Kisalföld logö

2017. 12. 16. szombat - Etelka, Aletta 1°C | 6°C Még több cikk.

Négy hónapnyi munka kellett a lebuktatásához

Az ásványrárói orvhalász rendkívül óvatos volt, ám már így is korábban háromszor érték tetten a halőrök.

Most Prém Árpádnak, a győri Előre Halászati Szövetkezet halászati ellenőrének négy hónapnyi munkájába került a lebuktatása: váltott időpontokban, hajnalban, éjszaka és este is figyelnie kellett a rapsicot.

A napokban a lipóti Bár-Dunán a hajnali órákban sikerült tetten érnie, amikor parttól partig rekesztette le a vízfolyást. Ehhez egy közel 50 méteres tükörhálót használt. A hálóban egy hat kilogrammos pontyot, egy másfél kilogrammos compót, egy méreten aluli balint és egy természetvédelmi oltalom alatt lévő halfajt, leánykoncért talált.

A Mezőgazdasági és Szakigazgatási Hivatal vadászati és halászati osztálya már háromszor szabott ki bírságot a rapsicra: most is hasonlóra számíthat. Prém Árpád szerint azonban gondot jelent, hogy a szabálysértési értékhatár még mindig 20 ezer forint, így az ásványrárói orvhalász esetében sem rendőrségi vizsgálatra, sem bírósági tárgyalásra nem kerül sor. A halőrök munkáját szintén nem segíti, hogy környékbeli vállalkozók, s tehetősebb ínyencek is szívesen vásárolnak a bizonytalan eredetű halakból.

Az eset érdekessége, hogy a rapsic lebukásakor azt mondta: ˝inkább csapjon agyon, de ne jelentsen fel˝. Az orvhalásznak természetesen nem esett baja, viszont pénzbüntetésre számíthat.

Olvasóink írták

 • 8. invektus 2010. július 28. 15:37
  „7 :))”
 • 7. TÁLTOS 2010. július 28. 15:12
  „Nagy fogás ez mindenképpen kérem és még nagyobb HÍR a maga nemében!
  Ehhez az orvul kifogott 4db halhoz, valóban hónapokig kellett dolgozni, lesni-figyelni az illetőt és persze legfőképpen a pontos infókat várni róla, a kedves besúgóktól.
  Gratulálok! Derék munka, meg kell hagyni...
  A hatkilós ponty persze már szép darab a maga nemében, de csak halkan jegyzem meg, hogy az ú.n. nagyhalászok ma is éppolyan közönnyel kifogják a leánykoncért a védettsége ellenére, mint régen. (Néhány éve, a mosoni piacon még vettem is tőlük belőle, fehér jász néven)
  Kedves Prém úr egyébként mikor fog több hónapos vagy akár csak több napos megfigyelőmunkát végezni a Dunakiliti erőmű területén is, az itt végzett legális halászati tevékenység kapcsán?
  Ha jól tudom a halászokra is éppolyan szigorú törvények, előírások vonatkoznak, mint a horgászokra.

  Arról mikor fog írni a tisztelt ellenőr úr, hogy parttól-partig teljesen elzárják hálóikkal a halak útját és a vízügyesek, persze úgy szabályozzák a zsilipeket, hogy a hal belefusson ezekbe.
  Bele is fut mázsa-tonnaszámra.

  Arról mikor fog szót emelni a halászati ellenőr úr, hogy a közelmúltban lezajlott harcsafogó verseny előtti napokban, célzott és szándékosan intenzív halászat folyt azon a partszakaszon ahol a verseny történt?
  Nyilvánvaló és nem is leplezett céllal, miszerint nehogy odaszokjanak majd a horgászok.
  Gratulálok ehhez is így utólag a kedves nagyhalász uraknak, lelkük rajta!

  Az elfogott ásványi rapsicot pedig annak ellenére, hogy nem ismerem, nem féltem.
  Elszántsága, elhivatottsága jól látszik az ügy előzményeiből, majd kifizeti ezt a bírságot és előbb utóbb megy majd minden ugyanúgy, persze még óvatosabban tovább, mint eddig.
  Az ilyesmi persze törvénytelen, de a szigetközi ember egyik évszázados ismérve, a halfogás tudománya és szeretete.
  Azonban ez nem tehette olyanná a Szigetköz halállományát amilyen, hanem legfőképpen a napjainkban is folyamatosan működő túlhalászat és az ebben rejlő profitéhség.
  Azzal, hogy a nagyszerűen képzett halászati ellenőreink ezzel szemben pedig semmit az égvilágon nem tesznek, vagy nem tudnak tenni, az mindent elárul róluk, de sajnos ezzel együtt még nem javít a Szigetköz halainak ügyén.”
 • 6. rivotril2mg 2010. július 28. 04:16
  „életben nagyobb örömük ne legyen annál hogy ilyen horgászokat fognak”
 • 5. janika 2010. július 23. 19:13
  „Képzelhetik, hogy a horgászok jóformán az ásott kútba is lógathatnának ennyi erővel . Halat fogni se e megye folyóiba, se ott nem tudnának fogni!”
 • 4. hovatovabb 2010. július 23. 17:52
  „Ezekszerint a hal ritkább mint a fehér holló..!!!!!
  50 m es rekesztőhállóban 4 db hal ???????
  És minden évben bizonyítják hogy megfelelő a halak Faunája ....
  Statisztika szerint rendben minden”
 • 3. Túrabakancs 2010. július 23. 13:34
  „Ha már az emberke kérte, ott helyben agyon kellett volna ütni.
  A kérést minden esetben teljesíteni kell, elvégre a szolidaritás
  és a segítségnyújtás a mai viszonyok melletti elengedhetetlen,
  sőt kötelező. :)”
 • 2. janika 2010. július 23. 12:46
  „No most aztán " Horgász a pácba" itt is. Vajon arra mikor kap a horgász választ, hogy miért is kell 6800,-Ft fizetni, ahhoz, hogy horgászjegyet vehessen a horgász? Miért kell a horgászokat megvágni szövetségi jegy, Egyesületi tagsági díj, valamint MOHOSZ díj kivetésével, hisz ezek egy szalmaszálat nem tesznek keresztbe a horgászok érdekébe! Mert ugyebár e három szervezet nélkül nem vehet a halak tulajdonosától horgász engedélyt a horgász! Miért nem az Előre Halászati Szövetkezet adja a horgászoknak az engedélyt?”
 • 1. Imcsi 2010. július 23. 12:18
  „Az ilyen visszaesőket nem lehetne egy időre kivonni a forgalomból (saját költségükön)?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Zarándokúton az El Camino felé

Közel nyolcvanan zarándokolnak egy hét alatt Lébénybe, ahol kulturális műsorral, kiállításokkal,… Tovább olvasom