Kisalföld logö

2017. 04. 24. hétfő - György 3°C | 14°C Még több cikk.

Nagyhangú motorokra vadásztak

Mosonmagyaróvár - Közös ellenőrzést tartottak a napokban a Mosonmagyaróvári Rendőrkapitányság munkatársai a Nemzeti Közlekedési Hatóság szakembereivel együtt.
Az akció során elsősorban a motorkerékpárok, segédmotorok és személyautók zajszintjét mérték, valamint műszaki állapotát – főként a gumiabroncs mintázatának mélységét – ellenőrizték. A tapasztalatok szerint a személyautók zajszintjével általában nem volt probléma, a kétkerekűek esetében azonban ez már nem mondható el. Néhány jármű tulajdonosa a teljesítmény növelése érdekében átalakította a motor kipufogórendszerét, ezzel azonban a járművek hangja is jelentősen nőtt. Ezen motorosokra a jogsértés súlyától függően helyszíni bírságot róttak ki vagy szabálysértési eljárást indítottak ellenük.

Olvasóink írták

 • 19. six66 2008. szeptember 30. 12:54
  „Mikor d.u. felébredek, mer valami TAHÓ kiherélt motorkájával elmegy a ház előtt.... miért nem állok pont ott a kereszteződésben, ahol muszáj megállnia ....? Álom.. de előbb-utóbb valamelyik parasztot leveszem a bringájáról, az biztos. NEM csak a csóró egyszerűkről van szó, a tehetős brummogó-fojtás nélküli tahó is ide tartozik.
  (Mielőtt félreérthető lennék... VAN m o t o r o m, de k.... kíváncsi lennék, mi a lényege a tahóskodásnak....)”
 • 18. 13. István 2008. szeptember 14. 09:15
  „A motor folytás nélkül többet is fogyaszt ,de feltűnéshez ez kell míg a Papa adja a tankoláshoz a kemény forintokat . Nem sokáig kell már várni az időjárás miatt a motorok a megfelelő helyre kerülnek. Jövő tavaszig meg lehetne törvényt hozni a hanghatásról , jóval keményebbet. A lámpáig való előre menetelről meg annyit,mig nem lesz közlekedési kutúra addig ne reméljen senki jobbat. Legalább kétsávos utak, a jobb szélső tényleg jobbra tart a beső sávban haladó meg egy kicsit balra és van hely. A MOTOROS MEG NEM KANYRODIK ,HA MEG AZ ÚTJA NEM EGYENES HALADÁS MEGVÁRJA A SORÁT . NYugat EURÓPÁBAN ez már csak így van. De először az agyakban RENDET TENNI!!!!”
 • 17. novice 2008. szeptember 13. 22:42
  „a motoros kontra autós, kontra rendes ember, kontra rendetlen motoros stb, blabla... témát a végtelenségig lehetne folytatni,
  különösebb értelmét nem látom, de azért hozzá vakkantok,
  először is egyénenként kellene rendbe tennie magát akinek kell, aztán nem kéne a rendőröknek ellenőrizgetnie senkit, de sajnos kb 10-ből 2 ember tesz a szabályokra, így aztán kezdődhet a fogócska, a maradék nyolc rendes meg próbálja betartani a hülyék miatti újabb szigorításokat, amik ugye ugyanúgy hatástalanok a szabályszegőkre, mint azelőtt, és kész.
  Amúgy meg nem értek egyet az általánosítással, motoros=szabályszegő=hangos kipufogó=csirkefogó,
  ugyanúgy van közöttük normális is meg nem normális is, mint bármilyen szempont szerint összeállított emberi csoportban,

