Kisalföld logö

2018. 05. 22. kedd - Júlia, Rita 14°C | 25°C Még több cikk.

Nagyobb kapacitású szennyvíztisztító

A hédervári regionális szennyvíztelep kapacitásbővítésére egymillió eurót nyert a tulajdonos, a helyi és a lipóti önkormányzat. Másfél évig dolgoztak a projekten, s még legalább ennyi idő kell az uniós normáknak is megfelelő rendszer felépüléséhez.
A környezetvédelmi infrastrukturális beruházásokra fordítható Phare-pályázaton 1 millió eurót (csaknem 250 millió forintot) nyert Hédervár szennyvíztelepének kapacitásbővítésére. Ebből az összegből tízszázalékos önrészt vállalt. Az üzemeltető Szigetközi Vízszolgáltató Kht.-hoz csatlakozó települések korábban közösen döntöttek a projekt elkészítéséről. Juhász József hédervári polgármester nagyon örült a pozitív elbírálásnak, hisz úgy véli: a kapacitásbővítésre mindenképp szükség van.

– Terveink szerint így a tisztító nagyobb mennyiségű vizet tud tisztítani, s az uniós normáknak megfelelő rendszert építhetünk ki – kezdte a polgármester. – A Mosoni-Duna közelsége miatt is fontos ez a lépés. Terveink szerint egy előgépes módszerrel zárt és nyitott rendszereken, a növényzet gyökerén keresztül tisztul majd a víz. Jelenleg a tervezés szakaszában vagyunk, az elvi vízjogi engedélyt már megszereztük. Úgy vélem, nemcsak egy hasznos létesítmény, hanem egyfajta látványosság is lesz a településen a korszerű szennyvíztelep, s szeretnénk iskolai csoportoknak is bemutatni működését.

Tamás Zoltán, a Szigetközi Vízszolgáltató Kht. ügyvezető igazgatója elmondta: a megyében egyedülálló szennyvíztisztító bővítésére az utolsó pillanatban adták be a pályázatot, hisz hamarosan megszűnik ez a lehetőség. Nemzetközi tendert írnak ki, s véleménye szerint még legalább másfél év kell ahhoz, hogy ténylegesen nagyobb kapacitással működhessen a hédervári rendszer.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A gyors diagnózis érdekében

A mosonmagyaróvári Karolina Kórház rekonstrukciója újabb állomásához érkezett: az ügyeleti… Tovább olvasom