Kisalföld logö

2018. 06. 24. vasárnap - Iván 12°C | 20°C Még több cikk.

Negyven tanút hallgattak meg

Nagy József néhai halászi plébános tavaly júniusi tragikus halála ügyében  megkezdődött a tanúk kiahllgatása.
„ Halálom oka P. Zoltán, aki komoly összegeket vitt el tőlem. Bocsásson meg a Jóisten, mert így nem tudtam tovább vállalni az életet." Ezt a búcsúlevelet hagyta hátra a tragikus sorsú Nagy József halászi plébános tavaly június 26-án, amikor önkezével vetett véget életének a plébánia pincéjében.

Amint a megdöbbentő eset körülményeiről lapunkban több alkalommal is beszámoltunk (legutóbb június 10-én), az államigazgatási eljárás egyértelműen kizárt mindenféle idegenkezűséget. Az ügy egy szálon indult, de kettőn folytatódott. Előbb zsarolás, később csalás bűntettében nyomoztak a mosonmagyaróvári rendőrök, majd adták át az ügyet vádemelési javaslattal az ügyészségnek.

A Mosonmagyaróvári Városi Bíróságon a vád ismertetésével és a tanúk meghallgatásával kezdődött csütörötköna tárgyalás. Az elsőrendű Sz. Ferencet és a másodrendű P. Zoltánt folytatólagosan elkövetett, jelentős kárt okozó csalás bűntettével vádolják.

A vádirat szerint P. Zoltán 2002 elején ismerte meg a halászi atyát, akit az akkor hajléktalan másodrendű vádlott korábbi élettársával azért keresett fel, hogy rossz anyagi helyzetére hivatkozva pénzt kérjen tőle. Ezt követően P. Zoltán többször is felkereste Nagy Józsefet és kisebb összegeket kért tőle.

P. az elmúlt év májusában Sz. F.-fel kereste fel a plébánost, azt állítva, hogy P. Z. örökségének megszerzéséhez nagyobb összegű kölcsönre van szükségük. Ekkor 900 ezer forintot kaptak, amit a vád szerint nem állt szándékukban visszafizetni: azt szétosztották egymás közt. Később Sz. „önállósította" magát és több alkalommal csalt ki nagyobb összegeket az atyától – áll a vádiratban. Az elmúlt évben tavasztól Nagy József júniusban bekövetkezett tragikus haláláig összességében 23,1 millió forintot szedett ki a két vádlott a plébánostól. A vádirat szerint továbbá „a pap a gyanúsítottak bűnös tevékenysége miatt vetett véget életének".

Dr. Németh Csaba tanácsa mintegy negyven tanút hallgatott meg a tegnapi tárgyaláson. A beidézettek többsége már hosszú ideje ismerte az atyát. Szinte mindannyian egybehangzóan nagy tudású, szerény, jóindulatú, ugyanakkor zárkózott, lehangolt emberként jellemezték, aki saját problémáiról nem beszélt, még közeli barátainak sem.

Többen úgy fogalmaztak, hogy az atya a halála előtti napokban zavart volt és félelemmel töltötte el valami. Kerülte az emberek társaságát, ám fenyegetettségről, zsarolásról és anyagi gondokról nem beszélt. Viselkedését főként fáradtságával magyarázta. A meghallgatott tanúk közül többen elmondták, hogy a plébános halálát megelőző napokban pénzt kért tőlük, általában félmilliós összegeket. Megpróbált 2 millió forintot kérni a halászi önkormányzattól is.

A tárgyaláson az egyik tanú elmondta: a plébános halála napján kora délután felhívta őt azzal, hogy testvére telefonszámát megadja, mondván, ha éri valami, akkor tudják értesíteni. Az aggódó kérdésekre azt válaszolta: „semmi probléma", majd letette a telefont. Néhány órával később holtan találták meg a plébánia pincéjében. A tanúk közül sokan nem látták Halásziban a két vádlottat, ám volt, aki egyértelműen állította: őket látta korábban az atyánál. Elmondták, hogy feltűnt nekik, amint megáll a plébánia előtt egy sötét színű autó, a benne ülő két – megítélésük szerint gyanús kinézetű – férfi pedig bement a házba.

A másodrendű vádlott megerősítette a tanú állítását. P. Z. elmondta: valóban, azon a június 24-én Sz. F.-fel ők voltak a plébánosnál. Állítása szerint elvitték Nagy Józsefet az egyik pénzintézethez, hogy pénzt vegyen ki részükre. Amíg az atya a pénzügyletet bonyolította, addig ők „kerülgettek" a kocsival, hogy ne lássa senki őket.

A meghallgatások során elhangzott többek közt az is, hogy az egyházmegyei hivatal évente egy alkalommal – általában nyáron – ellenőrzi a plébániák pénzügyi helyzetét. A revízió éppen az atya halála idején lett volna esedékes.

A bíróság igazságügyi elmeorvosi szakértői vizsgálatot rendelt el a másodrendű vádlottnál. A vizsgálat eredményét követően várhatóan jövő év januárjában folytatódik a tárgyalás.

Korábban >>

Az atya a halálba menekült (2003-06-29) >>
Ki fenyegette a plébánost? (2003-06-30) >>
A koldulás nem zsarolás (2003-07-01) >>
Keresik a plébános zsarolóját (2003-07-02) >>

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Pontyok haláltusája az oxigénért

A lébényi Rabi-tóban a két évvel ezelőtti halpusztulást követően ismét kritikussá vált a helyzet. Tovább olvasom