  uff”
 • 16. jóakaró 2008. szeptember 13. 13:59
  „bebe01-nek: Milyen sportot űz Ön, kedves bebe01 a motorozáson túl?
  Nagyszájú kivagyisággal kerekesszékből még nem nyertek paralimpiát! Megnézném a nagy szája mellett a nagyra kerekedett szemeit is, amikor szembesülne mondjuk egy mindennapos, szimpla, nyílt csonttöréssel az árokparton... Gyanítom, 1-2 napig kissé visszafogná magát! Szíveskedjen kicsit használni a fejét, amig egyben van, amíg a helyén van...
  Más: ha a motorosok tényleg összetartanának, akkor a nagyképű, hőzöngő félig állat csörtetőket úgy nyesnék ki maguk közül, mint Józsi bácsi a parlagfüvet.”
 • 15. 1olvasó 2008. szeptember 13. 08:51
  „Csak azokkal van mindenkinek baja, aki nem tud normálisan közlekedni. Amúgy most épp változtatnak a kresszen és nem lehet előre csorogni, aminek szerintem mindenki örül. Állandóan ránk hozták a frászt. Imádom a nagy motorokat, amikkel kulturált módon közlekednek, de ezek a kiherélt kismotorok irritálnak. Csak húzzák neki ész nélkül, az ember megsüketül, a gyerekek pedig sírva riadnak fel rájuk. Ez ellen tegyenek is valami!”
 • 14. bebe01 2008. szeptember 13. 03:00
  „..kresszen tudtommal módosítottak és előre lehet a motorosoknak csorogni...tavaly még nem engedte,idén változtattak rajta...mért kell folyton a motorosokat fikázni,ők legalább összetartanak...autósknak kellene inkább jobban figyelni rájuk...és ha Lacikának előbb lesz mája akkor mi van??mindenkinek lehet hobbija..és az autósok mintha nem száguldoznának két falu között ugyanúgy...a rendősrésg sem tud márt jobbat kitalálni,mert amivel foglakozni kellene azt nem teszik, merik...”
 • 13. sdfdsfds 2008. szeptember 12. 23:19
  „ez már valami, elismerésem a rendörségnek hogy talált olyan motorost akit meg tudott állitani, ilyent én még nem láttam.Grat”
 • 12. T. 2008. szeptember 12. 17:28
  „Az ellenőrzés lehetett reggel 8-tól délután 4-ig, de a Károly úti körforgalomnál kellene esténként és főleg hétvégén megnézni mi van arrafelé, mert a Kiserdő úton szinte mindig verseny van esténként. Nem értem miért nem jutott eszükbe ez a nyár folyamán vagy tavasszal a rendőr uraknak, jobb szekálni az autósokat napközben a 30as táblánál esetleg 40-nél. Tán majd egyszer arra is lesz idejük, hogy mosonban is körülnézzenek a svédek mindegyikének van-e már jogsijuk??”
 • 11. donor 2008. szeptember 12. 15:38
  „Egy dolog a kiherélt kipufogó hatása. Másik a gyorshajtás.
  De ezt már nagyon nehezen (sehogy sem) értem meg, hogy miért kell ugyanazon háztömbök körül 8-10 alkalommal körbe-körbe motorozni!
  Mert ha siet, siessen! (Előbb lesz új veséje Lacikának...) De ez a szokás már felhergel engem is, másokat is. A tisztességes motorosok renoméját is rontja ez a viselkedés; ne tessenek csodálkozni, ha emiatt (is) közutálatnak tetszenek örvendeni, kedves motorosok, mindannyian!!! Aztán, hogy az egykerekezésről már ne is beszéljek...”
 • 10. hellboy 2008. szeptember 12. 12:21
  „Ákosh Papa:

