Kisalföld logö

2017. 02. 23. csütörtök - Alfréd 5°C | 12°C Még több cikk.

Nem a szülő dönt a megszakításról

Egy rendellenességgel született kisbabával kapcsolatban továbbra is vita folyik a mosonmagyaróvári kórház és a szülők között. A perrel fenyegető ügyben a szülész főorvos is megszólalt.
illusztráció
Szerinte az anya az akkori stádiumban nem dönthetett volna a terhesség megszakításáról. A Karolina Kórház szülész főorvosa cáfolja azokat az állításokat, melyeket a család ügyvédje tett lapunk hasábjain (január 8.). Dr. Barcza István szerint az első két ultrahangvizsgálaton nem rendellenességet tapasztaltak, hanem – a magzat elhelyezkedéséből adódóan – nem láttak bizonyos részeket.

Nehezen vizualizálható

– Először is mindenképp fontos leszögezni azt, hogy az ultrahangvizsgálatnak korlátai vannak – mondta a főorvos. – Minden terhes anya kap tőlünk egy tájékoztatót, melyben ezt pontosan rögzítjük. Kórházunk – anyagi lehetőségek híján – egy közepes minőségű készülékkel rendelkezik, amely azonban bőven megfelel a mai követelményeknek. Az említett 18. és 20. heti vizsgálaton a magzat elhelyezkedéséből adódóan a kontrollt végző orvos a kórlapra azt írta: bizonyos testrészek nehezen vizualizálhatók. A magzat ujjait – melyek ekkor alig néhány milliméteresek – ökölben szorítva tartja, így rendkívül nehéz, sőt, szinte lehetetlen megszámolni őket. Így nem láthattuk, hogy a két hüvelykujja hiányzik. Megemlítendő, hogy az ujjak vizsgálatát a 18. héten nem is szokták elvégezni. A vizsgálat eredménye nem azt jelentette, hogy valamilyen rendellenességről van szó, sőt, véleményem szerint a háromdimenziós vizsgálat sem tudta volna ezt kimutatni. Az orsócsont – melynek rövidebb volta okozta a kezek szokatlan állását – e pici testben ekkor csupán egy milliméterrel volt rövidebb a kelleténél a magzat karján. Rendkívül nehéz ezt pontosan megmérni, s ebből nem lehet arra következtetni, hogy valamilyen rendellenességről van szó. A belső szervi rendellenességről csak annyit: a szívpitvarban talált pici lyuk legtöbbször magától begyógyul, de ha nem, akkor is valószínűleg tünetmentes lesz később a kisfiú. Egyébként a kisebb rendellenességek, amelyek itt is fennállnak, országosan is elég gyakoriak.

„Nem szakíttathatta volna meg"

– Az ügyvédnő szót ejtett a későbbi korrekciós műtétekről: tudomásom szerint, ha később bizonyítottan csak külföldön lehet megfelelően elvégezni bizonyos műtéteket, akkor azt a társadalombiztosító finanszírozza. S az is tévedés, hogy a szülőnek joga lett volna eldönteni, hogy megszakíttatja-e a terhességet. A törvények értelmében akkor javasoljuk a megszakítást, ha a magzatnak kimutathatóan olyan szervi rendellenességei vannak, amelyek a normális élettel összeegyeztethetetlenek. A terhesség 24. hete után már élveszülésnek számít a beavatkozás, s nekünk mindenáron meg kell próbálni életben tartani a gyermeket.
Ezek után elmondhatom: osztályunkon a terhesgondozás magas színvonalon folyik, minden kellő vizsgálatot elvégzünk. Az igazgató úrnak is kifejtettem a véleményem: semmiképpen nem javasoltam a peren kívüli egyezséget a családdal, mivel biztos vagyok benne, hogy nem hibáztunk – mondta dr. Barcza István főorvos.
A Kórház főorvosa egy meglepő adatot is közölt. Ugyanabból a községből, ahol a rendellenességgel született kisfiú él, az ő születésével szinte azonos időben még három hasonló, testi fogyatékos gyermek született. Pk a győri Kórházban látták meg a napvilágot. Információink szerint az ügyben vizsgálatot rendeltek el.

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Sziszi a lányokat szereti?

Miközben a ValóVillában napról napra egyre többen lesznek, a már bent lakók eddigi életének minden… Tovább olvasom