Kisalföld logö

2018. 06. 24. vasárnap - Iván 12°C | 20°C Még több cikk.

Negyvenöt esztendő szolgálat Rajkán

Nyugdíjba vonul április elsején a rajkaiak háziorvosa, dr. Hideg János, aki Budapestről költözött a szigetközi településre.

Negyvenöt évvel ezelőtt Rajkán indult karrierje és az ottani háziorvosi székből is megy nyugdíjba dr. Hideg János, akit a múlt összegzésére kértünk.

– Budapesten születtem 1939-ben, ott végeztem az iskolát, egyetemet. Hogy orvos lettem, keresztapámnak köszönhetem, ő motivált a szakma kiválasztásában – elevenítette fel indíttatását az április elsejétől nyugdíjba vonuló rajkai háziorvos. Egyetemistaként Mosonmagyaróváron szerzett nyaranként gyakorlatot, aztán a rajkai háziorvosi praxis megüresedésével pályázta meg az állást, melyet 45 éven keresztül töltött be.

Rajkán a természet, a vizek közelsége, a nyugalom is marasztalta dr. Hideg János háziorvost.
Rajkán a természet, a vizek közelsége, a nyugalom is marasztalta dr. Hideg János háziorvost.

– Amikor idekerültem, rendkívül rossz állapotok fogadtak az akkori orvosi rendelőben: penészes falak, düledező cserépkályha, kezdetleges eszközök. Tíz-tizenöt éven keresztül motorral, szánkóval, hintóval, traktorral, lovas kocsival vagy éppen kerékpárral jártam a környéket. Rajka mellett Bezenyén, Márialigeten és Papréten is voltak betegeim, mintegy ötezer ember tartozott hozzám. A napi huszonnégy órás munkát legjobb tudásom szerint, lelkiismeretesen igyekeztem ellátni – tekint vissza a kezdetekre dr. Hideg János, aki pályája során arra törekedett, hogy a lehető legkorszerűbb eszközökkel lássa el a községi orvosi rendelőt.

A szakember szerint a mai egészségügy a koncepciótlanság áldozata, így nem csoda, hogy nem vonzó a fiatalok számára az orvosi szakma és azon belül a háziorvosi hivatás.

Dr. Hideg János pedagógus feleségével három gyereket nevelt – egy közülük továbbvitte az orvosi szakmát, nyolc unokának örülhetnek.

– Budapesti gyerekként is szerettem vidéken lenni a rokonaimnál. Most is, ha van egy kis időm, irány a természet, nyáron csónakázom, kerékpározok. Szeretem a vizek közelségét, szívesen figyelem a vadakat, a helyi vadásztársaság alapító tagja vagyok. Az olvasás is leköt, főként a természettudományi, vallási könyvek érdekelnek. Családtagjaim közül többen Budapesten élnek, így ha egy kis művelődésre vágyom, a fővárosba utazunk – tette hozzá a Szigetköz tisztelőjeként a rajkaiak orvosa. Április elsejétől két háziorvos helyettesíti dr. Hideg Jánost.

Olvasóink írták

26 hozzászólás
12
 • 26. invektus 2010. március 29. 19:33
  „LÁTOM MINDENKI SZERET VITATKOZNI
  :)
  Az hogy elösegitette édesapámat az örök vadászmezök felé
  ,,,,,:) :)

