Kisalföld logö

2017. 12. 12. kedd - Gabriella 5°C | 14°C Még több cikk.

Nem az útfelújítás okozza a torlódást

Hegyeshalom - Az autópálya-kezelő szerint nem a sztrádafelújítás, hanem az átkelő nem megfelelő forgalomtechnikai kialakítása miatt torlódnak a járművek a nyári időszakban Hegyeshalomnál. Minden autós itt veszi meg a sztrádamatricát, a parkoló kapacitása azonban nem bírja a rohamot.
Schengeni csatlakozás ide vagy oda, ez a nyár sem múlik el hatalmas torlódások nélkül a hegyeshalmi határátkelőn. Az elmúlt napokban és főként a hétvégéken kilométeres kocsisorok alakultak ki az átkelő belépőoldalán, hiszen ahogy minden évben, most is ebben az időben indultak haza a Nyugat-Európában dolgozó szerb, román és török vendégmunkások. Határellenőrzés miatt ugyan már nem kell megállniuk az utazóknak, ennek ellenére előfordul, hogy több mint tíz kilométeres kocsisor torlódott fel Hegyeshalomnál.

Néhány napja burkolatfelújítás kezdődött a határ közelében az autópálya Budapest felé vezető oldalán, ami lassítja ugyan a forgalmat, ám úgy tűnik, a torlódások okát mégsem ebben kell keresni. Sokkal inkább az átkelőhely tavaly decemberi – mint mára kiderült – nem megfelelő átalakítása miatt keletkeznek nagy forgalom esetén hatalmas dugók ezen a szakaszon. Az átalakítás tervezői, úgy tűnik, nem számoltak azzal, hogy miután a határtól fizetős az M1-es autópálya, magyar sztrádamatricát pedig nem igazán kapni külföldön, minden autós itt próbálja beszerezni a vignettát. A kialakított parkoló kapacitása viszont nem bírja az elmúlt hétvégéken is tapasztalható rohamot, és a gyér kitáblázás sem könnyíti meg az autósok dolgát a tájékozódásban.

Átkelő: Nem a sztrádafelújítás, hanem a matricavásárlás miatt alakulnak ki esetenként kilométeres kocsisorok.
Átkelő: Nem a sztrádafelújítás, hanem a matricavásárlás miatt alakulnak ki esetenként kilométeres kocsisorok.


Az Állami Autópálya Kezelő (ÁAK) Zrt. idei legnagyobb méretű pályafelújítását végzi az M1-es sztráda hegyeshalmi határátkelő előtti 12 kilométeres szakaszán – tudtuk meg Winkler-Virág Andrástól. A társaság szóvivője a Kisalföldnek elmondta: a munkálatok során a burkolat teljes cseréjét elvégzik. Ez a szakasz 13 éve készült, azóta nem történt rajta nagyobb felújítás, így mára megérett a rekonstrukcióra. A kivitelezés júniusban kezdődött, ekkor a Hegyeshalom felé vezető pályatestet újították fel, az elmúlt napokban pedig megkezdték az ellenkező oldal munkálatait. Ezért a Budapest felé tartó forgalmat átterelik a szemközti oldalra, ahol egy sávon haladhatnak. A szóvivő hangsúlyozta: a munkákat úgy kellett tervezniük, hogy azok a sem a labdarúgó Európa-bajnokságra, sem pedig a Formula–1 Magyar Nagydíjra igyekvőket ne akadályozzák.

Winkler-Virág András elmondta: minden terelés tervezésekor az előző évi forgalmi adatok alapján felmérik, hogy mekkora fennakadást okozhat. Ennek alapján a Hegyeshalomnál zajló munkálatok nem járhatnak akkora torlódással, ami az elmúlt hétvégéken tapasztalható volt. A szóvivő szerint a fennakadást nem is a sztrádafelújítás, hanem az átkelő nem megfelelő kialakítása okozza. Az átalakítás tervezésekor ugyanis vélhetően nem számoltak azzal, hogy az utazók többsége itt vásárolja majd meg a magyar sztrádamatricát. Az átkelő közelében ugyan közel húsz helyen lehet vignettát kapni, a parkoló kapacitása azonban nem elég ekkora forgalomhoz. Az út menti kitáblázás sem egyértelmű, így sokan túlmennek a kijáraton és a leállósávban parkolnak le matricáért.
Az ÁAK nem tud lépni a probléma megoldásában, hiszen az átkelő nem a társaság kezelésében áll, így az átalakítás tervezését sem ők végezték, csupán a kivitelezés volt a feladatuk a vám- és pénzügyőrség megbízásából.

Winkler-Virág András szerint a torlódások megszüntetésének egyik módja lehet a pihenőhely alkalmassá tétele a nagyobb forgalom fogadására. Megoldás lehet, ha a sztráda nem rögtön az átkelőtől, hanem például Mosonmagyaróvártól lenne fizetős, hiszen ott az egykori fizetőkapuk helyén már adottak a feltételek. Az autópálya-kezelő keresi továbbá annak a lehetőségét, hogy külföldön is lehessen vásárolni hazai sztrádamatricát. Jelenleg ugyanis Ausztriában csupán egy helyen értékesítenek magyar vignettát. Ennek oka, hogy nálunk rendszámhoz kötött a matrica, ezért az értékesítőhelynek online kapcsolatban kell állnia az ÁAK központi adatbázisával. A rendkívül magas roomingdíjak miatt azonban az értékesítőknek nem éri meg magyar matricát árulni.
 

