Kisalföld logö

2017. 02. 24. péntek - Mátyás 6°C | 10°C Még több cikk.

Négy súlyos beteg egy családban

A Jánossomorján élő, tizenhárom tagú Hencz családban négy gyerek és az apa is súlyos beteg.

Az édesapa rokkantnyugdíjas, az ötéves, Down-kóros Adrienn szív-, a hároméves Dániel hereműtét előtt áll. A tizenegy éves Krisztián cukorbeteg, a négyéves Ivettnél pedig egy hónapja leukémiát diagnosztizáltak.

A jánossomorjai Hencz Antal és neje tizenegy gyermeket nevel: a legkisebb másfél, a legidősebb lány 18 éves. Az édesanya gyesen van, az édesapa egy éve rokkantnyugdíjas. A gyes, az apa rokkantsági nyugdíja és a családi pótlék mellett az önkormányzattól rendszeres gyermekvédelmi támogatást kapnak, ám a család fenntartása nem könnyű, hiszen az öt fiút és a hat lányt etetni, ruházni kell. A nagylány, Éva – akitől az édesanya rengeteg segítséget kap a kicsik nevelésében, gondozásában – már dolgozik, de vőlegényével önálló életet szeretne kezdeni. Édesanyja kérésére a különköltözést elnapolták, hiszen – mint az a közelmúltban kiderült – a négyéves Ivett súlyos betegségben szenved: leukémiás.

A diagnózis: leukémia

Ivett esetében egy éve egy vérvételkor megállapították, hogy valami nincs rendben a kislány vérével. Ivetten hónapokig cseppekkel próbáltak segíteni, de egy hónappal ezelőtt kimondták a diagnózist: leukémiás. A szülők nem számítottak rá, hogy ilyen súlyos a helyzet, így teljesen megdöbbentette őket az eredmény. A napokban Szombathelyre viszik csemetéjüket újabb vizsgálatra. Jelenlegi kezelőorvosa szerint nem kizárt, hogy vérátömlesztést követően csontvelő-átültetést is el kell végezni a kisgyereken.

Adrienn súlyos szívbeteg

Sajnos nem Ivett az egyetlen beteg gyermek a népes családban. A 11 éves Krisztián cukorbeteg, a háromesztendős Dánielre is műtét vár: neki a heréivel van probléma. Az ötéves Adrienn Down-szindrómával született, súlyos szívbeteg, ő is műtét előtt áll. Járni még nem tud, gyógytornára azonban nem tudják elhordani, hiszen nincs a családban autó, és a gyermekek felügyeletét is meg kell oldani. A kislányt rendszeresen Győrbe viszik vizsgálatokra. Az orvosok már korábban meg akarták műteni, de mivel nagyon sovány, erőtlen és állandóan betegeskedik, el kellett halasztani a beavatkozást. Az operációt azonban a kislány állapotának javítása érdekében el kell végezni.

Ellenzik az abortuszt

Hencz Antalné szerint a gyermek ajándék. A gyermekvállaláskor tisztában volt vele, hogy nem lesz könnyű felnevelniük őket, de valahányszor várandós lett, a gyermek megtartása mellett döntöttek férjével, ugyanis az abortuszt ellenzik. Azzal viszont nem számoltak, hogy csemetéik közül többen súlyosan megbetegszenek.
– Korábban még csak elboldogultunk, hiszen a férjem szorgalmasan dolgozott családjáért, de egy éve ő is megbetegedett a szívével, így fiatalon rokkantnyugdíjas lett. Néhány segítő szándékú baráton és az önkormányzaton kívül eddig nem kaptunk támogatást, pedig minden forint jól jönne a családnak. Naponta ötezer forintot hagyok a boltban, pedig csak a legszükségesebb élelmiszereket és pelenkát vásárolom a kicsiknek. A beteg édesapa és a gyermekek gyógyszeres kezelése szintén súlyos anyagi terhet ró a családra – panaszolta Henczné.
Henczéknek nagyon jól jönne bármilyen támogatás, hisz gyermekeik gyógyíttatása kiürítette a tizenhárom tagú család kasszáját.

A felajánlásokat a Halászi Takarékszövetkezetnél vezetett 58600290-15394758 számú számlaszámra lehet befizetni.

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Csalinak használta a kiskacsát

Egy olasz vadász csalinak használt egy kicskacsát, kikötözte és megcsonkította a madarat. Tovább olvasom