Kisalföld logö

2018. 06. 21. csütörtök - Alajos, Leila 20°C | 29°C Még több cikk.

Négy figyelmeztetés után irtás, majd büntetés

Dunaremete - Röplapokon, majd a honlapon és a faluújságban is figyelmeztettek parlagfűirtásra. Volt, aki „jegyzőkönyvben” vállalta is kötelezettségét: végül udvarán mégis három falugondnok dolgozott két napig, mire letarolták a gazt. A tulajdonost bírsággal sújthatják.
Nem mindennapi esetben kellett intézkednie nemrégiben Dunaremete körjegyzőjének. A növényvédelemről szóló törvény rendelkezik ugyanis az ingatlanok rendben tartásáról, a parlagfű elleni védekezésről. Eszerint a földhasználó köteles június végéig ingatlanán a parlagfű  virágbimbójának kialakulását megakadályozni, s ezt az állapotot a vegetáció végéig fenntartani. Aki ezt elmulasztja, annak költségére a hatóság irthat s növényvédelmi bírságra is számíthat.

„Az allergiát okozó területekről felmérést végeztünk, s egy általános felhívást küldtünk ki a lakóknak" – kezdte dr. Tóth Zoltán. „Ezt követően az érintettek névre szóló figyelmeztetést kaptak feladatuk elvégzésére. Mivel még mindig akadtak parlagfüves területek, ezért a település honlapján is olvasható volt a felhívás, sőt, a nemrégiben megjelent faluújságban is kértük ezek kiirtását.

Így kell: Darnózseli határában, a kerékpárút mellett irtják a gazt és szükség esetén a parlagfüvet – azonban ez nem minden portánál van így.
Így kell: Darnózseli határában, a kerékpárút mellett irtják a gazt és szükség esetén a parlagfüvet – azonban ez nem minden portánál van így.


Ám még így is akadt egy olyan porta Dunaremetén, ahol áldatlan állapotok maradtak, beidéztük tulajdonosát s jegyzőkönyvben aláírásával vállalta, hogy július közepéig rendbe teszi udvarát. Végül ez a határidő is lejárt: a környéken élő lakók egyike a tarthatatlan állapotra hívta fel a figyelmet, jó néhány parlagfűre allergiás lakik ugyanis a településen. Végül három falugondnokunk a »Parlagfűmentes Magyarországért« pályázaton nyert fűkaszánkkal elkezdte a munkát: két napjukba telt, mire letarolták a kertet.

A képviselő-testület dönt majd, hogy a tulajdonosra mekkora költséget terhel a kaszálásból, s hogy növényvédelmi bírsággal sújtja-e. Azt ígérhetem: ha bárhol hasonló esettel találkozunk, ott a hivatal következetesen jár majd el" – mondta a körjegyző.

Húszezer forint a minimum
A növényvédelmi bírság alsó határa húszezer forint. A védekezésről szóló felhívást a körjegyzőség mindhárom településére, Darnózselire, Dunaremetére és Kisbodakra is kiküldték.

Olvasóink írták

  • 1. TB 2008. július 31. 14:30
    „A fenti fotót nézve, jobb ha nem tér le senki a kerékpárútról, mert kiderülne, hogy valóban csak az adott helyszínen "irtják a gazt és szükség esetén a parlagfüvet".”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Munkát keres a 38 éves rokkantnyugdíjas férfi

Régió - Két éve tudta meg, hogy egy vesével született, azóta hiába próbál munkát találni a… Tovább olvasom