Kisalföld logö

2018. 09. 19. szerda - Vilhelmina 13°C | 27°C Még több cikk.

Nem az ígéretre, hanem a határozatra alapoztak

A mosonmagyaróvári önkormányzat legutóbbi testületi ülésén felcsillant a remény a Bartók-iskola megmentésére, ám az érintett szülők a napokban levelet kaptak a városházáról. Szerintük ennek tartalma ellentmond a közgyűlésen elhangzottaknak.

Hajthatatlan testület

A mosonmagyaróvári önkormányzat képviselő-testületének egyetlen döntése sem váltott még ki akkora ellenállást, mint a júniusi a Bartók-iskola megszüntetéséről. A demonstrációk, aláírásgyűjtés és a számos ellenérv felsorakoztatása ellenére az önkormányzat hajthatatlan maradt hármas célrendszerét érvényesítendő az oktatási ágazatban. Sok nyilvános és informális egyeztetés után a legutóbbi testületi ülésen felcsillant a remény a Bartók-iskola megmentésére, amikor az intézmény megszüntető okiratával kapcsolatos törvényességi észrevételek korrigálása került napirendre.

Elfogadható javaslat

A tanácskozáson dr. Nagy Lajos, az oktatási bizottság elnöke elmondta, hogy a végleges döntésnél figyelembe veszik az Éltes-iskola, a mosoni körzet igényeit, a szülők és tanulók irányultságát, valamint megvizsgálják a pedagógusok elhelyezésének problémáját is. A bizottsági elnök szavai szerint az a megoldás körvonalazódik, miszerint az épületben helyet kap az Éltes-iskola, megmarad a nevelési tanácsadó, a fennmaradó részben pedig általános iskola működik majd. Az intézmény neve Bartók Béla Nevelési Központ lesz. Az elnök azt ígérte, hogy az oktatási bizottság novemberre mindenkinek elfogadható javaslatot dolgoz ki.

Levél a postaládában

A városháza humánszolgáltató osztálya az elmúlt napokban postázott egy levelet, melynek kérdőívén a szülőknek azt az intézményt kellett bejelölniük, ahová szeptembertől járatni szeretnék gyermeküket. A listán szereplő lehetőségek közt azonban nem szerepelt a Bartók-iskola. Az érintettek szerint ez ellentmond a legutóbbi testületi ülésen elhangzott ígéreteknek.
Csicsai Ferenc igazgató a Kisalföldnek elmondta: az iskolába eddig visszaérkezett kérdőívek többségén a szülők „egyéb" lehetőségként egyszerűen beírták a Bartókot. A megkérdezett szülőket nem foglalkoztatja, hogy melyik intézmény tagiskolájaként működik tovább a Bartók.

Az elnök bizakodik

Nagy Mihály, a Mosoni Polgári Kör elnöke a szervezet nevében levelet írt a szülőknek, hogy tájékoztassa őket, miként töltsék ki és küldjék vissza a kérdőívet. Az elnök bízik abban, hogy ha a szülők többsége a Bartókot jelöli meg választott iskolaként, akkor az oktatási bizottság ennek megfelelő javaslatot terjeszt elő a következő testületi ülésre.

Önállóan nem praktikus

Hunyaddobrai Éva, a humánszolgálati osztály vezetője lapunknak elmondta: levelük csak a már érvényben lévő testületi döntésre alapozhat, nem pedig egy képviselői ígéretre. A kérdőívvel az osztály a szülők az irányú igényeit próbálja felmérni, hogy melyik tanoda tagiskolájaként működhetne tovább a Bartók, évfolyamonként egy osztállyal. Az osztályvezető szerint több szempontból sem lenne praktikus az intézményt önálló kisiskolaként működtetni.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fájóan szükséges döntések a jövő érdekében

Mosonszentmiklóson ősztől az előző öt helyett négy óvodai csoporttal kezdett az intézmény, míg az… Tovább olvasom