Kisalföld logö

2018. 02. 24. szombat - Mátyás -8°C | 2°C Még több cikk.

Nagy István: A 2016-os az adócsökkentés költségvetése lesz

˝A gazdaság végre eljutott oda, hogy július első hetére elfogadott 2016 évi költségvetése lehet Magyarországnak.˝

"Magyarország stabilan gyarapodik, tervezhető a fejlődése, ezért a kormány olyan költségvetésre törekszik, amelyet az a gondolat jellemez, hogy „mindenki léphet egyet előre: személyesen is, a családja is, a települése is, a munkahelye is, a vállalkozás, ahol dolgozik és maga az ország is" - jelentette ki keddi sajtótájékoztatóján Nagy István, a Fölművelésügyi Minisztérium államtitkára, a térség országgyűlési képviselője.

Az államtitkár elmondta: a gazdaság végre eljutott oda, hogy július első hetére elfogadott 2016 évi költségvetése lehet Magyarországnak, ami a kiszámíthatóságot, tervezhetőséget szolgálja. A kormány a jövőre tervezett adóintézkedésekkel továbbra is azt az elvet követi, hogy a munkát, jövedelmet terhelő adókat csökkenti, a családokat, a gyermeknevelést adókedvezményekkel támogatja, a rászorulókat pedig egyes alapvető élelmiszerek áfájának csökkentésével segíti.

A politikus kiemelte: a személyi jövedelemadó csökkentését 15 százalékra, a sertés tőkehús áfájának 5 százalékra történő mérséklését, a kétgyermekesek családi adókedvezményének növelését és a közigazgatási díjak csökkentését, illetve egyesek eltörlését tervezik. Kifejtette: a kétgyermekesek adókedvezménye úgy alakul, hogy a jelenlegi 10 ezer forintról évente növekedve, 2019-re éri el a 20 ezer forintot. Első lépésként jövőre 12500 forintot lehet majd adókedvezményként igénybe venni gyermekenként.

"A személyi jövedelemadó csökkentéssel 120 milliárd forintot hagyunk az embereknél, a tőkehúsoknál az áfa-csökkentés körülbelül 25 milliárd forintot, a két gyermeket nevelő családok adókedvezményének növelése 15 milliárd forintot jelent 2016-ban, az illetékek, díjak csökkentése pedig 10 milliárd forintos nagyságrendű lesz." - tette hozzá az államtitkár.

Elmondta: az szja-kulcs mérséklődésével és a gyermekek utáni adókedvezmény növekedésének köszönhetően egy két átlagkeresővel rendelkező, gyermektelen családnál havi 4700, éves szinten pedig ennek megfelelően 56 ezer forinttal több marad, míg egy olyan családnál, ahol két, minimálbéres kereső van, és két gyermeket nevelnek, havi 7100 forinttal több marad. Egy két átlagkeresős, kétgyermekes családnál havonta 9000-9500 forinttal marad több jövedelem. Az áfacsökkentés miatti bevételkiesésnél azonban számolnak azzal is, hogy ez segíti majd a gazdaság fehéredését.A politikus szerint erre jó példa az élősertésre, a hasított félsertésre vonatkozó korábbi adócsökkentés. Az adócsökkentési intézkedések fedezetét a gazdasági növekedés teremti meg, hiszen a kormány 2,5 százalékos bővüléssel számol 1,8 százalékos infláció és 2 százalék körüli államháztartási hiány mellett.

"Az államadósság-csökkentést ugyanakkor folytatni kell és az államháztartás hiányát is 3 százalék alatt kell tartani, mint ahogyan ez az utóbbi években is sikerült. Ennek köszönhetően Magyarország kikerült az európai uniós túlzottdeficit-eljárás alól . Az egyensúly megteremtésével párhuzamosan jelentős gazdasági növekedés volt, tavaly 3,6 százalékkal bővült a magyar gazdaság. Az elmúlt öt év bebizonyította, hogy Magyarország 2010-ben kezdett reformjai működnek, hogy a polgári kabinet az adócsökkentés kormánya, és "szeretnénk, ha az maradna a jövőben is" - hangsúlyozta Nagy István.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szomszédjára lőtt macskák miatt

Vádat emelt az ügyészség egy Mosonmagyaróvár környéki férfi ellen, aki tavaly augusztusban sörétes… Tovább olvasom