Kisalföld logö

2018. 01. 21. vasárnap - Ágnes -1°C | 3°C Még több cikk.

Nagykövet tárgyal a kishatárról

A napokban újabb reménysugár csillant fel a hegyeshalmi kishatár várva várt megnyitását illetően.
Lapunkban már több alkalommal foglalkoztunk a hegyeshalmi régi átkelő megnyitása körüli, már mintegy másfél éve tartó huzavonával. Ausztria és Magyarország belügyminiszterei még tavaly áprilisban írtak alá megállapodást a két ország közti határátkelők létesítéséről, köztük a hegyeshalmi kishatár személyautó-forgalom előtti megnyitásáról is. Ennek ellenére az átkelőn továbbra is csak gyalog, kerékpárral, illetve az autópályáról letiltott járművekkel lehet közlekedni.

Továbbra is zárva

A magyar határőrség határidőre minden szükséges személyi és tárgyi feltételt megteremtett, ám az osztrákok folyamatosan arra hivatkoztak, hogy részükről még nem sikerült biztosítani e feltételeket. A megoldást nem mozdította előre a levéli Nagy Attila kétszeri aláírásgyűjtése sem. Sem az osztrák, sem pedig a magyar döntéshozók nem tettek semmit az ügy előmozdítása érdekében. Sőt, még az Európai Bizottság sem tartotta magát illetékesnek a kérdésben. Így az átkelő továbbra is zárva a személyautók előtt.

Burgenland vétózta meg

Az osztrákok közben beismerték, valójában nem technikai problémákról van szó, hanem Burgenland tartomány vétózta meg a határnyitást. A határ menti települések lakói a szerintük lényegesen megnövekvő átmenő forgalomtól tartanak.
Most újabb remény csillant fel az átkelő megnyitását illetően. A közelmúltban Bécsben tartott magyar–osztrák közös kormányülésen napirendre került a hegyeshalmi kishatár kérdése is.

Egy csomagban

Stipkovits Pál országgyűlési képviselő, Mosonmagyaróvár polgármestere a Kisalföldnek elmondta: a kormány a bécsi magyar nagykövetet bízta meg, hogy egyeztessen a burgenlandi tartományi vezetéssel és az illetékes hatóságokkal a kérdésben. A polgármester a közelmúltban felkereste a határ menti települések vezetőit, hogy megnyerje őket az ügynek. Ennek köszönhetően a polgármesterek eljuttatták támogató nyilatkozatukat a tartományi vezetésnek. A határnyitás pontos dátuma azonban továbbra sem ismert, mivel a kormány a hegyeshalmi átkelőt egy csomagban kívánja kezelni a többi leendő kishatárral.
Lapunk megkereste a bécsi magyar nagykövetséget, ahol azt a tájékoztatást kaptuk, hogy egyelőre nem tudnak nyilatkozni az átkelő ügyéről, mivel még folynak az egyeztetések.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Négy új cég készül letelepedni

Mosonszentmiklóson több új munkahelyteremtő vállalkozás is szeretne letelepedni. Az önkormányzat… Tovább olvasom