Kisalföld logö

2018. 02. 24. szombat - Mátyás -8°C | 2°C Még több cikk.

Nagyobb lett a beépíthetőség az egykori üdülőövezetben

Mosonmagyaróvár - Tíz százalékkal emelték a beépíthetőséget a lovasiskola szomszédságában lévő területeken. Ez a tömb eredetileg üdülőövezet volt, ám 2001-ben kertvárosi zónába sorolták, akkor a beépíthetőség nem változott. Most a lakók kérték ezt az önkormányzattól.

A Kálnoki utca, lovasiskola és a Lajta folyó által határolt lakótömböt a ’70-es években alakították ki. Eredetileg üdülőövezetnek jelölték ki ezt a területet, főképp az akkor épült városközpont panelrengetegéből a „szabadba" vágyó lakók vásároltak itt telkeket. Az üdülőövezet céljának megfelelően a telkek zöme 350 négyzetméteres. Az eredeti szabályozás szerint a terület legfeljebb 15 százaléka építhető be, a megengedett építménymagasság pedig 4,5 méter. Néhány nagyobb telek esetében a beépíthetőség 25 százalékos.

Manapság egyre több tulajdonos az épületét már nem üdülőként, hanem állandó lakhelyként használja. A lakók nyomásának engedve az önkormányzat nyolc évvel ezelőtt az egész tömböt ˝kertvárosi lakózónába˝ sorolta, a beépítési paramétereket azonban változatlanul hagyták. Ennek ellenére azonban számos épület túllépte ezeket a paramétereket. Az elmúlt években folyamatosan építették be a tömböt, mára a telkek körülbelül harmada áll még üresen. A területen a teljes közművesítés is tavaly befejeződött már.

Megnövelték – Ezentúl már a telkek negyedét beépíthetik tulajdonosaik a lovasiskola szomszédságában lévő területeken.
Megnövelték – Ezentúl már a telkek negyedét beépíthetik tulajdonosaik a lovasiskola szomszédságában lévő területeken.

Idén tavasszal érkezett kérelem az önkormányzathoz a terület több lakójának aláírásával, amiben azt kérték, hogy a beépíthető terület nagyságát emeljék tizenötről húsz százalékra. A helyi építési szabályzatban azonban nincs 20 százalékos zóna, ezért ezt 25 százalékosra lehet csak módosítani. Az önkormányzat városfejlesztési, környezetvédelmi és európai integrációs bizottsága a kérelemmel kapcsolatban előzetesen úgy döntött: a tömb valamennyi lakóját meg kell kérdezni a módosításról. Így az esetleges döntést nem tíz kérelmező igénye alapján kell meghozniuk. A hivatal írásban megkereste a tömb mind a 126 tulajdonosát: támogatják-e a beépítési százalék növelését. A megkeresésre összesen hetvenöten válaszoltak, 91 százalékuk – ez a tömb összes tulajdonosának 54 százaléka – igent mondott a módosításra.

Mindezek alapján a bizottság is támogatta a szabályozási terv módosítását, amit aztán a képviselő-testület legutóbbi ülésén fogadott el. Ennek alapján a beépíthető terület nagysága 25 százalékra nőtt, ám az egyéb paraméterek – így a megengedett építménymagasság – változatlanok maradtak.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ne csak pénzt, feladatot is vegyen vissza a kormány

Teljesíthetetlennek gondolják a kistérségi településvezetők a kormány azon szándékát, hogy a következő évben 90–120 milliárd forintot vonjanak el az önkormányzatoktól. Tovább olvasom