Kisalföld logö

2017. 11. 19. vasárnap - Erzsébet 2°C | 7°C Még több cikk.

Négy torony nyolcezer háztartás energiájáért

Jánossomorja - A tervek szerint akár már szeptemberben átadhatják Jánossomorja határában azt a szélerőműparkot, mely várhatóan 17 ezer megawatt villamos energiát termel majd, ezzel mintegy nyolcezer háztartás fogyasztását látva el.
A négy, összesen 8 megawatt teljesítményű szélkerékből álló szélerőmű alapkőletételénél a projektet vezető cég mellett osztrák és magyar elöljárók egyaránt megjelentek.

Az osztrák Austrian Wind Power (AWP) és a magyar magánszemélyek tulajdonában lévő Renerwind Energetikai Kft. Jánossomorján e hónapban kezdi egy új szélerőmű létrehozását. A projekt többéves fejlesztési munka eredményeképpen tavaly az összes hatósági engedélyt megkapta, így megkezdődtek a kivitelezési munkálatok. A tervek szerint augusztus-szeptemberben adnák át a park négy, egyenként 2 megawatt teljesítményű, Vestas V90-es típusú szélkerekeit. Az összesen 8 MW teljesítményű szélkerék évente mintegy 17–20 ezer megawatt villamos energiát termel majd, mely akár 6–8 ezer háztartás energiaszükségletét fedezi. A cég számításai szerint ezzel mintegy egymillió tonna olaj elégetése takarítható meg, illetve 15 ezer tonnával kevesebb szén-dioxid jut majd a légkörbe.

A park alapkőletételénél – ahol a helyi hivatalosságok mellett osztrák elöljárók is megjelentek – Litresits Imre, a Renerwind vezetője kiemelte: – Bízunk benne, hogy a magyar energiahivatal felülvizsgálja a jelenlegi kvótamennyiséget, és lehetőség nyílik újabb engedélyek kiadására, így Jánossomorja környékén újabb szélerőműparkok jöhetnek majd létre.
Ausztria legnagyobb zöldenergia-előállítója, az AWP további projektek kivitelezését is tervezi több kelet-közép-európai országban. Csorna közelében például várhatóan a felállításra kerülő 22 torony 44 megawatt teljesítménnyel működik majd.

Olvasóink írták

  • 1. free power :) 2008. május 09. 07:57
    „Nem értem most hirtelen mi a nagy szám ebben a 4 db-ban?
    Sokkal több van már most is. Az a 4 db meg egyátalán nem oszt, nem szoroz.
    Persze teljes mértékben támogatom a dolgot. Legyen minnél több. Csak kár, hogy sokra nem megyünk vele. Mert nem helyettesíteni fogja az eddig más enegiaforrásokból származó villamos energiát, hanem a többlet energia igényt elégíti ki. Helyettesíteni majd akkor fogja, ha megfelelő erőműveket is létesítenek, és átépítik/felújítják a gerincvezetékeket, vagy újakat építenek.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Malom és sörgyár: teljes pusztulásra ítélve?

Mosonmagyaróvár - Lehangoló látványt nyújt az évtizedek óta szinte teljesen üresen álló egykori… Tovább olvasom