Kisalföld logö

2017. 11. 18. szombat - Jenő 3°C | 8°C Még több cikk.

Napraforgójukat akarták a gazdák

A lébényi mezőgazdasági szövetkezet udvarán gyűlt össze mintegy húsz becsapott termelő.

A gazdák megpróbálták megakadályozni az ott tárolt több mint 800 tonna napraforgónak az elszállítását, aminek vételárát nem fizették ki számukra. Amint arról lapunkban tegnap már beszámoltunk, csaknem 200 millió forintot követel az a négy mezőgazdasági vállalkozás – több tucat magánszemélyt is képviselve –, amelyek tavalyi napraforgótermésüket eladták egy győri kft. -nek.

A társaság azonban nem fizetett, a napraforgót továbbadta, ám az új vevő sem fizetett, inkább új vásárlót keresett, ami végül egy osztrák érdekeltségű cégnek értékesítette a gazdálkodók napraforgóját. Az osztrák cég kifizette az árut, de a pénzt nem kapták meg az eredeti eladók. Az ügyben időközben a megyei rendőr-főkapitányság nyomozást indított a napraforgóügyben jelentős értékre elkövetett csalás alapos gyanúja miatt.

A pénzüket követelő termelők úgy értesültek, hogy a termény egy részét a lébényi szövetkezet raktárából szerdán kezdi meg elszállítani az osztrák vevő. Az elkeseredett gazdák tegnap reggel megjelentek a lébényi tsz telephelyén, hogy megpróbálják megakadályozni a termény elszállítását. A demonstrálóknak azonban be kellett látniuk, hogy jogilag semmit sem tehetnek a szállítás ellen, így csupán a figyelmet tudták felhívni erre a szavaik szerint „fondorlatos adásvételre".

Hadarits Kálmán, a nagylózsi Növény Kft. ügyvezetője a helyszínen a Kisalföldnek elmondta: több tucat pórul járt társával együtt azt sérelmezik, hogy bár a rendőrség megállapította a bűncselekményt az ügyben, mégsem zárolták a napraforgót. Szerinte őket illeti ez a termény, hiszen a számla ellenében sem kapták meg annak vételárát.

– A szemünk előtt viszik el az egész tavalyi termésünket és semmit sem tehetünk ellene. Sok termelőnek egy egész éves jövedelme veszett oda – hangsúlyozta Hadarits Kálmán. Kákonyi Tibor, a devecseri Agrokémiai Kft. egyik ügyvezetője hasonlóképp vélekedett, mint mondta: zárolni kellett volna addig a napraforgót, amíg nem tisztázódnak az ügy részletei. Lex Ernő, a nagycenki termelőszövetkezet elnökhelyettese szintén úgy véli, zárolni kellett volna a napraforgót, hiszen így semmi sem védi a termelők érdekeit. Ha nem sikerül előteremteni a pénzt vagy visszaszerezni a terményt, az a szövetkezetek bukásához vezethet, sok termelő pedig teljesen tönkremegy.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Új helyre került a nőgyógyászat

A Karolina Kórház rekonstrukciója során a sebészeti részleg helyét a nőgyógyászat kapta meg. Tovább olvasom