Kisalföld logö

2018. 06. 22. péntek - Paulina 16°C | 29°C Még több cikk.

Nagy a tülekedés a szűkös szélenergia-piacon

A területi műszaki biztonsági felügyelőség hatáskörébe tartozik a szélerőművek építési engedélyeztetése.
Az elmúlt év júniusában derült ki, hogy a szeptembertől hatályos villamosenergia-törvény tervezetében a szélenergiával termelt áram átviteli árát inflációkövetően 23 forintra emelik és kötelező átvételét az állam legalább a beruházás megtérülési idejére garantálja. A hír hatására azonnal – túlságosan is – nagyra nőtt a szélenergia iránti érdeklődés és beruházási kedv. Rövid időn belül mintegy 1600 megawattnyi szélerőműre indítottak el és szereztek – többnyire külföldi cégek opciós szerződésekkel biztosított területekre – építési és csatlakozási engedélyeket. A szélenergia-hasznosítások iránt keletkezett, vártnál nagyobb – már a magyar villamosenergia-rendszer jelenlegi szabályozási tűrőképességét messze meghaladó – érdeklődés miatt az elmúlt év októberében késve megjelenő törvénymódosítás végrehajtási rendeletében már kaput nyitott a kényszerű korlátozó intézkedések bevezetésének.

Ösztönzés, majd korlátozás után feljelentés

Az ösztönzés, majd a korlátozások hatására keletkezett tülekedésben vélhetően a 300 megawattra csökkentett kontingensből kívül maradottak egyikének feljelentése visszamenőleg is ható vitát indított el a közelmúltban. A feljelentő szerint ugyanis egy 2003-ban megjelent vitatott, végrehajtási utasítás nélküli kormányrendelet az egyes sajátos építmények – mint a szélerőmű – elsőfokú engedélyezését és használatbavételét elvileg a Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatal Területi Műszaki Biztonsági Felügyelőség (TMBF) hatáskörébe utalta.

Vagyis az eddig nem így kiadott engedélyek érvénytelenek.
Többek között ennek hatására a megyei közigazgatási hivatal több mint húsz szélerőmű önkormányzati építési engedélyének megsemmisítésére hívta fel az engedélyeket kiállító önkormányzatok figyelmét. Ezzel együtt az engedélykérelmet a korábbi eljárás során keletkezett iratokkal együtt áttette a hatáskörrel rendelkező TMBF illetékes szervéhez. A felügyelőség egyébként a szélerőművek korábbi engedélyeztetési eljárásában szakhatóságként hozzájárulását adta a megépítésükhöz. A szélenergia-átvételi korlátozások után kívül maradottak közül többen úgy gondolták, hogy az érintett beruházások engedélyét a Magyar Energia Hivatalnak is vissza kellene vonnia, így helyükre mások léphetnének a piacon. Az építési engedélyek kiadása körüli anomáliák azonban nem érintik az energiahivatal által kiadott engedélyeket. Ennek ugyanis nem az építési engedély, hanem a csatlakozási szerződés a feltétele.

Szakhatóságból engedélyező hatóság

A megyei közigazgatási hivatal felhívására több, Mosonmagyaróváron már működő szélkerék építési engedélyének ügyét is a helyi építésügyi irodától a TMBF-hez utalták át. Dr. Lascsikné dr. Bozi Sarolta mosonmagyaróvári jegyző a Kisalföld érdeklődésére elmondta: éveken át vitatott volt a hatáskör a szélerőművek építésének engedélyeztetése ügyében. Miután építési hatósági ügyről van szó, így minden településen a helyi építésügyi iroda végezte ezt. A műszaki biztonsági felügyelőségnél is tisztázatlanok voltak a viszonyok, hiszen minden ügyben szakhatóságként vettek részt az eljárásban. Az engedélyek visszavonása, majd a felügyelőség általi újbóli kiadása nem befolyásolja a beruházások további működését.

Végül kiadták a működési engedélyt

Bánfalvi Károly, az érintett szélerőművek egyikének beruházója és üzemeltetője a Kisalföld megkeresésére elmondta: az általuk még jóval a vonzóvá vált átvételi ár miatt keletkezett tülekedés előtt, már 2003 végén elhatározott beruházásuk engedélyezése és megvalósítása során a korábbi tapasztalataikat felhasználva, nagyon is körültekintően és szabályosan jártak el. A jelenlegi probléma keletkezésekor már lényegében készen voltak a szélerőműveik és az elmúlt év decembere óta – a magyarországi szélenergia-kapacitást megduplázva – üzemszerűen termelik a villamos energiát.

– Még a tervek, a környezeti hatástanulmány elkészíttetése és az építési engedélyek benyújtása előtt kikértem a Belügyminisztérium Országos Lakás- és Építésügyi Hivatal Településrendezési Főosztálya álláspontját a telepíthetőségre és az engedélyezésre vonatkozóan. A kapott szakmai vélemény és állásfoglalás a döntési hatáskört a helyi építési szabályzat figyelembevételével egyértelműen az elsőfokú építési hatóság hatáskörébe utalta. Ennek megfelelően a 2004 júniusában elkészült környezeti hatástanulmányt az illetékes környezetvédelmi felügyelőséghez, az elkészült építési terveket a mosonmagyaróvári elsőfokú építési hatósághoz nyújtottuk be.

A szakhatósági engedélyeket az építési hatóság szerezte meg, többek között a Magyar Műszaki Biztonsági Hivatal Műszaki Biztonsági Felügyelőség szakhatósági hozzájárulását is. A környezeti és építési engedély birtokában tavaly márciusban kézhez kaptuk a 20 megawattra megkért villamos csatlakozási engedélyt.

– A szélerőművek elkészülte előtt a TMBF-től megkaptuk a használatbavételi hozzájárulást, majd a helyi építésügyi irodától írásban kérvényeztük az engedélyezést. Ezt azonban az időközben megváltozott eljárásrendi előírásra hivatkozva már be sem fogadták. Az illetékes TMBF-hez irányítottak, ahová szintén használatbavételi kérelmet nyújtottunk be. Erre a mai napig nem kaptunk választ. Időközben a használatbavétel engedélyezési illetékessége körüli huzavona megoldása érdekében az eredeti építést engedélyező hatóság megismételt kérésünkre végül kiadta a szélerőművek működési engedélyét – mondta Bánfalvi Károly.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A nyáron irányt váltott a benzinturizmus

Az elmúlt időszak üzemanyagár-változásai következtében mára szinte teljesen megszűnt, illetve… Tovább olvasom