  halkan megjegyzem, hogy értem mit mondasz, s megis értem, de a kresz szerint nem csoroghatnál előre, s ha a rendőr olyan, akkor úgy megb@sz, hogy ihaj... bár többje rendes, nekem is többször utat engedtek már...”
 • 9. Ákosh Papa 2008. szeptember 12. 10:49
  „Az előttem hozzászólók nagy részével egyetértek, kivéve egy dologgal. Pont a mi nap váltottam autóról robogóra, mert reggelente 15percet és sok liter benzint takarítok meg, mire átérek révfaluból a pápai útra( gyakorlatilag át az egész városon)!! Igenis hogy ki fogom kerülni ezentúl is a pirosban ácsorgó 10-20autót, és előremegyek a lámpához, mert elférek és mert időtakarítok és mert ezért vettem robogót. Akinek nem tetszik, az szálljon ki menjen busszal, vagy vegyen robogót. És nem hinném hogy az autósok kapnának frászt a kerülgetéstől, mert fordított esetben a az autósok 90% szintén baszik belenézni a tükörbe, nem ad elsőbbséget a motorosnak, mégha az szabályosan is próbálna közlekedni. Nem figyelünk egymásra, nincs kultúrája a motorozásnak, és minden balfasz kaphat jogsit, aki össze kaparja rá a pénzt. Így ne számítsunk nagy változásokra...”
 • 8. upho 2008. szeptember 12. 10:49
  „Balu tevedsz, a hangnyomast nem ugy merik. Ettol fuggetlenul nem ez a lenyeg, valoszinuleg a gyari kipufogorendszer boven a turesen belul van, a piszkalt meg joval felette, nem a hataron tancolnak.”
 • 7. 1olvasó 2008. szeptember 12. 10:46
  „Nagyon tudom díjazni ezt az akciót én is. Győrben is megtették ezt, bár sok változást nem tapasztaltam sajnos. Próbáltam már egy fórumot indítani ezügyben, de arra nem jött reagálás. A győri Ipar út is katasztrófa! Szinte elviselhetetlen volt egész nyáron. Nem lehetett nyitott ablaknál aludni. Mivel egyenes, hosszú út, ezért szeretettel nézték a motorosok gyorsulási pályának. De napközben is életveszély itt közlekedni.”
 • 6. Szilágyi Zsolt 2008. szeptember 12. 08:37
  „A motokerékpárt használók (szándékosan nem motorosokat írtam, mert e fogalom alatt a törvénytisztelő, szabályos közlekedőket értem) legalább 60%-a közlekedik szabálysértő módon. Főleg a régebbi, egyszerűbb motorok, pl. Simsonok többnyire fiatal használói hiszik azt, számomra megfoghatatlan módon, hogy ha kiherélik a kipufogót, akkor a motor teljesítménye a hangjával egyenes arányban fog növekedni - holott ez éppen fordítva van. Ugyanez vonatkozik az őrült, ön- és közveszélyes krosszmotorosokra, akik nem elég, hogy tönkreteszik a környezetet a talajszaggató kerekeikkel és a füstjükkel, de még sportkipufogókat is szerelnek a motorra, hadd hallja mindenki, amikor jönnek (legalább 3 kilométerről) - ugyanis a gyári kipufogóval ezek a motorok is jóval csendesebbek. Erre egyrészt előírások vannak, amelyeket a motorkerékpár-gyártóknak be kell tartaniuk, másrészt, mivel ezek többnyire kétütemű motorral szerelt járművek, a hangtompítók egyébként is szigorúan méretezett, funkcionális szempontokból szűk határok között variálható egység. A sport- és túramotorok talán viszonylag csendesebbek, kivéve talán a chopperek helikopterszerű dübörgését, de azért az némileg elviselhető kategória. S akkor még mindig nem beszéltünk a lakott területen 100-zal, azon kívül min. 200-zal közlekedő élő ágyúgolyókról, meg a rendszámot olvashatatlanná hajlító szabálysértőkről, és minden autós kedvenceiről, azokról a vezetőkről, akik azt hiszik, hogy azért, mert nincs ki a négy kerekük, és elférnek, akkor nyugodtan előrecsoroghatnak a pirosnál az autók közt, és egyéb esetekben is szlalomozhatnak közöttük, veszélyeztetve őket és saját magukat is, pedig ezt a KRESZ a legszigorúbban tiltja. Egyszóval nem csak a hangerő szempontjából kéne vizsgálni a kétkerekűvel közlekedőket. Ezzel most némileg magam ellen is szólok, mivel én is motorozom, de szabályszerűen és tisztességesen. És igen, tudom, az autósok sem ártatlanok, de most a motorozókról van szó.”
 • 5. Balu 2008. szeptember 12. 08:18
  „A járművek zajszint mérése hivatalosan úgy néz ki, hogy adott sebességfokozatban megadott fordulatszámon, meghatározott távolságból kell elhaladási zajt mérni! Vajon így történhetett? Vagy beledugták a kipufogóba a mikrofont és üresben nyélgázon mértek... Győrben pl a rendörség zárt visszhangzó udvarában tették ezt... Vajon hitelesek ezek a mérések??? Nem örülnék ha egy szakszerűtlen mérés miatt megbüntetnének...”
 • 4. cs 2008. szeptember 12. 08:03
  „Megmérhetnék a közterületi mozgóárusító kocsikat is.”
 • 3. Dr Bubo 2008. szeptember 12. 07:36
  „Valószinüleg nem sikerült minden jól,mert tegnap a kórház rendőrlámpánál egy böszme motor állt mellém két fiatal ült rajta, rendszám pedig nem volt a motoron.Ment Hegyeshalom felé ahonnan éppen előtte vonult el a rend őre.”
 • 2. pan.cser 2008. szeptember 12. 07:32
  „Helyes! A kvadokra is odafigyelhetnének, van néhány aki szintén nem bír magával vasárnap délután az Ipartelepen, egy másik városrészben meg pénzes apuka ölében kis gyermekével száguldozik a lakóhelye közelében.”
 • 1. George 2008. szeptember 12. 06:10
  „Ezt már régen, de minimum tavasszal kellett volna elkezdeni. Pápán legalább nyáron csinálták. Mindenki tudja, hogy milyen hangosak egyes kis- és nagymotorok és az sem titok, hogy ha műszakira kell vinni akkor teszik fel a gyári kipufogót.
  Eszméletlen, hogy milyen hangosak tudnak lenni.
  Mindazonáltal örvendetes dolog, hogy végre erre is figyelnek az illeteékesek. Remélem jövőre a jó idő kezdetekeor kezdik el az akciót és a "büfékocsi"-hoz őket is beterelik bandástól.
  Nem rosszmájuságból, de rájuk fér. És még ezeknek akarnak a kresszel kedvezni, akkor amikor a kreszt nem tisztelik Előzni tilosban, jobbról előzve....ráadásul hangosan és váratlanul, hogy az embert a frász kerülgeti.”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A mosoni iparosság évszázada

Győr-Moson-Sopron - Századik születésnapját ünnepli a hét végén a Mosonmagyaróvár és Vidéke… Tovább olvasom