Kisalföld logö

2017. 12. 11. hétfő - Árpád 4°C | 13°C Még több cikk.

Múzeumra mindig is szükség volt

A megyei múzeumok visszaminősítésének újragondolását szorgalmazza a mosonmagyaróvári Múzeumbarátok Egyesülete.
Vezetőjük, Németh Alajos a Hansági Múzeummal együttműködve helytörténeti gyűjteményét többször bemutatta a nagyközönség előtt.

Németh Alajos magángyűjtőként negyven éve foglalkozik Moson megye tárgyi emlékeinek feltárásával, gyűjtésével. Régebben főként a különféle fegyverek iránt mutatott érdeklődést, míg a hetvenes években tért át a helyi anyagok felkutatására. A lokálpatriotizmust, mint meséli, Husz János helytörténeti írásai ébresztették fel benne. A Múzeumbarátok Egyesülete 1986-ban élesztette fel hamvaiból a száz évvel korábban létesített Moson Megyei Történelmi és Régészeti Egyletet. Azóta szoros kapcsolatot ápolnak a Hansági Múzeummal. Közös kiállításokat szerveznek saját gyűjteményekből neves évfordulókhoz kapcsolódva (az 1848-as forradalom, az I. világháború, Trianon, a doni csata emlékére) a múzeumban, valamint a Fehér Ló Közösségi Házban is.

– A megyei múzeumok visszaminősítése megdöbbentett. Ez nemcsak a muzeológusokat érinti, hanem minket, gyűjtőket is. A gyűjteményeinket ingyen adjuk át a múzeumnak, de az átszervezéssel nem érzem biztonságban a negyvenéves munkámat – fogalmazta meg a lokálpatrióta gyűjtő. Szerinte egy helyi régész, muzeológus másként közelít a tárgyakhoz, mint egy máshonnan érkezett szakember.
Németh Alajos több évtizede járja a terepet, Mosonmagyaróvárnak és térségének minden négyzetkilométerét ismeri. A családi hagyományok is segítséget nyújtanak kutatásaiban: a família a XVI. századtól jegyzi magát Óvár történetében. Különösen kötődik az 1848-as forradalom helyi eseményeihez: egyik leszármazottja, Steindl százados Kossuth futára volt, így büszkén őrzi gyűjteményében őse díszszablyáját, egyenruháját, pisztolyát, de leveleit, iratait is. Érdekes darab a Kossuth ezüsthúszasokból forrasztott bross, melyet a családtagjai viseltek, és büszkén mesél a megőrzött korabeli kokárdáról is.
Úgy érzi, a magángyűjteményeknek akkor van igazán értelme, ha bemutatkozási lehetőséget kapnak a múzeumokban, hogy a szélesebb közönség számára is hozzáférhetővé váljanak, s a szakemberek kutathassák, feltárhassák a darabokat.

– Múzeumra mindig is szükség volt, a megszorítások, pénzhiány ellenére fenn lehetett tartani őket. Egy gyűjteménynek élnie kell, nem szabad magára hagyni – tette hozzá Németh Alajos.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az önkormányzat társult, nem a szülő

A püski iskola átszervezése körül még mindig nem ültek el a hullámok. Mint ismert, Püski Halászival, míg Kisbodak és Dunaremete Darnózselivel társult: ennek ellenére lesznek olyan püski szülők, akik Darnózselire, és lehetnek olyan kisbodakiak, akik Halászira íratják ősszel gyerekeiket. Ekker Károly szerint gyermekvadászat folyik.
Tovább olvasom