  SZAR
  !
  de egy volt a baj !!
  vakon bizott benne mert ő VOLT A DOKTOR ÚR
  ÉS AZT TUDTÁTOK HOGY LET VOLNA KÖRZETI ÓRVOSUNK
  CSAK A DR úr
  nem adta a magánrendelését
  ??!?
  (na akkort mos mi is van ??
  :)”
 • 25. VJR 2010. március 28. 18:31
  „:D”
 • 24. VJR 2010. március 28. 17:41
  „Tudomásom szerint nekem nincs Olgi néném! :P :D
  Elnézést kérek,hogy hétvégén nem dolgozom!!!Minden bizonnyal ön most is munkahelyéről írt,ahelyett,hogy a dolgával foglalkozna! ;)
  Ha mindenki annyira lenne ingyenélő,és annyit lenne otthon betegszabin mint én,jobb helyzetben lenne az ország!
  Nem érzem magam szerencsétlennek,sőt!!Megtaláltam a helyem a" nagy világban",nagyon jól elvagyok!Nincs szükségem a segítségére semmilyen szempontból sem! ;)
  Talán önnek van szüksége,hogy ne bújjon mások neve mögé!Az Olgi néninek teljesen más stílusa van!Ez nem jött be! ;)
  Sohaviszontlátásra-hallásra! :D”
 • 23. olginéni 2010. március 28. 16:26
  „Kedves VJR!
  Ugy látom h te nagyon ráérsz!Talán nincs jobb dolgod!?
  áh szerintem te betegszabadságon vagy,te ingyenélö!
  Erre nem kell vissza irnod!Inkább találd meg a helyed a nagy világban te szerencsétlen!(ezt ne értsd félre nem bántásnak szántam)!
  Elgondolkoztam és ugy érzem h személyesen is beszélnünk kellene ,szeretnék segiteni rajtad!
  Sokszor puszil a te Olginénéd!”
 • 22. VJR 2010. március 28. 09:52
  „<moderálva......> !Ha nem tudsz olvasni,ne is írogass süttyőségeket!Ne hasonlíts magadhoz!Nem az én szokásom kiíratni magam! ;)
  És miből gondolod,hogy nem mentem át Bezenyére?!!Viszont gyerekként nem mehettem akárhova,ha jól tudom,akkoriban még nem volt szabad orvosválasztás,legalábbis nem volt beleszólásom!
  A nagyapám pedig vakon bízott a dokiban,és csak akkor volt hajlandó máshova menni,amikor érezte,hogy nagyobb a gond,mint amit a jó öreg doktor úr beadott neki!De akkor már sajnos késő volt! :(
  Az egészségemet pedig csak ne féltsd,amióta más az orvosom,semmi bajom! ;)
  A templomba járókról meg ennyi: tedd a szívedre a kezed,és mondd azt,hogy mindenki aki templomba jár,igaz hívő!Na?! Ugye igazam van?!Legalább a fele csak divatból jár!Tisztelet a kivételnek!Érdekes,hogy sokan csak a rendszerváltás után tértek meg,most ők térdepelnek az "első sorokban"! :D Na ez ugyanilyen álszenteskedés,mint amiről korábban írtam!És az ilyentől vagyok rosszul! ........”
 • 21. invektus 2010. március 27. 20:55
  „:P”
 • 20. VJR 2010. március 27. 17:34
  „Talán nem véletlenül! Meglepődnél milyen eredménye lenne egy névtelen közvéleménykutatásnak,hányan örülnek,hogy végre nyugdíjba megy!Az a 95% örülhetnél,ha elérné a 35-40%-ot!
  A lelkemben alapesetben béke van!Csak az ilyen álszenteskedés tud kibillenteni! :D”
 • 19. Umig 2010. március 27. 16:54
  „Én csak azt nem értem,hogy más nincs aki megvédené szegény doktor úr becsületét az ilyen alakokkal szemben?
  Legyen béke a lelkedben,és csak úgy találod meg a saját békédet fiam!Ne légy gonosz,mert nincs igazad!
  Elnézést kérek az ő nevében is doktor úr!!!!”
 • 18. VJR 2010. március 27. 14:51
  „Megnyugtatok mindenkit,semmi gond a lelki világommal,nincsen semmi problémám! :) Leszámítva azt,hogy szentként kezelnek valakit,aki azért mondjuk ki őszintén,távol áll tőle! Inkább realista vagyok,mint rosszindulatú,nem kívánom senkinek,hogy úgy kezeljék,mint megboldogult öregapámat,vagy bármelyik más ex-páciensét,akik már nem tudnak védekezni!
  Nem én járatom le a nagy gyógyítót,megtette ezt saját maga!Ha Ön az az Olgi néni,akkor pedig tudnia kell jól,hogy mi folyt ott!Nem kell az álszenteskedés!Abból van elég a templomban! :)
  Nem a szüleim tehetnek arról,hogy így érzem ezt,hanem a nagy gyógyító!”
 • 17. VJR 2010. március 27. 14:26
  „Nem kell orvosnak vagy gyógyszerésznek lenni ahhoz,hogy tudjam a különbséget baktérium és vírus között,ill. hogy az antibiotikum mire való!Talán még egy általános iskolás is tudja!
  Mint írtam: "Lehet,hogy a kezdetek kezdetén még jó volt"! 20-30éve még talán!
  A plusz juttatásokról pedig mindenki tud,ez nem becsületsértés,hanem tény!Csak le kellene venned a napellenzőt!Kérdezd meg a nagymamád(ha él még),vagy bármelyik idősebb ismerősöd,hogy mennyit szokott neki csúsztatni havonta! ;)
  Te meg gondolom azért isteníted,mert téged bármikor kiírt,mikor nem akartál melózni,mert erre tényleg jó volt!Vagy felírni a bogyóidat! :)

