Kisalföld logö

2017. 08. 20. vasárnap - István 17°C | 23°C Még több cikk.

Négy évtized a Kühnében

A Kühnében, majd a Vogel & Nootnál töltött csaknem negyven év után július elsejétől nyugdíjba vonul Horváth László, a Vogel & Noot Hőtechnika Kft. ügyvezető vezérigazgatója.
A Kühnében, majd a Vogel & Nootnál töltött csaknem negyven év után július elsejétől nyugdíjba vonul Horváth László, a Vogel & Noot Hőtechnika Kft. ügyvezető vezérigazgatója.

– Lébényben földműves szülők gyermekeként láttam meg a napvilágot. A győri Gépipari Technikum elvégzése után a Budapesti Műszaki Egyetem gépészmérnöki karára jelentkeztem – emlékezik Horváth László, aki pályáját a Kühne-gyárban ösztöndíjasként kezdte. 1969-től gyakorlatilag lépésről lépésre végigjárta a szakmai ranglétrát, 1983-ban háromezer alkalmazott igazgatója lett a gyárban.

Munkát adni

A rendszerváltást közvetlenül megelőző és követő időszak megrendítette a Kühnét, elbocsátások következtek, sokaknak bizonytalanná vált a megélhetésük a nagy múltú gyárban.

– Munkát hozni az embereknek, ez volt az elsődleges célunk – hangsúlyozza az igazgató. Így esett a választás az ekegyártását Magyarországra telepíteni szándékozó Vogel & Noot osztrák cégre.
A Mezőgépgyár Kft. és a Hőtechnika Kft. az 1991-es megalapítása után néhány évvel később a Technológiai Kft.-vel bővült, összesen hatszázötven alkalmazottal. A 2002-es tulajdonváltást követően Horváth László a Hőtechnika Kft.-t (ezt a finn Rettig cég vásárolta meg) választotta. Most innen vonul nyugdíjba, helyét az igazgatói székben más veszi át.

Család és hobbi

A hatvankét éves nagyapa büszkén mesél sikeres gyerekeiről, három unokájáról (a negyedik már útban van).

– Aktív éveim alatt legfontosabb volt a stabil családi háttér, aminek szíve, motorja, biztosítója a feleségem volt – fogalmazódik meg a hála és a köszönet az igazgatótól.

Örömmel nyilatkozik hobbijáról, a vadászatról is. Nyugdíjasként több időt tölthet nemcsak a családjával, hanem a vadászattal is. Több trófea büszke tulajdonosa, köztük egy aranyérmes vadkané és több afrikai vadé. Tagja a Badacsonyi Vinum Vulcarum Borlovagrendnek.

Aktív korában a társadalmi életből is kivette részét: a Gépipari Tudományos Egyesület helyi elnöke, a Magyar Tudományos Akadémia Mezőgazdasági Szakbizottságának állandó meghívott tagja, a Mezőgépgyártók Országos Szövetségének elnökhelyettese.

Mészely Réka

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vigyázz, gyerekek!

Baleset-megelőzési napnak adott otthont nemrégiben a hédervári Timaffy László Pedagógiai Központ. Tovább olvasom