Olvasóink írták

 • 10. titus 2008. augusztus 14. 21:16
  „Orgona!
  Azért mert akkor nem lehet ellopni a milliókat.”
 • 9. orgona 2008. augusztus 14. 06:58
  „Hat igen M-orszag meg gyerekcipöben jarkal ilyen teren,ujit,alakit, valtoztat nemertem miert nem vesznek peldat mas orszagoktol ahol ez siman müködik!”
 • 8. semleges ítő 2008. augusztus 13. 22:16
  „SEMLEGES. a képen nem látom a megtelt utat a táblák mellett - 30m van a kocsik között !!
  De tényleg volt-van sor határellenőrzés/helyén/. Vasárnap délelőtt is a She**-benzinkútig ért ... és a határon rendőr terelte az embereket ...DE A BÜ**S BUNKÓi az úton leparkoltak /mármint a Vámrendszámú DÉLIEK/. és a rendőr se tudta elküldeni őket...míg eggyel vitázott addig kb. 10 megállt és elsétált az út közepén hagyott kocsijától !!!
  Tényleg SZ*R hogy külföldön nem lehet Mo.-i Matricát venni / és ez FELHÁBORÍTÓ!
  DE SZERINTEM NEM MENTESÍT SENKIT SEM AZ HOGY "ÉN NEM TUDTAM"-
  -hova kell matrica
  -Meddig érvényes
  -mennyibe kerül....

  Voltunk Prágában és előre megnéztük mivel és hogyan lehet utazni ...nem volt a Metróban sem meglepetés ...ha hiszi ha nem még a jegyek árát is tudtuk előre itt Mo.-n .”
 • 7. titus 2008. augusztus 13. 14:53
  „Olaszországban, Franciaországban szintén kártyával tökéletes.”
 • 6. truthteller 2008. augusztus 13. 10:49
  „Érdekes Horvátországban megy az egész fizetés dolog fizetőkapukkal..
  Felmész a pályára, megnyomod a gombot és kapsz egy mágneses kártyát, ahol meg lejössz vagy vége van a pályának, beadod a kártyát és fizetsz. Lehet, hogy sor van, de mindenki fizet és mindenki megtett km alapján.. így még pénzük is van a meglévő viadukt mellé még egyet építeni.. Nálunk ugye ez nem volt jó valamiért.. Nekik meg jó?”
 • 5. orgona 2008. augusztus 13. 08:19
  „A matrica kep mindenhol lathato miert nem cserelik le nemertem!?Megteveszti az autosokat,külföldieket föleg de talan jövöre megint megvaltoztatjak es visszalep a regi modszer,ki tudja ebben a zavaros orszagban!”
 • 4. matricaárus lány 2008. augusztus 12. 18:16
  „Kérdezzenek meg egy-két "matricaárust". Segítek!
  Aki ezt kitalálta,odaállítanám két analfabéta török elé éjjel 1 órakor a határon,mikor az egész objektumban 3 hölgy dolgozik 100 méterre egymástól,és magyarázza elneki hogy a matricavásárlásnál nem kap matricát, de fizetnie kell.(útmentén mindenhol a matrica képe van kin t,és a" matrica vásárlás" felirat.
  Volt olyan kamionos aki Győrből visszajött Rajkára hogy elfelejtettek neki matricát adni.
  Vagy meggondolja magát fizetés után hogy neki nem 4 napos,hanem 1 hónapos kell neki.
  Sztornózni nem mindenhol lehet.”
 • 3. Semleges 2008. augusztus 12. 11:11
  „A torlódás bizony amiatt van, hogy az autópálya egy sávra szükül, majd átterelik a szemközti oldalra.

  Nagyszerű, hogy felújítják a pályát. Tényleg. De mi a fenéért kell ezt augusztusban tenni, abban az egy árva hónapban amikor túristák jönnek az országba. Értem én, hogy a nyár elején a másik oldalt csinálták, de akkor ezt az oldalt csinálják jövőre, de ne augusztusban.

  A minap éjjel egykor két órát rohadtam ott emiatt.

  Ettől függetlenül igaz, hogy a matricaárusítás is egy nagy röhej és ne feledjük ez a külföldiek első benyomása az országunkról. Rögtön azzal indítunk, hogy felbőszítjük őket és elrontjuk a nyaralásukat. Így aztán a környékünkre se jönnek egy darabig.”
 • 2. titus 2008. augusztus 12. 10:59
  „Egyet pl.nem értek évek óta.Miért a TV-ben mondják be hogy válasszanak másik határt mert torlódás van a forgalmasabb átkelőnél.
  Szerintem török,román, albán aki ilyenkor a szabadság miatt közlekedik,nem hiszem hogy útközben nézi a TV műsort vagy a magyar rádiót hallgatja.Magyar autós meg úgysem ezt a határt választja. Az autópályákon kellene jelezni!
  (majd beállok az MSZP-be és jó pénzért tanácsolni fogom,úgy 1-2
  milliárdért)”
 • 1. Lakos222 2008. augusztus 12. 09:45
  „Szerintem az autósok tehetnek róla! :)”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Előzetesben a roma vezető

Mosonmagyaróvár - A rendőrség megerősítette lapunk azon értesülését, miszerint előzetes… Tovább olvasom