  log out!”
 • 16. olginéni 2010. március 27. 14:14
  „Elöször is megszeretném köszönni a doktorurnak az egész élete során nyujtott önfeláldozó ,pédamutató munkásságát!Nyugodtan kijelenthetem,h ezt a falu 95%-a igy gondolja.
  Sajnos akadnak a faluban rosszakarók is !Fájdalmas szivvel olvastam ,, VJR,,irásait!Komolyan mondom elszörnyölködtem rajta!Ez az embei butaság ,sajnos más h nem tudom kifejezni magam!És szegyeld magad h megprobálod lejáratni a mi kedves ,,Gyógyitónkat,,!Kinek a gyereke vagy egyáltalán te taknyos ,egyszerüen nem tudok kulturáltan fogalmazni már ,annyira felzaklattál!Szivesen elbeszélgetnék a szüleiddel h honnan jön belöled ez a sok rosszindulat ,h milyen problémáid vannak !sajnállak téged VJR!-de erröl ennyit

  De örömömre szolgált amikor Umig leveleit olvastam,nagyon örültem neki.Te egy nagyon rendes ember lehetsz,isten áldjon meg és családodat!És kérlek ne haragudj VJR-re ,szegénynek biztos sok lelki problémája van ezért ilyen rosszmáju......

  Köszönjük DoktorÚr!”
 • 15. Umig 2010. március 27. 12:23
  „Ja szóval te 30 éves vagy?Még meg sem születtél a doktor úr már embereket gyógyított.Lehet Téged is sokszor vizsgált anyukád hasában,vagy Olgi néni!Te ilyen sokat tudsz a gyógyszerekről?Neked kellene az utódjának lenni?
  Nem pályázod meg a posztját?:D
  Milyen plusz juttatások?????Ez becsületsértés ám!!!!
  Egy történet:
  Kb 20 éve történt.Apukám beteg volt.Anyám ment el a doktor úrért kb este 10-kor.Ő szó nélkül jött,hóviharban,biciklivel......Egy forintot nem fogadott el tőlünk......semmit!!!.....
  Anyám sírva köszönte meg neki,erre Ő azt mondta:
  "Erre esküdtem!!!"
  Szóval Vjr ennyi a történet.Hideg János egy csodálatos ember,és nagyon jó orvos!”
 • 14. VJR 2010. március 27. 11:50
  „Umig!
  Ha te csak annyiszor írattad volna ki magad(főleg szimulálva),ahányszor én a 30 év alatt jogosan!!!Megsúgom,volt hogy évekig nem voltam beteg!És csak azért,hogy ne kelljen dolgoznom,sose írattam ki magam!
  Az antibiotikumról meg annyit,hogy bakteriális eredetű betegségekre való,nem pedig vírusosra!De te csak szedj nyugodtan legközelebb antibiotikumot,ha vírusfertőzésed lesz!Neked már nem árthat! :)
  Önzetlen??!! :) Biztos merő önzetlenségből járt reggelente rendelés előtt beszedni az öregektől az extra juttatásokat! :D
  Na de végeztem a témával,eleget hallottam a "jócselekedeteiről"! Hánynom kell!”
 • 13. Umig 2010. március 27. 11:08
  „Velünk mindig rendes volt a doktor úr,és akit ismerek mindenkin segített,nem ezt érdemli.Gondolom ha azt írta fel az azért volt,mert így vélte jónak.Nehogy már te mond meg milyen gyógyszert akarsz szedni.Mert akkor tényleg nem kellett volna hozzá menned.Vagy csak nem írt ki betegnek mikor nem volt kedved dolgozni???
  Nagyon ritka az ilyen rendes,önzetlen ember mit a mi volt Doktor urunk!Köszönjük az egész falu nevében még egyszer!”
 • 12. VJR 2010. március 27. 09:47
  „11!
  Ön saját neve alatt írogat?Én legalább saját monogramom alatt teszem! Biztos lehet benne,messziről elkerülöm!Nem azért mert félek tőle,hanem mert rossz emlékeket idéz bennem,és csak felmegy a pumpa az álszent mosolygásától ! Akkor lássam,mikor a hátam közepét!
