Kisalföld logö

2017. 09. 24. vasárnap - Gellért, Mercédesz 10°C | 17°C Még több cikk.

`Ne néhány felelőtlen motorcsónakos alapján általánosítsanak

Mosonmagyaróvár - A Mosoni-Duna Hajós Egyesület tagjai szerint nem szabad általánosítva elítélni a motorcsónakosokat, hiszen többségük a szabályokat betartva közlekedik. Az egyesület sokat tesz a Mosoni-Duna rendbetételéért és a vízi közlekedés szabályainak betartatásáért.
„Nem vadvízi törvények, hanem a vízi közlekedés szabályai uralkodnak a Mosoni Dunán" – álltja Csereklyei László, a Mosoni-Duna Hajós Egyesület elnöke, reagálva a folyó mentén élők felvetéseire. Amint arról az elmúlt napokban beszámoltunk, a balesetveszély, a hatalmas hullámok és a zaj miatt panaszkodnak a Mosoni-Duna mellett élő mosonmagyaróváriak. Úgy vélik: teljesen szabályozatlan a vízi közlekedés a folyón, és az itatói részen épült kikötő miatt a vízi járművek keltette nagy hullámok tönkreteszik a stégeket, a csónakokat is. A helyi motorcsónak-tulajdonosok azonban teljesen másként látják a helyzetet.

Csereklyei László szerint minden évben ilyenkor nyár végén előáll néhány part menti lakó, akit zavarnak a motorcsónakok által keltett hullámok. Az elnök szavai szerint 1970 óta rendelkezik a kishajó-vezetői engedéllyel és azóta minden évben akad néhány ember, akinek „csípik a szemét" a motorcsónakosok.

– A legnagyobb probléma, hogy ezek az emberek általánosítanak. Ha valakinek problémája van a motorcsónakokkal, konkrét dolgokról beszéljen, minden hajó rendelkezik jól látható lajstromszámmal, ami alapján bejelentést lehet tenni. Mint ahogy a közúti közlekedésben, úgy a vízen is akadnak renitensek, akik nem tartják be a szabályokat. Két-három ilyen ember miatt azonban nem szabad elverni a port az egész motorcsónakos-társadalmon. Egyesületünk éppen az ilyen támadások kivédésére alakult. Azóta nagyon sokat tettünk a Mosoni-Dunáért, folyamatosan egyeztetünk a különböző vízi egyesületekkel, meder- és parttakarításokat szervezünk, saját költségünkön sólyát építettünk és ügyelünk arra is, hogy rend legyen a folyón. Úgy vélem, sajnos ez a part menti lakók közül sokakról nem mondható el, akik panaszkodnak a motorcsónakok miatt. Többen teljesen a folyóig lerekesztik a vízpartot, azt gondolják, mivel tulajdonhoz jutottak a parton, már az egész Mosoni-Duna az övék – hangsúlyozta az egyesületi elnök.

A motorcsónakosok a nyár elején egyeztetést hívtak össze a vízi egyesületek képviselőivel, hogy megelőzzék a vízi baleseteket. Megállapodtak többek között arról is, hogy a Mosoni-Dunán a Lajta torkolatától a vízfolyással szemben az óvári felső szakaszig „hullámzást kelteni tilos" táblát szeretnének kihelyezni. Emellett az egyesület tagjai megállapodtak abban is, hogy mindenki felhívja saját tagjainak figyelmét a hajózási szabályzat betartására.

