Kisalföld logö

2017. 12. 11. hétfő - Árpád 4°C | 13°C Még több cikk.

Nadrágszíjhúzó esztendő elé néznek

Mosonmagyaróvár - Főként a normatívaváltozások miatt szűkös bevételekkel és feszített költségvetéssel számolnak a környékbeli települések.

A legtöbben a fejlesztések visszafogásával próbálják a kiesést kompenzálni. Mosonszolnok az üdítő kivétel.

Nehéz év elé néznek 2010-ben – mondják szinte kivétel nélkül a portálunk által megkérdezett Mosonmagyaróvár környéki települések polgármesterei az idei költségvetésükről. Sok helyen még nem készült el az ez évi büdzsé, ám mindenhol számolnak a normatívacsökkenéssel és a legtöbb helyen nem bíznak az adóbevételek lényeges emelkedésében sem.

– Biztos, hogy nehéz év lesz – mondja Bazsó Lajos, Rajka polgármestere, aki azonban bízik abban, hogy legalább a 2009-es szintet tudják tartani ebben az évben is. Még nem állt össze az idei költségvetés, ám az már bizonyos, hogy az áremelkedések miatt többe kerül majd a működés, ráadásul kevesebb normatívát kap az önkormányzat. A várható bevételek függvényében tervezik majd az idei fejlesztéseket és sajnos egyre több helybéli kényszerül önkormányzati segélyre, amihez a szükséges keretet biztosítják a költségvetésben.

A normatívaváltozások miatt kevesebb pénzből gazdálkodhat idén Máriakálnok is. Széles Sándor polgármester kismértékű, mintegy kétszázalékos bevételcsökkenéssel számol, amit talán még ellensúlyozni tudnak. Vélhetően azonban az önkormányzat minimális tartalékait – a kerékpárút-építéshez, illetve intézményfelújításra elkülönített összeget – is kénytelenek lesznek felhasználni. A polgármester hozzátette: a költségvetési egyensúly megteremtéséhez nagyban hozzájárul a körjegyzőség létrehozása, illetve az óvoda és iskola átszervezése. Amennyiben az elmúlt években nem lépték volna meg ezeket, most nagy gondban lenne a település.

Nem ismerik még a konkrét számokat Várbalogon sem, ám az már biztos, hogy a településen is kevesebb pénzből gazdálkodnak idén. Ódor Ernő polgármester elmondta: csupán a fejlesztések visszafogásával lehet a költségvetést egyensúlyba hozni. A kis faluban eddig sem sok jutott fejlesztésre, ám most még sokkal kevesebbet tudnak erre a célra fordítani.

Szűkösebb lesz az idei büdzsé Hegyeshalomban is. Szőke László polgármester szerint nem csupán a normatívacsökkenéssel kell számolniuk, az idegenforgalmiadó-elvonás is súlyosan érinti a települést. A bevételkiesést egyelőre semmiképpen nem szeretnék adóemeléssel vagy új adónemek bevezetésével kompenzálni. Bíznak abban, hogy az új vállalkozások letelepedésével nőhet az iparűzésiadó-bevétel.

A tavalyinál feszítettebb költségvetésre számít Csaplár Zoltán, Mecsér polgármestere is, aki szerint az ilyen méretű települések ˝kegyvesztettek˝ lettek a központi finanszírozást illetően. A nehézségek ellenére az önkormányzat nem szeretné megszüntetni egyetlen intézményét sem, mivel a polgármester szerint azzal a falu fejlődése útjába állnának. Inkább új vállalkozások letelepítésével és az idegenforgalom fejlesztésével próbálják az adóbevételeket növelni.

Némileg könnyebb helyzetben van Mosonszolnok, a normatívaváltozások csak kismértékben hatnak a költségvetésre. A bevételek csökkenése miatt az önkormányzat már tavaly is mintegy 70 millióval kevesebből gazdálkodhatott. Török Sándor polgármester elmondta: a normatívaváltozás nem érinti nagymértékben Mosonszolnokot, mivel a település adóerő-képessége alapján egyébként is a teljes normatíva 10 százalékát kapja. A helyi cégek előrejelzése alapján idei bevételeiket is legalább a 2009-es szinten tervezik, így várhatóan az adókban nem lesz elmaradás a tavalyihoz képest.

Olvasóink írták

  • 1. Truder 2010. január 09. 16:02
    „Amióta az eszemet tudom, minden év így kezdődik...meg kell húzni a nadrágszíjat...Meddig?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Brasch Bence örömmel jótékonykodik

Az igazi verseny most kezdődik, egyre több felkérést kapok és elkezdődtek a lemezem előkészületei is… Tovább olvasom