Kisalföld logö

2017. 05. 26. péntek - Fülöp, Evelin 12°C | 22°C Még több cikk.

Negyven év a sebészeten

A nemrégiben nyugdíjba vonult dr. Cserháti Géza – a mosonmagyaróvári kórház korábbi osztályvezető főorvosa.
A Batthyány-Strattmann-díj indoklása szerint több évtizeden át végzett kimagasló munkásságáért kapta meg az elismerést dr. Cserháti Géza, a mosonmagyaróvári Karolina Kórház nemrégiben nyugdíjba vonult osztályvezető főorvosa. Cserháti Géza tavaly mondott le főorvosi rangjáról, idén szeptembertől pedig nyugdíjba vonult.

– Éppen negyven évig dolgoztam a mosonmagyaróvári intézményben – kezdte.

– Ez a mostani szakmai elismerés nemcsak nekem szól, hanem annak a kollektívának is, amely segített. Ez egyben elismerés a Kórháznak is, s remélem, hogy a helyi önkormányzat is örül a díjnak. A sebészet rendkívül „erőt próbáló szakma": a munkám során rengeteg fájdalmas esettel találkoztam, mely során a „legmélyebb utakat" jártam meg, ám még több sikerélmény részese lehettem. Olyan fegyelmezettség és eltökéltség kellett, mely kevés más szakmában kívántatik meg: szüntelen készenlétet, fejtörést, éberséget és sorsdöntő határozottságot igényelt. Két esetet külön is kiemelnék. Az egyiknél egy ötvenéves nőt hoztak a Kórházba, akinek hat év alatt három különböző daganatos betegséget diagnosztizáltak: végbél-, emlő- és vakbélrákot. Előrehaladott állapotban volt, radikális sebészeti és kiterjedt onkológiai kezeléssorozatra volt szükség. Mindez tizenöt éve történt, s az asszony ma is él. A másik egy balesetet szenvedett török férfi volt, akinek szövődményként mindkét oldali rekesze leszakadt. Felcsúszott a gyomor, s a mellkasüreg jelentős részét elfoglalta: a férfi szerencsére meggyógyult, ám a szakirodalomban azóta sem olvastam ilyen esetről.

– A mindennapi kihívásoknak csak fegyelmezettséggel lehetett eleget tenni. A mostani elismerés jólesik, mértéktartóan büszke is vagyok rá. Sajnos tavalyi főorvosi rangról való lemondásom óta nem találták meg az utódomat: egyre kevesebben vagyunk, s mindig magasabb az átlagéletkor a sebészetben. Ha az intézmény igényli, szívesen visszajövök s segítem a munkát. Úgy gondolom, a területi ellátás, a szakmai felkészültség s a rekonstrukció miatt létjogosultsága van az intézménynek továbbra is – mondta dr. Cserháti Géza.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Orvhalászok fenyegetik a halőröket

Orvhalászt igazoltatott Héderváron a győri Előre Htsz halászati ellenőre. Néhány perc alatt nyolcan vették körbe, inzultálták, megfenyegették: végül a kiérkező rendőrök mentették ki a szorult helyzetből az ellenőrt. A halászati szövetkezet az orvhalász, a halőr pedig az inzultáló ellen tesz feljelentést. Tovább olvasom