Olvasóink írták

 • 11. Ellopott csónak 2008. augusztus 26. 11:48
  „Kedves Hozzászólók!
  Bár nem témába vágó, mégis szeretném megjegyezni, hogy a hétvégén (péntek éjjel) eltulajdonították a Mosoni-Dunán, az Itatótól nem messze fekvö telkünk mellett szabályosan (karomnyi vastag láncokkal) lekötött kis müanyag kék-fehér (dióhéjra emlékeztetö) csónakunkat. Ugyan a csónak maga nem nagy érték, de a célnak (és föleg méretéböl adódóan környezeti szempontból is) nagyon megfelelt. Kérem a becsületes megtalálót, kis juttatás ellenében informáljon, ha valahol feltünik. Üzenem a tolvaj(ok)nak, hogy rendörség bevonásával keressük öket és hogy az ilyen embernek legszívesebben mind a tíz ujját levágnám! Szégyellje magát!”
 • 10. Lovas Károly Mosoni-Duna Hajós Egyesület 2008. augusztus 26. 08:28
  „Úgy látom, hogy még mindíg megy a sárdobálás csak annyit szeretnék hozzáfűzni, hogy a Mosoni-Duna Hajós Egyesület nem hatóság nincs joga viziközlekedés szabályait betartatni senkivel az alapszabályzatban le van írva, hogy a tagok tartsák be a szabályokat ez amit tehetűnk nem szólhatunk a fűrdőzőknek sem, hogy csak a bólyán belül legyenek a vízben ill. az evezősök ne a víz közepén egymásba kapaszkodva csorogjanak a vízfolyással. Egyébként T.Pan.Cser urat szeretném sok szeretettel meghivni Szept. 6.-án délután az Itatóhoz, hogy közelebbről is megismerje a hajósokat esetleg valakivel még a vízre is kimenne motorcsónakkal, hogy megérezze az ízét mert amíg nem kóstolta addíg nem tudja, hogy miről van szó, biztos, hogy jut még egyt tál pörkölt neki is. üdv mindenkinek szerintem valamiféle kompromisszumra van szükség de ezt csak nyíltan lehet megbeszélni álnevek mögül nagyon nehéz.
  lovas.karoly@t-online.hu e-mail címen is lehet velem kommunikálni”
 • 9. pan.cser 2008. augusztus 25. 22:16
  „Kedves Mercury! Önnek minden tekintetben igaza van. Higgye el nekem is tetszenek a motoros hajók, nagyok még jobban. Nem tudom miért kell a Mosoni-Dunán erőltetni ami nem idevaló! Kedves "Citizen" én vitaindítónak pancsoltam bele a témába, a véleményekre vagyok kíváncsi!”
 • 8. Citizen 2008. augusztus 25. 21:55
  „Tisztelt pan.cser! Elözö hozászolásom nem kimondottan erre a komentjére vonatkozott hanem az eddig általam olvasotakra melyekböl igenis sugárzik a negativ hozzá állás még ha tagadja is .Esetleg majd jelzem önnek ha megint ilyen hangulatu levelet olvasnék öntöl .Amugy levelemet nem vita inditonak szántam csak gondoltam hátha mégis lessz valami hatása önre .”
 • 7. Mercury 2008. augusztus 25. 21:28
  „Szerintem egy jobb géppel (a nagyobb jobb!) az ember ki sem megy a Mosoni-Dunára. Mi Komáromba megyünk és onnan jövünk fel Kilitiig. A Nagy Dunán a kutyát nem zavar a bárkám.”
 • 6. pan.cser 2008. augusztus 25. 21:14
  „Tisztelt "Citizen"! A hibák javítani akarása egyáltalán nem fásultság. Egyetlen egyszer nem panaszkodtam, nem is szoktam szinte soha, mert nincs rá okom. Ne tessék összetéveszteni az almát a körtével. Az, hogy a Balatonon nincs motorcsónak pozitívum, ha a Mosoni Dunán sem lesz, az is az lesz. Mi a pozitív a mostani állapotokban? A fásult embernek mindegy, aki nem az, az változtatni akar. Ha nem gondolkodunk előre(jövőkép) mi lesz szeretett városunk folyójából? A motorcsónakosok keressenek maguknak helyet a környező vizeken, ahol kedvükre hódolhatnak szenvedélyüknek, viszont ott nincs helye, fürdőzőknek, gumimatracnak, hullámzásra kényes kishajóknak!”
 • 5. Citizen 2008. augusztus 25. 20:07
  „Tisztelt pan.cser. Az én álmom meg hogy egyszer nem egy ilyen megfásult ember fog mindenhez komenteket irni. Nincsen se csónakom se más vizi eszközöm ,ezért nem vagyok elfogult de ami zavar hogy ön mióta regisztrált erre az oldalra még nem irt soha pozitiv kritikát semmiröl se csak mindig panaszkodott.Remélem azért elöbb vagy utobb történik önnel valami jo is az életben ami talán arra sarkalja hogy lássa a pozitiv dolgokat is .”
 • 4. pan.cser 2008. augusztus 25. 19:59
