Kisalföld logö

2017. 06. 27. kedd - László 19°C | 30°C Még több cikk.

Négyszeres bérért dolgoznak Ausztriában

Munkavállalási engedélyt kaphatnak Ausztriában a szakképzett magyar ápolók, ha az állásra nem találnak osztrák regisztrált munkanélkülit. Alapbérük közel négyszázezer forint. A mosonmagyaróvári kórházból csak a múlt héten ketten „léptek át” Hegyeshalmon túlra. Már ingázniuk sem kell.
Felvételünk illusztráció Lehetőség: Az osztrák kórházakban a magyar nővérek egy év alatt keresik meg hazai négyévi bérüket.
Amennyiben nincs osztrák regisztrált munkanélküli az adott állásra, az új uniós országokból érkező szakképzett ápolók munkavállalási engedélyre számíthatnak Ausztriában. Az osztrák gazdasági és munkaügyi minisztérium friss döntése nyomán a jövőben az új tagországokból érkezett ápolóknak már nem kell ingázniuk hazájuk és Ausztria között.
Az eddigi szabályozás szerint az EU új tagországaiból érkező szakképzett ápolók csak akkor kaphattak munkavállalási engedélyt, ha naponta ingáztak határ menti lakóhelyük és ausztriai munkahelyük között, vagy legalább a hét végére elhagyták az országot. Martin Bartenstein osztrák gazdasági és munkaügyi miniszter mostani rendelete szerint ezeknek a munkavállalóknak a jövőben nem kell megtenniük ezt az utat: állandó jelleggel Ausztriában tartózkodhatnak.

A magyar foglalkoztatási tárca szerint az új tagországokból érkező, szakképzett „ingázó ápolók" 2003 ősze óta részesülhetnek munkavállalási engedélyben. Azóta mintegy 120-an kaptak végzettségüknek megfelelő állást Ausztriában.

Minimális bérük hivatalosan havi bruttó 1380 euró (mintegy 351 ezer forint). A náluk is jobban kvalifikált ápolók esetében a minimális havi bruttó bér 2060 euróra (525 ezer forintra) rúg.
Az osztrákok azonban a jövőben is előnyben fogják részesíteni a hazai munkavállalókat.

Ausztriában egy állást csak abban az esetben ítélhetnek oda egy külföldinek, ha arra nem akadt osztrák jelentkező. A mostani szabályozás célja, hogy megkönnyítse a kvalifikált munkaerő beáramlását az új tagországokból, s előnyben részesítse őket az unión kívüli államok dolgozóival szemben. A határ menti ingázókra érvényes program a magyar munkavállalókra tavaly – minden foglalkozási ágat figyelembe véve – 1700 fős kvótát állapított meg, idén pedig ez a szám 1990-re nőtt.
A mosonmagyaróvári kórház legtöbb szakápolója szerint az anyagi okok miatt vonzó az ausztriai állás.

Eddig is volt kísértés

Abban mindenki egyetért, hogy az uniós csatlakozás segíthet a külföldi munkavállalásban, s van, aki konkrét ajánlatot is kapott már bécsi kórházaktól. Többen képzik is magukat: németül tanulnak, hogy új munkahelyükön is helyt tudjanak állni. Dr. Vörös László kórházigazgató korábban kijelentette: határhoz közeli intézmény lévén eddig is érte dolgozóikat kísértés. Aki idegen nyelvet beszél és ambiciózus, az többszörösét keresheti Nyugaton itteni fizetésének.

Attól is tartanak, hogy az elvándorlás leginkább a minimum két nyelvet beszélő fiatalokat érinti, s a magyar egészségügy ellátórésze elöregszik. Felsmann Tiborné, a Karolina kórház ápolási osztályának vezetője szerint az osztrák minisztériumi döntés érzékenyen érintheti a mosonmagyaróvári kórház személyi állományát is.

Négyszeres pénzt keres

– Csak az elmúlt héten két ápoló ment el tőlünk, bár egyikük úgy nyilatkozott, hogy egyelőre átmenetileg vállal munkát Ausztriában – kezdte Felsmann Tiborné. – Ha valóban korlátozás nélkül, munkavállalási engedéllyel mehetnek a bécsi kórházakba dolgozni a magyar ápolók, akkor ez az intézkedés valószínűleg bennünket még súlyosabban fog érinteni. Főleg azok a fiatalok készülnek osztrák intézményekbe, akik beszélnek németül.

Tudomásom szerint nem nyelvvizsgához kötött a munkavállalás a kórházakban, de társalgási szinten ismerni kell a nyelvet. Egyik ápolónk nyíltan megmondta: közel négyszázezer forintot keres majd bruttóban. Mostani – kilépés előtti – fizetése 101 ezer forint, melyből körülbelül nyolcvanezret visz haza: Ausztriában tehát közel négyszeresét keresi majd itteni fizetésének – mondta az ápolási igazgató.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A natúrpark várat magára

Bár a helyiek nemzeti parkot szeretnének, márciusban eldőlt, hogy natúrpark létrehozását… Tovább olvasom