Kisalföld logö

2017. 12. 12. kedd - Gabriella 6°C | 14°C Még több cikk.

Ne csak pénzt, feladatot is vegyen vissza a kormány

Kistérség - Átgondolatlannak és teljesíthetetlennek gondolják a megkérdezett kistérségi településvezetők a kormány azon szándékát, hogy a következő évben 90–120 milliárd forintot vonjanak el az önkormányzatoktól. Mint mondják, már így is alig jut fejlesztésekre.

Nem népszerű a kormány azon terve, hogy a jövő évi költségvetés az önkormányzatoknak 90–120 milliárd forinttal kevesebbet juttatna. A részletek még nem tisztázódtak s portálunk arra kereste a választ, hol tudnának még spórolni az önkormányzatok.

– Ha a kormány nemcsak a normatívákat csökkentené évről évre, hanem feladatokat is átvállalna, akkor elképzelhetőnek látnánk a 120 milliárd forintos megtakarítást. Ezzel szemben azt látjuk, hogy egyre több munkát kapnak az önkormányzatok – magyarázza Szabó Miklós, Mosonmagyaróvár polgármestere, aki elmondta: a megörökölt adósságállományt igyekeztek csökkenteni, végrehajtották a szükséges létszámleépítéseket, az energiaköltségeken is takarékoskodnak. A spórolás jegyében zajlott a Joule Kft. és a Városüzemeltető és Fenntartó Kft. összevonása is. Ha csak az iparűzési adó 15 százalékát vinnék el a városból, az is nagy érvágás lenne a településnek, ugyanis ez Mosonmagyaróvár esetében háromszázmillió forint lenne.

A községek, kistelepülések vezetői sem kevésbé pesszimisták, mint mondták, a kevésből még fájóbb, ha egy kicsit is elvesznek. – Az újabban nyilvánosságra került elképzelések szerint csökkentik a gyermekétkeztetési támogatást, az oktatási alapnormatívát, valamint a szociális és gyermekjóléti támogatásokat is – hangsúlyozza Széles Sándor, Máriakálnok polgármestere. Kifejtette: így 2010-ben Máriakálnok önkormányzata nem pályázhat az előzőleg tervezett önkormányzati út felújítására (Hársfa utca). Várhatóan elmarad az alsós iskolaépület nyílás- zárócseréje és külső homlokzati felújítása. A megnövekvő önkormányzati feladatok és terhek mellett – hulladékgazdálkodási feladatok átvállalása a kormányzattól, turisztikai rendszer kiépítése, szennyvíztisztító-bővítés – jelentkező kötelező jellegű fejlesztések miatt nagy nehézségekbe ütközik majd a szociálisan rászoruló gyermekek étkeztetésének, valamint a tankönyv és iskolaszerek beszerzésének támogatása. A kis lélekszámú településeken, ahol a költségvetési főösszeg is alacsony, lényegesen nagyobb teher jelentkezik, mivel sem átcsoportosításra, sem hitel felvételére nincs lehetőség. Ezáltal az önkormányzatok ellehetetlenülése tovább fokozódik.

Máriakálnok 2005-től átszervezte óvodáját, iskoláját, polgármesteri hivatalát, a könyvtárt, azaz valamennyi olyan intézményét, ahol megtakarításra kínálkozott lehetőség. – A továbbiakban már csak a végleges bezárás lehetősége marad fenn, amit minden normális érzésű ember elutasít – szögezte le a máriakálnoki vezető.

Dunakiliti költségvetésének 90 százalékát évek óta a működési költségek teszik ki, Szokoli Sándor polgármester véleménye szerint már így is csak pályázati támogatásokkal lehet fejleszteni a településeken.

Energiamegtakarítással lehetne jelentős összegeket spórolni – vallja Szőke László, Hegyeshalom polgármestere. Igen ám, de a korszerű fűtéstechnológia, a napkollektorok, az épületek szigetelése, a villanyhálózat cseréje sokba kerül, amire ilyen szűkös időkben ritkán tudnak áldozni az önkormányzatok. – A kis önkormányzatoknak nincs jövőjük, a kevésből nincs mit spórolni – panaszolja Odor Ernő, Várbalog polgármestere. Három-négy éve a vagyonfelélés útjára álltak megoldásként, ingatlanokat adnak el, hogy a működési költségek hézagjait kipótolják.


A kis lélekszámú településeken sem átcsoportosításra, sem hitel felvételére nincs lehetőség. - mondta Széles Sándor polgármester

 

Olvasóink írták

  • 1. janika 2009. szeptember 16. 19:35
    „No, azért ennyire hülyének ne nézzék ezt a uralkodó társaságot!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tizennyolc gyerek a tíz férőhelyes bölcsődében

Hegyeshalom - Teljes kihasználtsággal működik a bölcsőde, ám nagyon sok szülő vár még arra, hogy… Tovább olvasom