Kisalföld logö

2017. 12. 17. vasárnap - Lázár, Olimpia -2°C | 4°C Még több cikk.

Nem a parlagfű, hanem a gyomosodás a gond

Mosonmagyaróvár pollenszennyezettsége a korábbi évekhez hasonlóan idén sem erős – rendszeres helyszíni ellenőrzéseket tartanak.
Mosonmagyaróváron főként a gyomnövények elburjánzása okoz problémát, a parlagfű csak elszórtan, szálanként jelenik meg. A külföldi tulajdonosok elleni intézkedések „nehézkesek".

Az allergén gyomok közül a parlagfű a legagresszívebb, júliustól október végéig virágzik. Idén később kezdődött a bimbózás és a virágzás, ezért a parlagfűszezon némileg kitolódott. A város pollenszennyezettsége a korábbi évekhez hasonlóan idén sem erős, inkább a gyomnövények burjánzása okoz problémát.

„Önkormányzatunk szerződés keretében a Városüzemeltető és Fenntartó Kft.-t bízta meg a kiemelt közterületek, parkok kezelésével. Városunkban Tájsebészet néven működik egy négyfős csapat, akik a gazos területeket, illetve az illegális szemétlerakó helyeket tisztítják áprilistól októberig.

Fontos munkát végeznek, hiszen a városüzemeltető terhelhetősége sem korlátlan. A kézi eszközökkel a kisebb területeket, járdaszegélyeket hatékonyabban tudják gyommentesíteni. Jogszabály szerint a megyei kormányhivatal növény- és talajvédelmi igazgatóságának feladata a külterületek, szántók ellenőrzése, s az önkormányzat és a jegyző dolga a belterületek állapotának figyelemmel kísérése" – tájékoztatott Németh Andrea, a városháza illetékese.

Ez alapján a polgármesteri hivatal városfejlesztési osztálya rendszeres helyszíni ellenőrzéseket tart, s felszólítja a nem megfelelően kezelt ingatlanok tulajdonosait a gyommentesítésre, a folyamatos gondozásra. A parlagfű-virágbimbó kialakulását a tulajdonos köteles megakadályozni. A gyomosodás a mezőgazdasági művelés alatt álló területeken, utak mentén, közműépítéssel megbolygatott területeken, műveletlen parcellákon, illetve a beépítetlen ingatlanokon a leggyakoribb.

„A külföldi tulajdonosok elleni intézkedések nehézkesek, a felszólító határozatok gyakran visszajönnek a címükről. Gyakori az is, hogy a tehetősebbek több ingatlant megvásárolnak, amiknek kaszálásáról aztán elfeledkeznek. Az idei szezonban eddig harmincöt felszólítást küldtem ki.

Sajnálatos, hogy a felszólítottak felét évről évre ugyanazon ingatlan gondozatlanságáért kell értesítenünk" – tette hozzá Németh Andrea.
Bejelentés. Amennyiben gondozatlan, parlagfüves területet észlelnek a városlakók, bejelentéseiket az alábbi telefonszámokon tehetik meg: közterület, önkormányzati ingatlan esetén: Városüzemeltető és Fenntartó Kft.: 96/577-490. Belterületi magántulajdonú ingatlanok és közterületek, önkormányzati területek esetén: a polgármesteri hivatal városfejlesztési osztálya: 96/577-822. Külterületi ingatlanok, szántók esetén a Győr-Moson-Sopron Megyei Kormányhivatal – Növény- és Talajvédelmi Igazgatóság, Győr: 96/529-330.

Olvasóink írták

 • 6. Losba 2012. augusztus 16. 11:26
  „5
  ..az már szlovákia...”
 • 5. INVEKTUS 2012. augusztus 14. 15:45
  „RAJKÁN TÖBB HEKTÁTNYI PARLAGFÜVET TUDOK MUTATNI!!!!!!!!”
 • 4. Olajos 2012. augusztus 13. 21:02
  „Ez annyira jellemző! Másokra mutogatnak ( külföldiek) , mert éppen nincsenek itt. Meg kellene vizsgálniuk , " szemügyre vetetniük " az is ,hogy az önkormányzati területeken mi is a valós helyzet... Még hogy járdaszegély gyommentesítés! HOL? Aki nekem ilyet mutat az varázsló... Azt viszont nem tudom, hogy a belterületi töltéseket kinek kellene gyommentesíteni, mert gaz az van vagy 1,5 méteres végig a városban. Viszont a városon kívül folyamatosan és szépen nyírva vagyon... nagyon... Hogy is van akkor ez?”
 • 3. marcsus78 2012. augusztus 13. 12:07
  „A Rábl köz és a Laktanya köz között is burjánzik a parlagfű.Hiába jeleztem( a movinnov kft.felé) sajnos ezidáig semmit sem tettek elenne.”
 • 2. nagyjancsi 2012. augusztus 13. 10:42
  „Nyugodtan lehetne komolyan szankcionálni, ahogy a fejlett nyugaton is teszik, először 10 Euro, aztán 50, majd 100 stb, ha Ausztriában nincs rend a közterületen.”
 • 1. miracle 2012. augusztus 13. 09:10
  „Nyilván rossz a szabályozás, ha nincs eredménye, de ennek ellenére mindenki nyugodtan ül a babérokon és egy betűt sem változtatnak rajta.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A becsültnél olcsóbb lett a Bős-Lipót közötti komp

A tendert - két ajánlattevő közül - a bajai székhelyű Hajóker Kft. nyerte. Tovább olvasom