Kisalföld logö

2017. 07. 22. szombat - Magdolna 21°C | 34°C Még több cikk.

Nagy István - A problémák elől nem elmenekülni kell

„Óvári gazdász vagyok, egy óvári gazdásznak pedig mindig van feladata a magyar mezőgazdaságban" – vallja Nagy István, a Földművelésügyi Minisztérium államtitkára.
„Óvári gazdász vagyok, egy óvári gazdásznak pedig mindig van feladata a magyar mezőgazdaságban" – vallja Nagy István, a Földművelésügyi Minisztérium államtitkára, aki a Kisalföldnek beszélt arról is, az agrárium gondjai mellett miként jut ideje a térség problémáinak megoldására is.

– Az év elején még Mosonmagyaróvár polgármestere volt, most pedig a Földművelésügyi Minisztérium államtitkára. Nagyon messze jutott. Tudja már, hogy miért ön került erre a posztra?

– Nem tudom, én csak tettem a dolgomat. 1989-ben egyetemi hallgatóként kerültem Mosonmagyaróvárra, azóta része vagyok a városnak. Mosonmagyaróvár alpolgármestereként, polgármestereként és országgyűlési képviselőjeként is dolgozhattam. Ez nem egy szokványos életút, de mindezért hálás vagyok a sorsnak. Próbálok alázattal állni minden feladathoz, tudom, hogy az itt élők bizalmából válhattam azzá, aki vagyok. Ez pedig olyan felelősség, amivel élnem kell. Amikor Orbán Viktor miniszterelnök és Fazekas Sándor miniszter felkért államtitkárnak, az egy olyan szakmai kihívást jelentett, amit nem utasíthattam vissza. Óvári gazdász vagyok, egy óvári gazdásznak pedig mindig van feladata a magyar mezőgazdaságban.

Nagy István államtitkár
Nagy István államtitkár


– Számos problémával kellett szembenéznie az elmúlt hónapokban, volt almakrízis, tejkrízis...

– Gond és gond között nagy különbség van. Idén sok nehézséggel kellett szembenéznünk, de szerencsére mindenhol rekordtermés volt. Ágazatokként húsz-negyven százalékkal termett több, mint az elmúlt öt évben átlagosan. A többlettermés mindig túlkínálatot, eladási problémákat okoz. Nem egyedi, tűzoltó megoldásokra van szükség évről évre újabb támogatásokkal. Olyan intézkedések segíthetnek, amelyek hosszú távon rendezik ezt a helyzetet. Feldolgozóüzemeket, hűtőházakat kell építeni, ezek elkészülését kell támogatni. Így el lehet nyújtani egyes termékek piacra jutását. A szezon meghosszabbításával tudjuk segíteni az értékesítést.

– Erre számított, amikor elvállalta a megbízatást?

– Korábban azt gondoltam, hogy amit polgármesterként és országgyűlési képviselőként együttesen tettem, annál nehezebb és több munka már nem létezik. Az elmúlt hónapok azonban rácáfoltak erre. Bár rengeteg feladat megoldása nem tűr halasztást, de örömömet lelem a munkámban. A vidéki emberek problémájától indulva eljutunk a megoldást jelentő törvények előterjesztéséhez. Jó érzés egy-egy törvény elfogadásakor visszaemlékezni arra, hogy az melyik gazdafórumon vagy föld sarkán történt beszélgetésből indult is el. Alapvető feladatom a parlamentben a vidéki emberek érdekeit képviselni. Ugyanilyen fontos, hogy a megjelent törvények jogi nyelvezetét elmagyarázzam azoknak, akiket érint.

– Továbbra is ön a térség országgyűlési képviselője. Menynyire marad ereje és ideje az itteni problémákra, feladatokra?

– A kistérségi társulás vezetőjeként jó viszonyt alakítottam ki a környező települések polgármestereivel, államtitkárként sem változott meg a telefonszámom. A problémák elől nem elmenekülni kell, hanem megoldani azokat. Legutóbb például Győrzámoly és Hédervár polgármesterével közölhettem a jó hírt, hogy nyert a pályázatuk a közvilágítás korszerűsítésére. Sikerült elérni, hogy Mosonmagyaróvár 440 millió forinttal több társasági adót gyűjthet össze a leendő sportcsarnok építéséhez. Ugyancsak nagy eredmény, hogy a kormány döntött a városi tanuszoda megépítéséről Mosonmagyaróváron, valamint a jövő évben 400 millió forintból megújulhat a Flesch Károly Kulturális Központ. Rendszeresek az egyeztetéseim a térséggel, mindennap van olyan feladat, amit meg kell itt oldani. Államtitkárként könynyebben megy, mint csupán képviselőként. Számomra az a siker egy probléma esetén, ha a nyilvánosság nem értesül róla. Ha ugyanis ez megtörténik, az azt jelenti, nem sikerült megoldani, és ezt a saját kudarcomnak tekintem. Szerencsére ez ritkán fordul elő.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

5D mozi épülhet a Futurában

A mosonmagyaróvári létesítmény lett idén az év ökoturisztikai intézménye. Tovább olvasom