Kisalföld logö

2018. 05. 25. péntek - Orbán 17°C | 25°C Még több cikk.

Négy elsős szeptemberben?

Veszélybe kerülhet az újrónafői általános iskola működése, miután a következő tanévre mindössze négy első osztályos gyermek érkezését várják.
illusztráció
Az újrónafői általános iskola tanulónak létszáma évről évre csökken. Míg alig tíz évvel ezelőtt csaknem százhatvan diák koptatta a település iskolájának padjait, addig mára nyolcvankilencen ülnek csak a tanórákon. Az osztályok létszáma messze alatta marad az országos szintnek, átlagosan tizenkét nebuló jár egy-egy évfolyamra. Ezt a csökkenő tendenciát követi az a tény is, miszerint ez idáig csupán négy új első osztályos gyermek érkezését jelezték az intézményben a következő tanévre.

Kovács Péterné polgármester szerint az egyre kisebb tanulólétszám egyik oka, hogy a falu lakosságának átlagéletkora folyamatosan emelkedik, kevesebb gyerek születik. A legnagyobb gondot viszont az okozza, hogy a szülők előszeretettel íratják be csemetéiket Mosonmagyaróváron iskolába. A tanoda jövőjéről az áprilisi testületi ülésen döntenek a képviselők. A polgármester hangsúlyozta: az önkormányzat az iskolát mindenképpen tovább szeretné működtetni, egyes osztályok összevonása azonban előfordulhat. Elhatározásukat az is alátámasztja, hogy folytatják az intézményfelújítást. A csaknem 12 millió forintos beruházás – ami magában foglalja a nyílászárók cseréjét és a fűtéskorszerűsítést – tízszázalékos önrészét az önkormányzat biztosítaná a pályázati forrás mellett.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tankok, repülők, autók és várak

Tíz országból érkezett csaknem félezer makettező több mint 1300 munkáját mutatta be a hétvégén… Tovább olvasom