Kisalföld logö

2018. 01. 23. kedd - Zelma, Rajmund -2°C | 3°C Még több cikk.

˝Néha a hímzőfonalat, néha a nyelvét öltögeti˝

A hegyeshalmi kézimunkaklub falvédő-kiállítása nyitotta meg Hegyeshalomban a karácsonyváró rendezvénysorozatot. Pittmann Zsófi kortárs művész hímzett képei is megtekinthetők.

 
„Szomszédasszony elmehet, itt pletykálni nem lehet" – kezdte egy népies falvédőről ismert idézettel beszédét Ujj Sándorné, a hegyeshalmi kézimunkaklub vezetője.

Hegyeshalomban hagyomány már, hogy a kézimunkaklub kiállításával nyitják meg a karácsonyváró rendezvénysorozatot. Advent első hétvégéjén a községházán hatvan hímzett falvédőt mutattak be, közülük a klubtól tizennyolcat. Ezeket február óta készítették. Ujj Sándorné klubvezető elmondta, szomorú eset kapcsán esett tavaly a falvédőkre a választás. Az ő férje ajánlotta azt, hogy a klub állítson ki falvédőket. Férje azóta sajnos elhunyt. Januárban a klub úgy döntött, hogy az ő javaslatát valósítják meg.

A hegyeshalmi kézimunkaklub kiállításán hatvan hímzett falvédőt mutattak be a nagyközönségnek.
A hegyeshalmi kézimunkaklub kiállításán hatvan hímzett falvédőt mutattak be a nagyközönségnek.

A kiállítás alapdarabjait a klubtagok készítették. Ezek mellett még sikerült gyűjteniük régi, eredeti falvédőket a környékbeli falvakból és ausztriai településekről. Ám szeretnék a fiatalokat is bevonni, így Pittmann Zsófi fiatal alkotó is bemutatkozik húsz munkájával.

Ujj Sándorné egyik falvédője, amelyet erre az alkalomra készített.
Ujj Sándorné egyik falvédője, amelyet erre az alkalomra készített.

Pittmann Zsófi újragondolt falvédői közül néhányat már megvásárolt a Néprajzi Múzeum is, láthatóak voltak a Fábry-show-ban, nyert már ARC-pályázatot, s IKEA-plakátot is tervezett. Több díj, kiállítás fűződik a nevéhez, s elmondása szerint örömmel fogadta a hegyeshalmi felkérést is. Ő mégis kicsit újraértelmezte azokat az örök bölcsességeket, amelyeket látott egy-egy hímzett képen. „Onnan indult a dolog, hogy nagymamám konyhájában csodálattal néztem a falvédőket. »Az egyiknek sikerül, a másiknak nem« – hirdette az egyik varrás. Aztán valamikor középiskolás koromban, amikor elkezdtem gyűjteni a régi falvédőket, szembesültem azzal, hogy ez a műfaj leginkább zenéket – népdalokat, magyar nótákat, operettbetétdalokat – dolgoz fel képi formában. Akkor jutott eszembe, hogy ha nem ment volna ki a divatból a falvédő, milyen alkotások is születnének manapság. Jókat kuncogtam magamban. De húszévesen, persze, nem álltam neki hímezgetni" – emlékezett vissza a művész a falvédőkkel kezdődő viszonyára. Ujj Sándorné szerint Pittmann Zsófi a műveiben néha a hímzőfonalat, néha a nyelvét öltögeti.

Pittmann Zsófi
Pittmann Zsófi

A klub már most gondolkodik, hogy mi lesz a jövő évi kiállítás témája, mivel a látogatók bohócokat, babákat és gobelineket is megtekinthettek az évek során. 

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Iparosok elismerése Mosonmagyaróváron

A Moson Vármegye Iparosa Díjjal 2013-ban is szeretnék az év legméltóbb szakembereit díjazni a… Tovább olvasom