Kisalföld logö

2018. 02. 21. szerda - Eleonóra 0°C | 1°C Még több cikk.

Natúrpark előtti védelembővítés

A szigetközi hullámtér felső és alsó része védelem alá kerülhet: a tervek szerint első lépcsőben háromezer hektárral növelik meg a tájvédelmi körzetet.
Az elképzelések már a természetvédelmi hivatal asztalán vannak: jövőre pedig natúrparkot alakíthatnak ki a térségben. Tizenhét éve született rendelet a Szigetköz egyes területeinek oltalmáról: tájvédelmi körzetet létesítettek a Duna és a Moso ni-Duna mentén a sajátos vízrendszer, valamint a növény- és ál latvilág megőrzésének érdekében. A megye második legnagyobb tájvédelmi körzete két területet – s 21 önkormányzatot – foglal magában: a Duna hullámterének keleti felét (Dunaszigettől a medvei hídig) és a Mosoni-Duna hullámterét Győrig. A terület 9157 hektár kiterjedésű, melyből 1325 hektár fokozottan vé dett.

A helyi jelentőségű védett értékek közé tartozik többek kö zött a hédervári Kont-emlékhely, a lipót–darnói vadgesztenye sor s a tizenkét véneki kocsányos tölgy. A legértékesebbnek mondott mocsárrétek közül már csak egy található a Felső-Szi getközben. A szigetközi erdők keményfaállománya 11 százalékra zsugorodott, s a természetközeli állapotú erdők aránya a becs lések szerint 20 százalék körülire csökkent. A hullámtér felső része lenne a magja A Duna árterének nyugati része, tekintettel az akkor még épülő bős–nagymarosi vízlépcsőrendszerre, kimaradt a védelem ből. Erre a területre tervezték a dunakiliti duzzasztó építményeit és a duzzasztott tavat.

A mostani elképzelés szerint a szigetközi hullámtér felső részén – Rajka, Dunakiliti, Dunasziget – 2000 hektárral, az alsó szakaszon – Nagybajcstól Vénekig – 300 hek tárral, valamint a mentett oldali szakaszon 700 hektárral bővül ne a tájvédelmi körzet. Ezt a tervezetet már kidolgozta és elfo gadásra javasolva beadta a Fertő–Hanság Nemzeti Park Igazga tósága a természetvédelmi hivatalnak. Információink szerint e területek nagy része tartozna a Natura 2000 természetvédelmi programba is.

Mint ismert, a tervek – s a miniszteri ígéret – sze rint pedig következő lépésben jövőre natúrparkká nyilvánítaná a minisztérium Szigetközt. Miniszteri rendeletre várva Dr. Kárpáti László, a Fertő–Hanság Nemzeti Park Igazgató ságának vezetője elmondta: a védetté nyilvánítás egy hosszabb folyamat. Az érintett területek felmérését elvégezték. A kezelési tervet az érintettekkel és a hatóságokkal egyeztetik: néhány la kossági fórumot még tartanak az ügyben.

A dokumentumok legnagyobb része azonban már a természetvédelmi hivatal asz talán van, az ő jóváhagyásukra várnak. A legtöbb rész nem érint magánterületet: főként erdők és láprétek kerülnének védettség alá. A tárcaközi egyeztetés után miniszteri rendelet alapján lehet bővíteni majd a Szigetközi Tájvédelmi Körzetet. Nem sérülnek az érdekek Tóth István dunaszigeti polgármester elmondta: bár korábban egyetlen érintett önkormányzatot sem kérdeztek meg az ügy ben, a hullámtéri védelem ellen nincsen kifogásuk.

– Egyetlen önkormányzat sem hallott konkrétumokat az ügy ben, s a véleményünket sem kérték ki. Attól tartottunk, a szán tóterületeket is érinti a döntés, ám szerencsére a tájvédelmi kör zet mostani kibővítése úgy tűnik, nem veszélyezteti a helyiek ér dekeit – mondta a polgármester. Varga Kálmán, Rajka településvezetője tőlünk értesült a táj védelmi körzet bővítéséről: mint mondta, egyelőre nem ismeri az érintett területeket. Cséfalvay Tájvédelmi körzet: A védett területről a markolók is el tűnhetnek. A tervezett bővítés: Magja a felső-szigetközi hullámtér lenne.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Üveggyáron innen, az átkelőn túl

Nickelsdorf érdekelt abban, hogy megállapodjanak a két ország állampolgárainak érdekében az átkelés… Tovább olvasom