Kisalföld logö

2017. 06. 29. csütörtök - Péter, Pál 21°C | 31°C Még több cikk.

Negyven százalékkal emelték a vízdíjat

A darnózseli székhelyű Szigetközi Vízszolgáltató Kht. januártól negyven(!) százalékkal emelte szolgáltatásai díjait. A tulajdonosok szerint a sokéves hátralékok behajtása mellett kell a pénz a rendszer tovább már nem halasztható korszerűsítésére.
Drasztikusan emelték a vízdíjat a közép-szigetközi falvakban. Ám ezekkel az árakkal a cég továbbra is a megye legolcsóbb szolgáltatója maradt. A negyvenszázalékos drágulás okát a tulajdonos önkormányzatoktól, illetve Tamás Zoltántól, a Szigetközi Vízszolgáltató Kht. ügyvezető igazgatójától tudakoltuk.

A tulajdonosok döntöttek

– Az üzem a kilencvenes évek elején került 11 szigetközi önkormányzat (Máriakálnok, Darnózseli, Kisbodak, Dunaremete, Püski, Lipót, Hédervár, Halászi, Ásványráró, Kimle, illetve Károlyháza) tulajdonába – kezdte Tamás Zoltán. – Az elmúlt évekhez hasonlóan most is a tulajdonosok döntöttek a szükséges fejlesztésekről, szolgáltatási díjakról. Legutóbb szavaztak az áremelésről, s a tárgyalásokon mindössze azt a feltételt kötötték ki, hogy e bázis továbbra is maradjon a megye legolcsóbb szolgáltatója. Ezt teljesítettük.

Eddig fejlesztésre nem jutott

– Az árváltoztatást elsősorban az indokolta, hogy az eddig befolyt összegek nem garantálták a biztonságos működtetéshez szükséges karbantartásokat, s fejlesztésre nem jutott. A darnózseli térségi elosztóhálózat közel harmincéves, a bekötőcsövek a hetvenes években készültek. Előfordult, hogy két nap alatt egy utcában három csőtöréshez indultunk. A javítási költség meghaladta a településről származó egyhavi hasznot. Az ivóvízhálózat mellett a csatornával is gondok adódnak: 68 átemelőt üzemeltetünk térségünkben, s a teleptől távol eső falvakból többe kerül a szennyvíz elvezetése, mint egy ugyanennyi lakosú tízemeletes házból. Az áremeléstől reméljük, hogy folyamatos, megbízható szolgáltatást nyújthatunk fogyasztóinknak – mondta a kht. vezetője.

Többéves hátralékok

Széles Sándor máriakálnoki polgármester hangsúlyozta: az áremelés ellenére a megyében itt a legolcsóbb az ivóvíz és a csatornadíj együttvéve. Az áremelés szükségességét a biztonságos működtetés mellett a megváltozott forgalmi adó és a környezetterhelési díj bevezetése is indokolta. A tulajdonosok egyetértenek abban, hogy fejleszteni kell a vízművet, de csak megalapozott pályázatokat, projekteket vállalhatnak. Az áremelés mellett a közhasznú társaság megpróbálta behajtani több millió forintot meghaladó kintlévőségeit is. Elsősorban azoknál a fogyasztóknál kopogtatott, akik több mint fél éve nem fizettek. Van közöttük négy éve tartozó is. Ezekből a befizetésekből kezdődhetett el a kutak évek óta húzódó felújítása, a hidroglóbuszok rekonstrukciója, a szennyvízátemelők gépészeti és kommunikációs rendszerének továbbfejlesztése és az üzemviteli épület bővítése. A munkatársak számára a szennyvíztelepen öltözők l étesülhetnek, kiépülhet egy ivóvízlabor és egy megfelelő ügyfélszolgálati helyiség.

Bővítenék a szennyvíztelepet

Juhász József, Hédervár polgármestere elmondta: a tulajdonos községek döntöttek arról is, hogy egy Interreg támogatási lehetőséget megragadva pályáznak a szennyvíztelep kapacitásának bővítésére. Válasz még nem érkezett, de ha az kedvező lesz, akkor az 1,1 millió euró (300 millió forint) segítségével jelentős fejlesztés indulhat meg. A 10 százalék önrészt feltételező projekt

európai normáknak megfelelő, magas színvonalú telepet eredményezne. A leendő munka gesztora Hédervár lett. A tulajdonos önkormányzatok vállalták, hogy a 10 százalékos önrész biztosítására – ha szükséges – akár hitelt is felvesznek.

A szolgáltatás ára összehasonlításban

A Pannon-Víz rt. vízdíja 135 forint, a szennyvízé a környezetterhelési díjjal együtt 230 forint köbméterenként. A hozzánk legközelebb eső állami tulajdonú, három megyére kiterjedő, tatabányai székhelyű Észak-dunántúli Regionális Vízmű Rt.-nél a vízért 237 forintot, a szennyvíz elvezetéséért 161 forintot kell fizetni köbméterenként, ami nem tartalmazza a környezetterhelési díjat. A Szigetközi Vízszolgáltató Kht. január elsejétől köbméterenként 133 forintot kér az ivóvízfogyasztásért és a környezetterhelési díjjal együtt 191 forint csatornadíjat szed. Az árakat a korábbi 12 százalék helyett 15 százalékos áfa terheli.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Golfpálya készül Albertkázmérpusztán

Tavasszal egy tucatnyi embernek munkát adva két kis üzem kezdi meg működését Várbalogon. Ezen túl a… Tovább olvasom