Kisalföld logö

2018. 11. 15. csütörtök - Albert, Lipót 2°C | 11°C Még több cikk.

Nem akarunk több kavicsbányát

Mosonmagyaróvár - Állami forrás nincs az 1993 előtt fennmaradt bányatavak, bányagödrök rekultivációjára. Eközben ravasz vállalkozók halastóra kérnek engedélyt, miközben a kibányászott kavicsot értékesítik.


A Szigetközi Fejlesztési Tanács hosszú hónapok óta ülésein napirenden tartja a térségi bányák, bányatavak helyzetét. Elsősorban az itteni ivóvízkincset féltik, s abban is megegyeztek, hogy nincs szükség újabb kavicsbányákra a térségben. Emellett arra keresik a választ, hogy a felhagyott bányatavak rekultivációja kinek lenne a feladata. Az ügyben már a veszprémi bányakapitányságot és a környezetvédelmi minisztert is megkeresték.

A hivatalos tájékoztatás szerint a tanács területén 22 működő kavicsbánya található: a tanács kimutatása szerint emellett 260 felhagyott „gödör" ejt tájsebet. A szerdai mosonmagyaróvári ülésen Kramár Tibor helyettes bányakapitány elmondta: 1993-ig a kavicsbányák létesítése nem volt bányafelügyeleti engedélyhez kötött, azt a dokumentumot mindenhol a helyi hivatal állította ki.

"A kitermelés követése tartozott csak hozzájuk, a rekultiváció pedig a földhivatalhoz."
Kramár Tibor
-
helyettes bányakapitányA tizenhat éve megalkotott bányatörvény jóval szigorúbb: rengeteg szakhatósági engedély szükséges már egy ilyen létesítmény megnyitásához. „Ennél csak atomerőművet vagy veszélyeshulladékégetőt nehezebb engedélyeztetni" – mondta Kramár, majd rátért a bányatavakra. „Bezárás után beszélhetünk erről, a tulajdonosnak vízjogi engedélyt kell kérnie a tóra. Az önök által kiszámolt 260 felhagyott itteni »gödör« a ’93 előtti időkből, esetleg jogosulatlan tevékenységből származhat" – tette hozzá. A tanács a miniszternek írt levelében úgy fogalmaz: tapasztalatuk szerint a jogszabályokkal is lehet játszani, amennyiben valaki egy halastóra kért engedélyt, azt könnyebben megkaphatta, mint egy bányára (közben kitermelte, s eladta a kavicsot is tulajdonosa).

Kavicsszállítók: Tóth István dunaszigeti polgármester szerint komplexen kellene kezelni a kavicsbányák kérdését, s szükség van az utak helyzetének vizsgálatára is.Tóth István polgármester
Kavicsszállítók: Tóth István dunaszigeti polgármester szerint komplexen kellene kezelni a kavicsbányák kérdését, s szükség van az utak helyzetének vizsgálatára is.


„Korábban megfogadtuk, hogy tó létesítéséhez nem járulunk hozzá. Az állásfoglalásunk ellen azonban fellebbezést adtak be a kérelmezők, a másodfokú hatóság pedig megadta a szakhatósági engedélyt, s még megrovást is kaptunk, hogy túlléptük a hatáskörünket. Hozzátenném: vélhetően jogilag ez volt a helyes eljárás" – mondta Kramár Tibor. Kiemelte: az 1993 előtt fennmaradt bányagödrök rekultivációja állami feladat lenne, korábban volt is erre pénzügyi alap, ám ez mára megszűnt. Tóth István (Dunasziget) azt kérdezte: miért nem kezelik komplexen a bányakérdést? „Halászin néhány éve kavicsbányát nyitottak: a 60–80 tonnás szállítóautók szétgyúrták útjainkat, zavarták a lakók nyugalmát.

Tóth István polgármester
Tóth István polgármester


Minden szakhatóság széttárja a kezét, hogy ő jogszerűen járt el, ám egészében nézve hatalmas károkat okozott a kavicsbánya megnyitása" – mondta. Szabó Miklós (Mosonmagyaróvár) szerint a város keresi a megoldásokat, miként tudna fellépni újabb ilyen létesítmények megnyitása ellen. „Nem akarunk több kavicsbányát" – mondta. Kramár erre úgy válaszolt: a rendezési tervükben szabályozhatják a bányászati tevékenységből kivett helyeket, ám ebben az esetben kártalanítani kell a tulajdonost. „Egy vállalkozó Hegyeshalomban bányászati engedélyt szerzett, időközben területe Natura 2000-es besorolást kapott, így csak rendkívül szigorú körülmények között bányászhatna. Meddig kellene megkezdenie a termelést?" – kérdezte Szőke László polgármester. „Miniszteri engedély nélkül öt éven belül: ebből három már letelt" – kapta a választ. A tanács úgy döntött: hamarosan határozati javaslatot fogalmaz meg a kérdésben.

Olvasóink írták

  • 2. zopika02 2009. június 22. 19:22
    „Milyen 60 - 80 tonnáról beszél a cikk írója / 80,0 tonnához legalább 8 - 9 tengelyes szerelvény kellene mert szétesik a járműszerelvény.....”
  • 1. bugriskin 2009. június 22. 19:12
    „Nincs min csodálkozni ,hisz a mai állami alkalmazottak, és az elmúlt 7-8 évben a posztjukon az állam javára nem képesek üzemeltetni semmi olyat ami hasznot is hozna. Gondolom ezért adják ki haveri alapon, azoknak akik a hasznot hajtanak és azokkal mutyiznak saját zsebre.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Zuhogó esőben versenyeztek a sárkányok - sok fotóval!

Mosonmagyaróvár - A hűvös időjárás és a zuhogó eső sem szegte kedvét a vízi sportok szerelmeseinek a… Tovább olvasom