Kisalföld logö

2018. 04. 23. hétfő - Béla 12°C | 25°C Még több cikk.

Négyszeres a pénz, de több lett a feladat is

Idei első testületi ülését a mosonmagyaróvári városházán tartotta csütörtökön a Mosonmagyaróvári Többcélú Kistérségi Társulás, mely 2010-es költségvetését 750 millió 420 ezer forintban állapította meg.

Két intézmény fenntartását vette át a kistérségi társulás, ezért idén a tavalyi 195 millió forinttal szemben 750 millió 420 ezer forintból gazdálkodnak.

Ugyanakkor az állami normatívák idén csökkentek.

– Nemcsak mennyiségi, minőségi változások is történtek 2010 januárjától, így nehéz lenne a 2009-es és az idei büdzsénket összehasonlítani – hangsúlyozta Botos Gábor munkaszervezet-vezető. A közel négyszeresére növekedett költségvetési főösszeg a pénzügyi-számviteli területen jelentős növekedést jelent a gazdálkodásban is. A családsegítő szolgáltatás idei normatívái a tavalyi szinten mozognak, a Kistérségi Egyesített Szociális Intézmény bevételei növekedtek. Igaz, a feladatok és a szolgáltatások száma is nőtt. A munkaszervezet vezetője felhívta a figyelmet: a lakossági igények növekedésével a létszámbővítésre is gondolniuk kell.

Az idősek nappali ellátásába Jánossomorja, Lébény s Mosonszentmiklós idősek klubjai kerültek be mint új intézményegységek. Jelentős változás az is, hogy a társulás eddigi 3 és fél összdolgozói létszáma 162-re emelkedett az átvett intézményekkel együtt. Ám a többletfeladatok ellenére nem tervezik a munkaszervezeti létszám növelését. A költségvetés adataiból kiderül, hogy az állami támogatások csökkenést mutatnak. Amint már lapunkban többször is szó esett róla, a jelzőrendszeres házi segítségnyújtáshoz idén nem biztosítanak normatívát. A gondozotti befizetésen túl pályázati forrásból 9 millió forintra számítanak. A tanács pályázik továbbá a szociális alapszolgáltatásokhoz és gyermekjóléti ellátásokhoz való hozzáférés fejlesztésére. Ennek az önrészéhez lakosságarányos befizetést terveztek. Mosonmagyaróvár a kistérségi intézmények fenntartásához közel 130 millió forinttal járul hozzá.

A Kistérségi Gyermekjóléti és Családsegítő Szolgáltató Központ létszámkerete két új munkaerővel nő. Az intézmény 24 településen látja el a családsegítés, szenvedélybeteg-ellátás, gyermekjóléti szolgáltatás, gyermekek átmeneti otthona szakmai feladatait. A Kistérségi Egyesített Szociális Intézmény feladatköre is jelentősen megnövekedett: ez az étkeztetés kiterjesztéséből, az idősek klubjai átvételéből adódik.

(Az ülés további döntéseire visszatérünk.)

Olvasóink írták

  • 1. Flexum 2010. február 16. 07:13
    „Újabb hely, ahol csak kifolyik a pénz.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vizsgálat a halászi híd ügyében?

„A gönyűi kikötő átalakítására beadott pályázat elbírálára vár: enélkül nem lenne teljes a szigetközi rehabilitáció". Tovább olvasom