Kisalföld logö

2018. 04. 22. vasárnap - Csilla, Noémi 12°C | 24°C Még több cikk.

Négycsillagos szálló a Szent Flóriánból

Mosonmagyaróvár - Mintegy 2,5 millió euróból újítja fel és alakítja át tulajdonosa az egykori Szulczer-malmot, mai nevén Szent Flórián szállót. A város meghatározó műemlék épülete évek óta üresen áll, állapota folyamatosan romlik. Négycsillagos szálló lesz az egykori malomból.

A város egyik meghatározó és legrégebbi épülete, a Fő úton álló úgynevezett Szulczer-malom már évek óta Mosonmagyaróvár szégyenfoltja. Az egykoron patinás épületben néhány évvel ezelőttig szálloda működött, ám annak bezárása óta az épület állaga folyamatosan romlott. Az egykori magyaróvári városi malmot az 1600-as évek elején emelték, majd 1754-ben korszerűsítették, barokk stílusban építették át.

Jellegzetes saroktornya – ahová Szent Flórián szobrát is elhelyezték – 1936-ban készült el. Az épület 1949-ig működött malomként. A városban élők közül bizonyára máig sokan emlékeznek arra az 1986-ban történt tűzesetre, amiben a malom csaknem teljesen kiégett. Ezt követően viszonylag gyorsan, alig két év alatt helyreállították, majd szállodaként működött tovább. Ettől kezdve terjedt el a köztudatban Szent Flórián néven az egykori malom. Csaknem öt éve azonban már bezárt a hotel. A már szinte omladozó műemlék házat tulajdonosa most kívül-belül teljesen felújítja, majd ismét szállóként hasznosítja.

Martin Zuser a kilencvenes években vásárolta meg a patinás épületet. Kezdetben kilencvenszázalékos tulajdonhányada volt az ingatlanban, 2000 óta azonban már teljes egészében az osztrák üzletemberé a Szent Flórián. Martin Zuser portálunknak elmondta: az épületet bérlője hasznosította éveken át szállodaként, illetve étteremként. Az utolsó bérlő azonban betegség miatt nem tudta tovább üzemeltetni a hotelt, így az 2005-ben végleg bezárt. A tulajdonos ezt követően éveken át próbálta értékesíteni az ingatlant, ám mint mondja, nem érkezett megfelelő vételi ajánlat. Ezért határozott úgy a közelmúltban, hogy teljesen felújítja és maga hasznosítja az egykori malmot. Az épületben ismét szálloda működik majd, ám a korábbinál magasabb kategóriájú lesz ez a létesítmény.

Négyévnyi pusztulás után Martin Zuser 2,5 millió eurót költ a műemlék épület rendbetételére.
Négyévnyi pusztulás után Martin Zuser 2,5 millió eurót költ a műemlék épület rendbetételére.

A mintegy 2,5 millió eurós beruházást a tulajdonos teljes egészében saját forrásból valósítja meg. Ennek során négycsillagos szállót hoznak létre. A korábbi 31 szoba helyett a belső átépítéssel tizenhatot, ám tágasabbakat alakítanak ki. A szobák mellett a kerthelyiségben kisebb koncertek és kiállítások megtartására alkalmas helyiség, valamint a szálló alsó szintjén több, különböző méretű konferenciaterem is helyet kap majd. Az épületet belülről szinte teljes egészében átépítik, külső megjelenése azonban – a műemlékvédelmi előírásoknak megfelelően – megmarad eredeti formájában.

A város egyik meghatározó és legrégebbi épülete, a Fő úton álló úgynevezett Szulczer-malom már évek óta Mosonmagyaróvár szégyenfoltja.

A munkálatok már elkezdődtek, az épület belső részében már szinte csak a főfalak állnak. A tervek szerint – a szükséges engedélyek beszerzésének függvényében – jövő év januárban megkezdődhet az átalakítás, építés, majd várhatóan augusztus végén fogadhatják az első vendégeket a Szent Flóriánban.

Martin Zuser hozzátette: a beruházás elindítása előtt megvizsgálták a piacot, a szálló majdani kihasználtságát. Elsősorban a különböző környékbeli cégek üzletfeleinek elszállásolására alapoznak, ám számítanak a fogturizmusra és a ˝hagyományos˝ turistákra is. A tulajdonos szerint saját cégeinek üzletfelei a szállókapacitás csaknem harminc százalékát lekötik majd. Emellett hosszú távon tervezi a tulajdonában lévő halászi úti bányató turisztikai célú hasznosítását is a szállodával összekötve.

Olvasóink írták

 • 9. RickCartman 2009. szeptember 18. 20:15
  „7.üdv, neked is,bocs, én csak a hotelre koncentráltam, de már derengenek a mélyebb összefüggések, köszönöm.”
 • 8. titamita 2009. szeptember 18. 09:44
  „TEtü”
 • 7. zopika02 2009. szeptember 18. 09:04
  „Nem bakugrás RickCartman, csak a cikk lassan hősként állítja be a nagy kopasz régi cimboráját. Azért az igazsághoz ez is hozzátartozik ami a hozzászólásokban szerepel.. Üdv”
 • 6. T.Csaba 2009. szeptember 17. 20:49
  „Szerintem is vegyen a VÜF Kft. szemetes kocsikat és olcsóbban rakják le a Somorjai lerakón,vagy elszállítják Győrbe vagy máshová persze olcsóbban.”
 • 5. RickCartman 2009. szeptember 17. 19:19
  „Így lesz a Szent Flórián Hotelből a városi szemétszállításról folyó eszmecsere....ügyes logikai bakugrás:-)”
 • 4. zopika02 2009. szeptember 17. 16:24
  „Ezért kell szemétdíjat emelni mosonmagyaróváron állandóan, hogy 2,5 millió Eur - sajáterős beruházást tervezzen a tulajdonos. A győri kukásautók bérbe szedik a szemetet, még úgy is megéri. Azt hiszem a VÜF Kft. - nek nem ártana beszerezni egy két szemetes kocsit.”
 • 3. vizsla 2009. szeptember 17. 15:33
  „az ausztriábol illegálisan behozott és a város elején lerakott szemétből telik rá!!!!”
 • 2. juhi 2009. szeptember 17. 12:28
  „Az úr a helyi Rekultív kft tulajdonosa. Sok sikert!”
 • 1. Griffin 2009. szeptember 17. 11:08
  „A konyhája úgy 10 éve nagyon jó volt, rendszeresen jártunk oda ebédelni, sőt, egy időben előfizetéses menű is volt, és nem is drágán(nem sárgaborsőfőzelék és darástészta).A hotelrészbe egyszer vittem vendégeket néhány éjszakára, borzasztóan meg voltak elégedve.Reméle, az étterem az átlag közönségnek is megfizethető lesz az új épületben is!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nagyobb lett a beépíthetőség az egykori üdülőövezetben

Tíz százalékkal emelték a beépíthetőséget a mosonmagyaróvári lovasiskola szomszédságában lévő területeken Tovább olvasom