  Én csak azt kívánom neki,azt kapja,amit adott! És persze magamnak is,mielőtt fikáznának!”
 • 11. VJR 2010. március 27. 09:35
  „10-nek!
  Mondjuk saját tapasztalatból!Sajnos!Bár ne kellett volna átélnem!Aki a rák tüneteit észre se veszi,és az öregséggel magyarázza .....no comment!!!!
  Az emberek bíztak a jó öreg doktor úrban!Sokan megbánták!Vajon miért vándorolt át annyi beteg Bezenyére vagy más háziorvosokhoz?
  Nekem akármilyen bajom volt,mindig a sumetrolin kapszulát írta fel,még ha vírusfertőzésem volt akkor is,holott az antibiotikum! :S Inkább el se mentem dokihoz,kikúráltam saját magam!
  Ha rajkai vagy,akkor ismered azt a szerencsétlen nőt,aki a rossz gyógyszerek miatt lett "félkegyelmű"! :(
  Szóval csak a magad nevében köszöngess!”
 • 10. Reality 2010. március 27. 09:22
  „Sajnos ma ez a menő Magyarországon! Büntetlenül lehet mocskolódni, persze név nélkül. A gyávák nem írják le rendes nevüket. Miért? Mert " gerinces " emberek. Biztos vagyok benne, hogyha találkoznak a Doktor úrral, ma is messziről köszönnek neki. Ennek ellenére ezt a sunyi módszert választják. Miért nem mondják a szemébe, amit gondolnak. Ja, mert nem merik!
  A Doktor úr nem ezt érdemli.
  Családommal együtt szép nyugdíjas éveket, jó egészséget és hosszú életek kívánok a Doktor Úrnak.
  Egy szomszéd falubeli, akinek a Dr. Hideg János 20 éven keresztül a háziorvosa volt.”
 • 9. Umig 2010. március 27. 08:42
  „9-nek
  Hogy képzeled,hogy más emberek halálát neki tulajdonítod??!!!!
  Köszönjük a munkáját DOKTOR úr az egész falu nevében.Mindig vannak rosszindulatú emberek!!!”
 • 8. VJR 2010. március 27. 08:03
  „annyira azért nem kell isteníteni!Sok ember halála ill.félrekezelése szárad a lelkén!sajnos!
  Lehet,hogy a kezdetek kezdetén még jó volt,de a sok szatyorba-csirke és hasonló nyalánkságok elrontották a "gyomrát"! :S
  "nil nocere" ha ez lebegett volna szeme előtt,már rég nyugdíjba vonult volna!”
 • 7. Flexum 2010. március 26. 23:07
  „A doktor Úrnak jó egészséget és még sok sok boldog nyugdíjas évet kívánok. Szerintem becsülettel elvégezte a munkáját. Ha mindenki csak ennyit tenne ebben az országban, akkor nem itt tartanánk szerintem.

  Viszont ez a földrajzi téma böki a csőröm. Ha már egyesek azon vitatkoznak, hogy hol is fekszik Rajka, akkor könyörgöm legalább vegyenek egy térképet a kezükbe. Ugyanis Rajka sem a Mosoni Duna szabályozása előtt, sem pedig utána nem a szigetközben helyezkedett el. A szabályozás előtti időszakban a falutól kb 1 km-re, jelenleg pedig kb 3 km-re fekszik a szigetköz határától. Fogjatok atlaszt és nézzétek meg. Ugyanakkor szerintem ez felesleges vita tárgya. Ugyanis a cikk témája nem egy földrajz lecke volt, hanem a doktor úr pályája, csak a sok okos szereti a cikk íróját piszkálni. Hát hajrá, neki lehet ugrani és jobbat írni. De az első kommentet biztos én írom. :D”
26 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Két tannyelvű konferencia a Kossuth Lajos Gimnáziumban

Mosonmagyaróvár - Kétnapos konferencián látta vendégül a Kossuth Lajos Gimnázium az ország más két… Tovább olvasom