gondjuk!
  Ha egyszer nem értik meg, más lett a világ!”
 • 1. Anton 2007. december 05. 09:01
  „Gratulálok a Testületnek!!

  Sajnálatomat fejezem ki hogy így pocsékolják a város pénzét!
  Akkor talán el tudnám fogadni az utca átnevezéseket ha már Mosonmagyaróváron minden rendben lenne. De nem igazán értem hogy miért ragaszkodnak a személyekről való elnevezéshez.
  Sokszor az ember azt sem tudja ki kicsoda.
  Nagyot Csalódtam az új város vezetésben, Nem Gondolkodnak csak feleslegessen pazarólnak. Igértek fűt - fát ÉLHETŐBB Mosonmagyaróvárt!
  A hiba a vezetésben kereshető és annak frakciójában, abba hagyhatnák a pénz kidobást.

  Német Zoltán (MDF) NE ÁLLÍTSON MÁR ÍLYET, nem kényelmi szempontok édik az ott lakók! De ha a többség nem változtatna akkor ne is erőltessék!
  Sokszor nekem is gondot jelentenek az új utca nevek azt sem tudja az ember hogy az IDE LÁTOGATÓT MERE IRÁNYITSA!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ragaszkodnak a középfokú oktatáshoz

Mosonmagyaróvár - A Korona épületének sorsáról, a Hild térhez kapcsolódó tervekről és a Rudolf liget… Tovább olvasom