  „A motorcsónakok száma egyre nő, vizsgálta-e valaki mennyit bír el a folyó? A motorcsónakok nagy száma erősen akadályozza a vizisportokat, mert a megjelenésük és vad száguldásuk láttán, Magyaróvától Rajkáig tartó szakaszon komolyan mondom elönt a félelem, gondolom nem csak engem. Lehet sportnak nevezni a motorcsónakázást, de testedzés szempontjából nem sok haszna van. Viszont miattuk sokan nem teszik vízre a hajójukat, nem vesznek, nem kölcsönöznek. Az én álmom az, hogy egészen Rajkától Győrig hobby motorcsónak mentes lesz a folyó, kenuk kajakok százai veszik igénybe a csodás, romantikus partok között immár szeliden hömpölygő kanyargós folyót.”
 • 3. Hajós 2008. augusztus 25. 18:26
  „Egyébként ha az elnök úr konkrétan tudja, hogy két-három renitens van, akkor minden bizonnyal tudja a lajstromszámukat is. Az egész problémát megoldhatná az egyesületük, ha megtennék a bejelentést a két-három renitens ellen. Miért várja el másoktól, ha a többek között ezért is létrejött egyesületük sem teszi meg?”
 • 2. Hajós 2008. augusztus 25. 18:05
  „Azt gondolom, hogy a mértékletesség elvének betartásával mindenkinek joga van a Mosoni-Dunához. Azt azonban tudomásul kell venni, hogy a motorcsónakok által keltett zaj és hullámzás létező probléma. A vízparton pihenésüket keresők joggal elvárhatják a csendet és a zavartalan fürdőzést. A motorcsónakkal rendelkezők viszont joggal elvárhatják, hogy azt használhassák, ha egyébként nincs tiltva. A megoldás az, hogy a közúthoz hasonlóan ki kell jelölni azokat a szakaszokat, amelyeken korlátozni kell bizonyos teljesítmény feletti motorcsónakok használatát. A többi szakaszon az egyébként is elvárt gondosság (kenu, horgászcsónak, stb) mellett szabadon használható legyen. Hogy alsó-szigetközi példát hozzak: Aranyparttól a Széchenyi hídig csökkenett sebességgel lehessen haladni (érdekes, hogy nincs előírva, de mégis így történik ezen a részen), Iparcsatorna bejáratánál csökkentett sebesség, véneki révnél csökkentett sebesség kellene. Legyenek a part mentén kijelölt csónaklekötőhelyek. Ezek mellett csökkenett sebességgel lehessen elhaladni. A nem kijelölt helyen tárolt csónakok tulajdonosai pedig vállalják a hullámkeltésből származó kellemetlenségeket. A Hajózási Szabályzat nem elsősorban kishajókra van kitalálva, és a betartatása a jelenlegi vízirendészeti létszámmal és jelenléttel lehetetlen.”
 • 1. pan.cser 2008. augusztus 25. 16:51
  „A motorcsónakosoknak igazuk van, csak azt teszik amit megtehetnek. Ha fiatalabb lennék én is szívesen feszítenék félmeztelenül egy kiváló száguldó hajón egy bikinis cicababával az oldalamon. EZ AZ ÉREM EGYIK OLDALA! Viszont, hogy egynéhány ember kedvtelésével sok mindent lehet szembeállítani, amelyre majd a vitában nyilván sor is kerül. Én nem tartok szerencsésnek az elnök úr hozzáállását. Az mondja ugyanis, hogy néhány embernek "csipik a szemét" a motorcsónakosok, magyarul, aki kifogást emel az pusztán irigy. Nem így van. A másik ami visszatetsző a nyilatkozatban, hogy a nyilvánvaló motorcsónakos hibákat gyerekes módon, mások hibájának felemlegetésével próbálja kisebbíteni, pedig mások vétke engem meg őt sem mentesíti semmilyen felelősség alól. A motorcsónakos társadalmon senki sem akarja elverni a port, mert a motorcsónakok nem valók a Mosoni Dunára szerintem, kivéve a munkájukat végzőket. A renitens motorcsónakos feljelentésére biztatni értelmetlen, mert egy szál fürdőgatyában nem szokott mobiltelefon lenni, másrészt ha mégis van a kajakban mobil és szólunk a Rendőrségnek akkor mi van? Bizonyítani is kéne, azt meg nem lehet. A hullámok? Nos aki megmondja mekkora hullám szabályellenes olyannal még nem találkoztam. Ha viszont nincs motorcsónak hullám sincs! Ez a megoldás!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fiatalok hét országból

Dunasziget - A Youth in Action (Fiatalok Lendületben) nevű uniós ifjúsági csereprogram célja, hogy a… Tovább olvasom