Kisalföld logö

2017. 12. 14. csütörtök - Szilárda 0°C | 7°C Még több cikk.

Nem akarnak munkásszállókat Rajkán

Nem épülhetnek szálláshelyek a gazdasági területeken Rajkán. Erről határozott a közelmúltban a képviselő-testület. Ezzel azt akarják megakadályozni, hogy további társasházas munkásszállók épüljenek a faluban.
A rendezési terv módosításáról szavazott nemrégiben a rajkai képviselő-testület. A változtatás lényege: ne lehessen a falu gazdasági és kereskedelmi övezeteiben szállásként vagy vendéglátásra szolgáló létesítményeket építeni.

„A falura nézve hátrányos folyamat elindulását akadályozza meg ezzel az önkormányzat" – hangsúlyozta Kiss Vince polgármester. Kifejtette: az eddigi szabályozás nem zárta ki, hogy a gazdasági területeken szálláshelyek létesüljenek. Félő volt, hogy ezt kihasználva építenek ide létesítményeket, amik aztán a későbbiekben munkásszállóként vagy társasházként működnének. Ennek vette most elejét a képviselő-testület. Mint mondta: nem érdeke a falunak, hogy ilyen munkásszállókat hozzanak itt létre. A polgármester hozzátette: a falunak vannak belterületbe vont, társasházak építésére alkalmas részei. Itt továbbra is van lehetőség szálloda építésére.

A polgármester elmondta: a változtatásra azért volt szükség, mert az eddigi besorolás alapján egymástól nagymértékben eltérő tevékenységek is folytathatók lennének az ilyen övezetekben. Ezek egymásra hatása olyan mértékű jogvitákat generálna, amikben igazságot szinte lehetetlen lenne tenni. Emellett a gazdasági, kereskedelmi és szolgáltató-
övezetben épülő házak a közműellátás biztonságát is veszélyeztetnék, mert a jelenleg kiépített víz- és szennyvízrendszer már nem bírna el nagyobb terhelést. Minden újabb területfejlesztést meg kell hogy előzzön a szennyvíztelep és az ivóvíztárolás bővítésének elkészítése.

Az önkormányzat azt akarja elérni, hogy továbbra is csak az arra kijelölt területeken épülhessenek társasházak Rajkán.
Az önkormányzat azt akarja elérni, hogy továbbra is csak az arra kijelölt területeken épülhessenek társasházak Rajkán.

A testületi ülésen egyébként minden képviselő osztotta a polgármester véleményét. Kiss Ferenc például úgy fogalmazott: „Ilyen helyre kalitka méretű lakásokba nem kívánt személyek települnének Pozsonyból." A képviselő mint mondta: az ilyent mindig elutasította. Inkább legyen normális családi házas beépítés kialakítva a területen. Csutora Gábor szerint a rendezési tervben lévő kiskapukat kihasználva szeretnének lakásokat kialakítani az ingatlantulajdonosok. A képviselő is ellene van a ilyen típusú beépítésnek. Bucsuházy Péter az ülésen azt mondta: úgy kell megalkotni a rendeletet, hogy az ne hagyjon kiskapukat és ezen a területen ne alakulhasson ki nem kívánt beépítési mód. Kalmárné Koszonits Klára szerint pedig vissza kell szorítani annak lehetőségét, hogy a nem kívánt területeken társasházszerű építményeket emelhessenek a vállalkozók. Renk Csaba külsős tag azt mondta: nincs szüksége a településnek ilyen típusú fejlesztésre.

Molnár Krisztián alpolgármester szerint még ott is, ahol az önkormányzat lakóövezeteket, illetve társasházi beépítésű övezeteket jelölt ki, a vállalkozóval településfejlesztési szerződést kötöttek. Ám a vállalkozók ott sem tartják be az előírásokat és a szerződéses vállalásokat.

A testület végül egyhangúlag döntött a rendezési terv helyi építési szabályzatának módosításáról. Addig is változtatási tilalmat rendelt el az önkormányzat.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A Jobbik valódi segítséget kínál

Valódi segítséget kínál a bajba jutott devizahiteleseknek a Jobbik – jelentette ki tegnapi… Tovább olvasom